[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
By STEVENIKO | Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 | Posted in | With 0 comments
Το STEVENIKO σας εύχεται.
Καλό καλοκαίρι !
Να περάσετε καλά, και να αφήσετε πίσω σας όλα τα στραβά, και τ’ ανάποδα. Μαζέψτε δυνάμεις για να τα αντιμετωπίσετε αργότερα της δύσκολες μέρες που ερχονται, με πιο καθαρό και με πιο ξεκούραστο μυαλό. Το STEVENIKO θα ειναι ξανά μαζι σας, Αρχές Σεπτέμβρη

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !
By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
της Κλεοπάτρας Κοντονίκα


H χώρα βρισκόταν ήδη πριν από τις εκλογές σε ελεύθερη πτώση. Η σωτηρία της είχε τόσες πιθανότητες, όσες το να πέσει κάποιος από ένα ουρανοξύστη και να σταθεί όρθιος. Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, κατά την διάρκεια των οποίων χάθηκε πολύτιμος χρόνος, εξελέξη πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και χρειάστηκε η στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Στο μεσοδιάστημα δεν είχε εισπραχθεί το σύνολο της προηγούμενης δόσης του δανείου, η χώρα και οι λειτουργίες της βρίσκονται σε πλήρη διάλυση, με κατάρρευση των εσόδων και με αποκορύφωμα τον τομέα της υγείας όπου η κατάσταση δοκιμάζει όχι μόνο την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αλλά και αυτές τις φυσικές αντοχές τους.

Ολη η Ευρώπη και ακόμη περισσότερο όλοι οι Έλληνες πολίτες, είτε ψήφισαν είτε όχι τα κόμματα της κυβέρνησης, περίμεναν με κρατημένη την ανάσα τα πρώτα κυβερνητικά βήματα.
Μια χώρα στην εντατική και λίγο πριν εκπνεύσει –διότι αυτή ήταν η γενικότερη αντίληψη για την κατάστασή μας- μπορεί να ελπίζει μόνον εφόσον απευθυνθεί στις κορυφές της ιατρικής επιστήμης.

Δηλαδή, τι θα ήταν το πιο λογικό; Τα κόμματα που ανέλαβαν την ευθύνη της διακυβέρνησης αυτή την συγκεκριμένη περίοδο όφειλαν να καλέσουν σε εθνική πανστρατιά τους top of the top. Τα καλύτερα μυαλά, τα «διαμάντια» από κάθε τομέα, όσους διαπρέπουν εδώ και απανταχού της γης όπου υπάρχουν Ελληνες.

Όφειλαν, εφόσον ανέλαβαν την ευθύνη, να σηκώσουν κάθε πέτρα στον πλανήτη και δημόσια να απευθύνουν έκκληση στους καλύτερους να έρθουν να συνδράμουν σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Όφειλαν τα κόμματα να ξεχάσουν τα κομματικά, τα πολιτικάντικα, τους οικογενειακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς δεσμούς. Να τα αφήσουν στην άκρη και να ανοίξουν δρόμο σ’ αυτούς που ξέρουν και μπορούν να κάνουν το καλύτερο. Οφειλαν να φτιάξουν μια πραγματική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Όφειλαν αν μη τι άλλο να αναγνωρίσουν πως ψηφίστηκαν όχι γιατί αποτελούσαν την καλύτερη επιλογή των ψηφοφόρων τους. Πήραν ψήφο αγωνίας και όχι κομματική ψήφο. Αντ’ αυτής της ψήφου, επιστρέφουν στη χώρα και τους αγωνούντες πολίτες της τώρα, την ύστατη τούτη ώρα, την προσωπική τους αντζέντα με υπουργοποιήσεις και επιλογές κομματικές, καραμπόλες και πολιτικάντικες τοποθετήσεις, αποστάσεις και χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση. Μια από τα ίδια και ακόμη χειρότερα.

Κανένα μήνυμα δεν πήραν οι σημερινοί κυβερνώντες από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ούτε και από τους δανειστές. Δεν υπάρχει ούτε ένας σε καμία συζήτηση που να μη δηλώνει απογοητευμένος από την κυβερνητική εικόνα λίγες μόνον ημέρες από τις εκλογές. Τη θεωρούν λίγη και υποδεέστερη των περιστάσεων.

