[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
G8 και στην μέση η... Ελλάδα
Σάββατο 19 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Στις συνόδους των G8, το σύνηθες ήταν ότι οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων χωρών συνομιλούσαν και χάρασαν την στρατηγική τους για το μέλλον. Αυτό το Σαββατοκύριακο, για ακόμη μια φορά την τελευταία διετία, οι ηγέτες του δυτικού κόσμου καλούνται να εξηγήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το ολοένα και μεγαλύτερο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και να αναλύσουν αν σε περίπτωση... GRexit η ευρωζώνη θα παραμείνει ενιαία...

Την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε την ευρωζώνη να αναλάβει "αποφασιστική δράση για την ισχυροποίηση του ευρώ και για την Ελλάδα" και ζήτησε από τους Έλληνες "να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ".

Οι ισχυροί της παγκόσμιας οικονομίας για ακόμη μία φορά αποφασίζουν, ή σωστότερα προσπαθούν να συνεννοηθούν, για τις οικονομικές και πολιτικές επιλογές τους το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να γεφυρώσουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των εθνικών τους συμφερόντων και επιδιώξεων.

Και μπορεί οι ανταποκρίσεις από την . εξοχική κατοικία του προέδρου των ΗΠΑ να μεταδίδουν μια εικόνα χαλαρών ηγετών που απολαμβάνουν την φιλοξενία του οικοδεσπότη τους και στα . διαλείμματα συζητούν για την παγκόσμια οικονομία και τις περιφερειακές πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις, στην πραγματικότητα όμως σε αυτή τη Σύνοδο των Οκτώ ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη «παίζονται» πολλά. Τόσα και τέτοια ώστε να ανεβάζουν το θερμόμετρο και να έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες «κόντρες», έστω κι αν αυτές προσώρας έχουν δημοσιοποιηθεί μόνον μέσα από «κομψές» τοποθετήσεις και δηλώσεις σε εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία.




Η Σύνοδος των G8 τυπικά ξεκινάει σήμερα, ουσιαστικά όμως έχει ήδη αρχίσει από το απόγευμα της Παρασκευής, με την κατ' ιδίαν συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μια συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η κρίση στην Ελλάδα (δείτε εδώ: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=198472), αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη και έγινε σαφές πως ο μεσιέ Ολάντ θα είναι ένας πιο «στενός» συνομιλητής του προέδρου Ομπάμα, τόσο σε σχέση με τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, όσο και σε σχέση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος «χρεώνει» στην φράου Μέρκελ αποτυχημένες επιλογές στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης και οι απόψεις του νέου Γάλλου προέδρου συμπίπτουν περισσότερο με την «αμερικανική οπτική» επί του προβλήματος.

Στο τραπέζι των συνομιλιών των ηγετών των Οκτώ φυσικά και θα κυριαρχήσει η κρίση στην Ευρωζώνη, στη βάση όμως των . διαφωνιών τους. Συγκεκριμένα στη Σύνοδο συγκρούονται δύο αντικρουόμενες ευρωπαϊκές απόψεις, αυτή της Γερμανίας που επιμένει στη συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και της ακραίας λιτότητας με αυτή της Γαλλίας που ανοικτά ζητά πολιτικές ανάπτυξης και εμμέσως ευρωομολόγα και κοινή ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων. Αυτό για το οποίο τα υπόλοιπα μέλη των G8 κατηγορούν εδώ και δύο χρόνια το Βερολίνο πως αρνείται να πράξει .
Eπί της ουσίας ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να «συνεργάζεται» με το νέο Γάλλο πρόεδρο και να . απαιτεί περισσότερα οικονομικά κίνητρα στην Ευρώπη, ερχόμενος έτσι σε ευθεία σύγκρουση με την «γραμμή λιτότητας» που επιμένει να υποστηρίζει η γερμανίδα καγκελάριος.
Η τελευταία εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο «απομονωμένη», κάτι που δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου! Με βάση το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, που φέρεται να έχει εξασφαλίσει το πρακτορείο Reuters, οι Οκτώ θα δηλώσουν «την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία».

Αυτό μεταφράζεται σε «ήττα» για την Μέρκελ, σε «δικαίωση» όμως για τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του πως μια περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη θα απειλούσε την - ακόμα εύθραυστη - ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, επομένως και τις πιθανότητές του για επανεκλογή τον προσεχή Νοέμβριο.

Από την άλλη υπάρχει και η Βρετανία, η οποία δια στόματος του πρωθυπουργού της Ντέιβιντ Κάμερον θέτει το θέμα της «εσωτερικής οικονομικής πολιτικής» στην ΕΕ. Με δυο λόγια επιμένει να απορρίπτει την εναλλακτική γαλλική πρόταση για φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως μια μέθοδο αποτελεσματικής εξεύρεσης πόρων (υπολογίζεται πως αυτός ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει στα ευρωπαϊκά ταμεία πάνω από 50 δισ. ευρώ ετησίως), για τη χρηματοδότηση των προβληματικών οικονομιών και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση ο κύριος Κάμερον ξεκαθάρισε, ήδη από το δείπνο το βράδυ της Παρασκευής, πως: «δεν θα επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ευρώπη ή στη Βρετανία μέσω της δημιουργίας ενός νέου φόρου, ο οποίος θα πλήξει τόσο τους πολίτες, όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για λογικό μέτρο και δεν θα το στηρίξω» .

Ιράν, Συρία, Βόρεια Κορέα

Πέραν της Οικονομίας τα άλλα ανοικτά μέτωπα των Οκτώ είναι το Ιράν, η Συρία και η Βόρειος Κορέα.
Στο δείπνο οι πολιτικοί ηγέτες φέρονται να συζήτησαν και να αποφάσισαν ότι το Ιράν πρέπει να εγγυηθεί στην διεθνή κοινότητα τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος, αναφορικά με τη Συρία δήλωσαν, μηδέ της Ρωσίας εξαιρουμένης, πως πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα «ένα σχέδιο πολιτικής μετάβασης», ενώ αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα οι 8 ηγέτες συμφώνησαν ότι εάν η Πιον Γιανγκ «συνεχίσει τις προκλήσεις θα αντιμετωπίσει περαιτέρω απομόνωση».

Το χαλαρό δείπνο, η γραβάτα του Ολάντ και ο τελικός του Champions League


Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου πάντως ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο ο οικοδεσπότης Ομπάμα προσπάθησε να προσεγγίσει τους ομολόγους του και να «φτιάξει» το κλίμα.

Αρχικώς συνάντησε τον Γάλλο πρόεδρο ως τον «νεόκοπο» της Συνόδου, στη συνέχεια είχε ξεχωριστό χαιρετισμό προς τους τους προσκεκλημένους του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρο της ΕΕ, ενώ κατόπιν παρέθεσε ένα ιδιαίτερα χαλαρό δείπνο στους ηγέτες των Οκτώ.
Μάλιστα ο «ρούκι» Ολάντ προσήλθε φορώντας γραβάτα, όντας ο μοναδικός τόσο «τυπικός» της . παρέας και ο Αμερικανός πρόεδρος τον προέτρεψε να τη βγάλει για να αισθανθεί πιο άνετα.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό , η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρακολουθήσουν μαζί, αργότερα σήμερα το βράδυ, στο Καμπ Ντέιβιντ τον τελικό του Champions League ανάμεσα στην Τσέλσι και την Μπάγερν Μονάχου.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "G8 και στην μέση η... Ελλάδα"

Leave a reply