Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ μιας ισορροπίας ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη. Αξιωματούχος της κυβέρνησής του έκανε αναφορά στα τραπεζικά τεστ αντοχής που έκαναν νωρίς οι ΗΠΑ, στην απαίτηση από τις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και την έγκαιρη επιθετική αντίδραση της Fed
Κριτική στην Ευρώπη (και επί της ουσίας στη Γερμανία) για τη συνταγή που ακολούθησε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο η Γηραιά Ηπειρος θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα από την αρχή της κρίσης
Μιλώντας την Πέμπτη σε προάστιο του Σιάτλ, σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία, ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να πνέουν «αντίθετοι άνεμοι» στην αμερικανική οικονομία, αλλά αυτή παραμένει σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ευρωζώνη, όπου ορισμένες χώρες έχουν μπει σε ύφεση. «Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, εν μέρει επειδή (οι ηγέτες της) δεν έχουν λάβει τα αποφασιστικά μέτρα που λάβαμε εμείς στην αρχή αυτής της ύφεσης», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η επανεκλογή του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με τους αναλυτές. Παρόλο που ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια οικονομικά μέτρα θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει η Ευρώπη, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα ανέφερε μερικά παραδείγματα μέτρων που περιλαμβάνουν τα τεστ αντοχής (stress tests) που έκαναν νωρίς οι ΗΠΑ στις τράπεζες, η απαίτηση από τις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και η έγκαιρη επιθετική αντίδραση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed). Την επομένη της εκλογής στη γαλλική προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να θέσει τέλος στη λιτότητα, ο Ομπάμα είχε προτείνει έως την καλύτερη λύση μια ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την τόνωση της ανάπτυξης.
Πετρέλαιο
«Οι τιμές του πετρελαίου πλήττουν ακόμα πολύ κόσμο», δήλωσε ο Ομπάμα αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία. «Η αγορά κατοικίας είναι ακόμα πολύ ασθενής σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η καταιγίδα έχει περάσει», πρόσθεσε και κατέταξε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «γηραιά ήπειρος» στη λίστα με τους παράγοντες που θα μπορούσε να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως το Βερολίνο έχουν επανειλημμένα δεχθεί πιέσεις από αμερικανικής πλευράς και, συγκεκριμένα, από τον Ομπάμα και τον υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ, που ζητούν επίμονα την αύξηση της δύναμης πυρός των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης.
Εντωμεταξύ, την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων προκάλεσε η δήλωση του Ομπάμα ότι «καμιά φορά ξεχνάει το μέγεθος της ύφεσης», παρόλο που ήταν «η χειρότερη από τη Μεγάλη Υφεση». «Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος που ξέχασε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μειώσει το χρέος και να αλλάξει την Oυάσιγκτον, τώρα παραδέχθηκε ότι έχει ξεχάσει την ύφεση», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρόμνι, Α. Σολ.
Ηνωμένες πολιτείες
Με το βλέμμα στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και, ακολούθως, η επανεκλογή Ομπάμα στην προεδρία, ο οποίος προηγείται με 7% έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ στις δημοσκοπήσεις, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την αμερικανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, από τη μία πλευρά ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε 2,2% έναντι 3% του τελευταίου τριμήνου του 2011, ενώ από την άλλη οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της αμερικανικής οικονομίας, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,9%, το γρηγορότερο που έχει καταγραφεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2010.