[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Economist: «Η αχίλλειος πτέρνα της Κίνας είναι ο πληθυσμός της»
Τετάρτη 2 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον πως ο νέος παγκόσμιος γίγαντας είναι η Κίνα. Με φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, η κινέζικη οικονομία αναμένεται να γίνει η πρώτη στον πλανήτη το 2017. Όμως κινέζικο παραμύθι χωρίς δράκο δεν γίνεται...

Σύμφωνα με τον Economist, η αχίλλειος πτέρνα της Κίνας συνίσταται στη δημογραφία της. Mε βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η Κίνα θα αγγίξει το ανώτατο όριο αύξησης του πληθυσμού της το 2026, οπότε και θα επέλθει σταδιακή κάμψη που θα οδηγήσει τη χώρα να έχει το 2060 πληθυσμό που θα είναι μικρότερος του 1 δισεκατομμυρίου.

Την ίδια στιγμή, η Αμερική σημειώνει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης σε ότι αφορά την αύξηση του πληθυσμού, με τους ειδικούς να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν το έτος κατά το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσουν στο ανώτατο όριο αύξησης του πληθυσμού.

Οι διαφορές ως προς τη μέση ηλικία δίνουν ακόμη πιο έντονα το στίγμα. Η Κίνα έχει μέση ηλικία τα 34 έτη τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν 37. Ωστόσο το 2050, ο αριθμός θα έχει αυξηθεί ραγδαία στα 49 έτη τη στιγμή που για τις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα είναι τα 40 έτη.

Καθώς γεννιούνται όλο και λιγότεροι Κινέζοι, αναμένονται τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές. Σε αντίθεση με τις δυτικές κοινωνίες, η Κίνα θα γεράσει πριν αποκτήσει οικονομική δύναμη, παρατηρεί το βρετανικό έντυπο σημειώνοντας πως η κινέζικη οικογένεια που έχει παραδοσιακή αξία την φροντίδα των γονέων θα αποκτήσει τον κωδικό «4-2-1» δηλαδή ένα παιδί θα φροντίζει όχι μόνο τους δύο γονείς αλλά και τους γονείς τους, γεγονός που συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό βάρος.

Παρά το γεγονός ότι έχει θεσπιστεί εθνική σύνταξη από το 2000, μόλις 365 εκατομμύρια Κινέζοι παίρνουν επισήμως σύνταξη και το σύστημα ήδη βρίσκεται σε κρίση. Σε αυτό προσθέστε ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 11% μέχρι το 2050.

«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν μακρά παράδοση στην υποδοχή μεταναστών, η Κίνα βασίζεται στα guanxi, τα παραδοσιακά δίκτυα των οικογενειών με το κέντρο. Τι θα γίνει όμως τώρα που οι οικογένειες δεν θα είναι τόσο μεγάλες και τα δίκτυά τους θα συρρικνωθούν;» διερωτάται το περιοδικό το οποίο εκτιμά πως αυτή η αχίλλειος πτέρνα δεν θα αποδειχθεί θανάσιμη αλλά είναι ικανή να γκρεμίσει τον ήρωα...


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Economist: «Η αχίλλειος πτέρνα της Κίνας είναι ο πληθυσμός της»"

Leave a reply