[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Focus: Χρειαζόμαστε όντως ακόμα την Ευρώπη;
Κυριακή 20 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Ο ρόλος της Γερμανίας στον κόσμο


Ενώ στην Ελλάδα η πολιτική του φόβου προτάσσει το δίλημμα «ευρώ ή χάος», στη Γερμανία συζητείται ήδη ανοιχτά η ζωή μετά το ευρώ. Το παρακάτω άρθρο από το Focus επιβεβαιώνει ότι τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου έχουν αρχίσει να σκέφτονται την αποχώρηση από την ευρωζώνη ως προοπτική. Πρόκειται για σχέδιο που μπορεί ακόμα να μην έχει καταστεί ηγεμονικό, λόγω και των φόβων για τις επιπτώσεις από την ανατίμηση του μάρκου και την απώλεια των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά που ωστόσο κερδίζει διαρκώς υποστηρικτές.

Του Uli Dönch

Τέλος στα δισεκατομμύρια φόρων για «ευρω-περιπτώσεις» χαμένες από χέρι. Θα ταιριάζαμε οικονομικώς πολύ καλύτερα στους μελλοντικούς γίγαντες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Ή μήπως όχι;

Η Ευρώπη απαιτεί από εμάς πολλά: Οι Γερμανοί οφείλουν να σώσουν την Ευρωζώνη, εγγυώμενοι με τη σκληρά αποκτηθείσα ευημερία τους για τη μανία των υπολοίπων για σπατάλη- εισπράττοντας βρισιές και χαρακτηρισμούς όπως «αρχομανή τέρατα» ως ευχαριστώ.

Η Ευρώπη απαιτεί από εμάς ίσως και υπερβολικά πολλά. Στην πολιτική, την οικονομία και τους πολίτες μεγαλώνει η απογοήτευση, η οποία καταλήγει στην προσγείωση και την αποξένωση. Οι πρώτοι διορατικοί αναζητούν ήδη εναλλακτικές σε μια «ευρωχώρα» που δεν έχει αποδειχτεί βιώσιμη. Η τολμηρή ιδέα: Θα πρέπει η Γερμανία να αποστραφεί μια Ευρωζώνη που είναι καταδικασμένη στην κατάρρευση και να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τα οικονομικά έθνη του μέλλοντος - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, τα επονομαζόμενα και κράτη “BRIC”;

Δύο διάσημοι οδηγοί της οικονομίας τόλμησαν να εκφράσουν το αδιανόητο. Ο Franz Fehrenbach, διευθυντής της εταιρίας υψηλής τεχνολογίας BOSCH και ο Wolfgang Reitzle του ενεργειακού ομίλου Linde δεν βλέπουν πλέον κανένα νόημα στο να κρατηθεί η ευρωζώνη ενωμένη με κάθε τίμημα. Οι δύο επιχειρήσεις βασίζονται παραδοσιακά κυρίως στις συναλλαγές τους στη Γηραιά Ήπειρο. Αισθάνονται όμως αρκετά ισχυρές ώστε να ισοσκελίσουν τις απώλειες στην Ευρώπη με κέρδη στα “BRIC”.

Καλύτερα νικητές του αύριο παρά ηττημένοι του σήμερα

Η Γερμανία – και η γερμανική οικονομία – προτιμούν να ανήκουν στους νικητές του αύριο παρά στους ηττημένους του σήμερα, κάτι που αντιλαμβάνεται ακόμα και η σπανίως φιλική προς τη Γερμανία “Financial Times” του Λονδίνου: «Εάν οι Γερμανοί θέλουν να τοποθετηθούν εκ νέου στο οικονομικό τοπίο, θα βρει η παγκόσμια πολιτική ένα δρόμο να ρυθμιστεί σε αυτή τη βάση» γράφτηκε σε σχόλιο στην εφημερίδα τις τελευταίες ημέρες. Η Γερμανία έχει μετά την επανένωση «γίνει πολύ μεγάλη, ώστε να είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, αλλά όχι ακόμα μεγάλη αρκετά ώστε να γίνει υπερδύναμη».

Ας ξεχάσουμε αυτό το «όχι ακόμα». Η Γερμανία έχει θάψει την ιδέα του να είναι μια «υπερδύναμη» για πάντα. Εκτός ίσως από το ποδόσφαιρο…
Παραμένει επομένως μόνο η στενή οικονομική συνεργασία με τους υπόλοιπους «ημιισχυρούς» της παγκόσμιας οικονομίας.

· Με βάση μια έρευνα του ινστιτούτου της γερμανικής οικονομίας (IW) η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα γίνονται διαρκώς λιγότερο σημαντικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή που Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα επιταχύνουν αλματωδώς: «Οι εμπορικοί γίγαντες του αύριο αυξάνουν έτσι όλο και περισσότερο τη σημασία τους για τη Γερμανία»

· Η οικονομική επίδοση των “BRIC” ενδέχεται το 2015 να είναι ήδη διπλάσια από ότι όλων των κρατών του ευρώ μαζί. Από αυτή τη διαδικασία η Γερμανία κερδίζει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα: Οι βιομηχανικές μας επιχειρήσεις παράγουνε ακριβώς αυτά που χρειάζονται τα “BRIC” – μηχανές, οχήματα, ηλεκτρονικά είδη, χημικά προϊόντα.

Η Γερμανία δεν είναι η 5η χώρα “BRIC”

Εξηγήσαμε λοιπόν τους οικονομικούς δεσμούς. Όποιος όμως ονειρεύεται μια πολιτική ένωση με τα “BRIC”, θα πρέπει μάλλον να ξυπνήσει γρήγορα, καθώς εδώ μας χωρίζουν πολλά. Τα δύο μεγαλύτερα “BRIC”, Ρωσία και Κίνα δεν είναι δημοκρατίες, η Ινδία και η Βραζιλία είναι, αλλά με σαφείς περιορισμούς. Εκτός αυτού, η Γερμανία είναι πολιτικά σταθερά αγκυρωμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία δεν αποτελεί 5ο κράτος “BRIC”, ακόμα και αν συμπεριφέρεται μερικές φορές ως τέτοιο», απαντά η Frankfurter Allgemeine Zeitung στα υπεραισιόδοξα σενάρια.

Αλλά ακόμα και από οικονομικής απόψεωςη Γερμανία δε θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει ως ένα 5ο κράτος “BRIC”. Χωρίς το χώρο του ευρώ θα είμαστε απροστάτευτοι στην παγκόσμια αγορά: Ένα νέο-παλιό γερμανικό μάρκο θα υπερτιμούνταν απέναντι σχεδόν σε όλα τα νομίσματα τόσο απότομα, που τα προϊόντα μας θα γίνονταν υπερβολικά ακριβά και η όμορφη εξαγωγική μας μηχανή θα κατέρρεε.

Για να μην ξεχνάμε και το μεγαλύτερο από όλα τα γερμανικά προβλήματα, τη γήρανση της κοινωνίας μας. Οι Financial Times υπενθυμίζει στους γερμανούς ονειροπόλους των “BRIC” τη δημογραφική βόμβα: «Η Γερμανία είναι πολύ παλιά και πλούσια ευρωπαϊκή χώρα με συρρικνούμενο πληθυσμό - το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, των “BRIC”.

focus
Μετάφραση: Γιάννος Γιαννόπουλος

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Focus: Χρειαζόμαστε όντως ακόμα την Ευρώπη;"

Leave a reply