[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Las princesas de la Copa del Rey! (videos, photos)
Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Τα Ballboys μάς παρουσιάζουν τους ιστορικούς τελικούς του Copa del Rey ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Μπιλμπάο



Στην Μαδρίτη χτυπά απόψε η καρδιά του ισπανικού αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αφού οι δύο πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία του Copa del Rey, διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο, σε έναν τελικό που αναμένεται συναρπαστικός και αμφίρροπος, ως συνήθως.

Καταλανοί και Βάσκοι συνθέτουν ένα εκρηκτικό ζευγάρι και αμφότεροι συμμετέχουν για 36η φορά στην ισπανική ποδοσφαιρική γιορτή.

Οι ''μπλαουγκράνα'' είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του θεσμού, αφού μετρούν 25 κατακτήσεις ενώ στη σχετική λίστα ακολουθούν τα ''λιοντάρια του Αγίου Μάμα'' με 23.

Μπαρτσελόνα και Μπιλμπάο διασταυρώνουν τα ξίφη τους για 7η φορά σε τελικό του θεσμού και σας παρουσιάζουμε τις ''θρυλικές'' αναμετρήσεις του παρελθόντος, που χαρακτηρίστηκαν από υπέρμετρο πάθος, αγωνία, πλούσιο θέαμα αλλά και ένταση που μερικές φορές χτύπησε ''κόκκινο''.

Το πρώτο ραντεβού

Για πρώτη φορά οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικό του Copa del Rey, το 1920, στην έδρα της Σπόρτινγκ Χιχόν, το ''Μολινόν''.

Οι Καταλανοί ήταν ανώτεροι σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα και πήραν δίκαια τον τίτλο, επικρατώντας με 2-0.

Το δρόμο της επιτυχίας άνοιξε ο Βιθέντε Μαρτίνεθ και το θρίαμβο των ''μπλαουγκράνα'' ολοκλήρωσε ο Παουλίνο Αλκάνταρα, μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία του συλλόγου της Βαρκελώνης.

Η εκδίκηση των Βάσκων

Για τον χαμένο τελικό του 1920, η Μπιλμπάο πήρε εκδίκηση μετά από 12 χρόνια.

Οι Βάσκοι αντιμετώπισαν τους Καταλανούς στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, το ''Σαμαρτίν'', στον μεγάλο τελικό της 19ης Ιούνη του 1932.

Η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη με τις δύο ομάδες να επιδίδονται σε σκληρά μαρκαρίσματα και να αδυνατούν να δημιουργήσουν κλασικές ευκαιρίες.

Τελικά οι Βάσκοι ήταν αυτοί που ''χαμογέλασαν'' και ''έκλεψαν'' το τρόπαιο, επικρατώντας με 1-0, χάρη σε τέρμα του Μπάτα.

Ο Μπάτα ήταν και ο ήρωας της Μπιλμπάο τη δεκαετία του '30 και ήταν διάσημος για την εκτελεστική του δεινότητα, αφού με τα ''λιοντάρια'' σημείωσε συνολικά 108 τέρματα σε 118 εμφανίσεις και κατέκτησε 4 φορές την Primera αλλά και το Copa del Rey.

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια του τελικού είναι το γεγονός ότι αντιμέτωποι βρέθηκαν δύο Βρετανοί προπονητές, ο Τζακ Γκρίνγουελ της Μπαρτσελόνα και ο Φρεντ Πέντλαντ της Μπιλμπάο.

Η βραδιά του Μαρτίν

Στο ''σπίτι'' της Ρεάλ Μαδρίτης, το ''Σαμαρτίν'', διεξήχθη το 1942 ο πιο εντυπωσιακός τελικός ανάμεσα στις δύο ομάδες, που μαζί με τη ''Βασίλισσα'' δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τον υποβιβασμό στη Segunda Division.

Η Μπιλμπάο διέθετε εξαιρετική ομάδα τη δεκαετία του '40 και με ηγέτη τον Τέλμο Θάρα, πρώτο σκόρερ στην ιστορία της La Liga, ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι Καταλανοί όμως κόντρα στα προγνωστικά κατάφεραν να αναδειχθούν κυπελλούχοι Ισπανίας επικρατώντας με 4-3 στην παράταση, με τέρμα του Μαριάνο Μαρτίν.

Ο ''θρυλικός'' στράικερ της Μπαρτσελόνα σημείωσε δύο τέρματα στον τελικό, όπως και ο Χοσέπ Εσκολά, ενώ για τους Βάσκους το δρόμο προς τα δίχτυα βρήκαν οι Θάρα, Ιριόνδο και Ελίθες.

Το φαινόμενο Κουμπάλα

Τη δεκαετία του '50 οι ''μπλαουγκράνα'' είχαν στις τάξεις τους το υπερόπλο από την Ουγγαρία, Λάζλο Κουμπάλα, έναν προικισμένο και άκρως χαρισματικό σκόρερ.

Ο Κουμπάλα αγωνίστηκε στους Καταλανούς από το 1950 μέχρι το 1961 και κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα 5 φορές την Primera και 4 φορές το Copa del Rey.

Στον τελικό του ''Σαμαρτίν'' το 1953 ο Ούγγρος έβαλε τη σφραγίδα του, ανοίγοντας το σκορ στην επικράτηση των ''μπλαουγκράνα'' με 2-1 επί των Βάσκων.

Η Μπαρτσελόνα δικαίως κατέκτησε το νταμπλ εκείνη τη χρονιά, αποδίδοντας επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Σκηνές ροκ στη Μαδρίτη

Ο τελικός του Copa del Rey τη σεζόν 1983-84, στο ''Σαντιάγκο Μπερναμπέου'', έχει μείνει αξέχαστος, όχι μόνο γιατί η Μπιλμπάο πανηγύρισε τίτλο για τελευταία φορά αλλά και γιατί μετά τη λήξη του αγώνα διαδραματίστηκαν σκηνές ροκ ή χέβι μέταλ αν προτιμάτε , με πρωταγωνιστή και υποκινητή των επεισοδίων τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Η σκληροτράχηλη Μπιλμπάο του Χαβιέ Κλεμέντε κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας με 1-0, χάρη σε γκολ του Εντίκα και την ήττα δεν κατάφερε να χωνέψει η παρέα των Μαραντόνα, Σούστερ και Μιγκέλι.

Οι Βάσκοι έκαναν το νταμπλ και άφησαν άτιτλη την Μπαρτσελόνα εκείνη τη σεζόν με τον ''Ντιεγκίτο'' να υποτροπιάζει και να δέχεται εξοντωτική τιμωρία 3 μηνών από την ισπανική ομοσπονδία.

Η ομάδα- όνειρο του Πεπ

Για τελευταία φορά, Μπαρτσελόνα και Μπιλμπάο τέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικό του Copa del Rey, το Μάη του 2009.

Στο ''Μεστάγια'' η υπεροχή των Καταλανών ήταν εμφανής και το τελικό 4-1 αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα.

Τα ''λιοντάρια'' του Χοακίν Καπαρός έκαναν το λάθος να προηγηθούν με τον Τοκέρο και στη συνέχεια δέχθηκαν απανωτά χτυπήματα, από τους Τουρέ, Μέσι, Μπόγιαν και Τσάβι.

Η σεζόν ήταν ειδυλλιακή για την Μπαρτσελόνα, αφού κατέκτησε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε.

Το ντεμπούτο του Πεπ Γουαρδιόλα στο ''τιμόνι'' της ομάδας της Βαρκελώνης ήταν ονειρικό και ο ''φιλόσοφος'' θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του στους ''μπλαουγκράνα'' απόψε με ανάλογο τρόπo.




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Las princesas de la Copa del Rey! (videos, photos)"

Leave a reply