Την στιγμή που νέες χώρες προσφεύγουν στο Μηχανισμό Στήριξης και θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Ευρώπη, εδώ στο μάτι του κυκλώνα, αντί μιας προοπτικής και μιας σοβαρής απάντησης στην αγωνία των ανθρώπων, προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερη αγωνία. Είναι τυχαίο μήπως που όλες οι συζητήσεις καταλήγουν στη θλιβερή διαπίστωση «δεν έχει σωτηρία αυτή η χώρα...»

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
Η Ιταλία επικράτησε της Γερμανίας με 2-1, χάρη στα δύο τέρματα του Μάριο Μπαλοτέλι. Μείωσε ο Εζίλ με πέναλτι στις καθυστερήσεις



Στο ματς που κλήθηκε να δώσει τη λύση, ήταν παρών και συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2012!

Ο Μάριο Μπαλοτέλι με δύο προσωπικά του τέρματα, πήρε από το χέρι τη "Σκουάντρα Ατζούρα" και την έστειλε στους επτά ουρανούς.

Μπορεί η Γερμανία να ήταν το φαβορί, να ήταν αυτή που πίεζε στο ξεκίνημα, ωστόσο ο "Mad Mario" ήταν αυτός που με δύο τέρματα, (ένα στο 20' και ένα στο 36'), έκανε το όνειρο πραγματικότητα για τους "μπλε", που πλέον κοιτάζουν το ματς με την Ισπανία.

Ο Εζίλ μείωσε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα, αφού ο Μπαλτσαρέτι κοντρόλαρε την μπάλα με το χέρι.

Ο αγώνας

Η Γερμανία ήταν αυτή που ξεκίνησε πιο δυνατά το ματς, αφού κατάφερε να κερδίσει τη μάχη του κέντρου και να δημιουργήσει ευκαιρίες για να σκοράρει, ωστόσο η ιταλική άμυνα και ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν αποδείχτηκαν... too much, για τα "πάντσερ", που δεν βρήκαν τη λύση επιθετικά.

Η προβολή του Χούμελς στο 5' έκοψε λίγο το... αίμα στους Ιταλούς, όμως ο Πίρλο πάνω στη γραμμή έδιωξε. Λίγο αργότερα, ο Μπαρτσάλι παραλίγο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Μπουφόν, ενώ η ιταλική αντεπίθεση δεν άργησε.

Αρχικά ο Μοντολίβο έπιασε ένα ωραίο σουτ που δεν αιφνιδίασε τον Νόιερ. Στη συνέχεια ο Κασάνο δοκίμασε το πόδι του έξω από την περιοχή, για να επέμβει και πάλι ο Γερμανός τερματοφύλακας... για να έρθει η τρίτη και φαρμακερή από τον Μπαλοτέλι.

Ο Κασάνο σέντραρε έξυπνα με στόχο τον Ιταλό στράικερ, ο οποίος πήδηξε πιο ψηλά από τον Μπαντστούμπερ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νόιερ.

Η Γερμανία προσπάθησε να πιέσει για την ισοφάριση, όμως η Ιταλία ήταν αυτή που ευτύχησε να πετύχει δεύτερο γκολ. Ο Μοντολίβο έκανε τεράστια μπαλιά από τα αριστερά για τον Μπαλοτέλι, ο οποίος με δυνατό σουτ "κάρφωσε" τον Νόιερ στην εστία του, για να γράψει το 2-0.

Οι αλλαγές του Λεβ δεν προσέδωσαν στη Γερμανία τίποτα, αφού ο Κλόζε δεν αντικατέστησε τον ανύπαρκτο Γκόμεζ ενώ ούτε ο Μίλερ φάνηκε.

Ο Εζίλ μείωσε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα, μετά από πέναλτι που παραχώρησε ο Μπαλτσαρέτι, καθώς η μπάλα βρήκε στο χέρι του.

Πλέον η Ιταλία κοιτάει τον τελικό με την Ισπανία, ενώ η Γερμανία γυρίζει σπίτι της, κρατώντας την εμπειρία.

Γερμανία (Λεβ): Νόιερ, Μπόατενγκ, Λαμ, Μπαντστούμπερ, Χούμελς, Σβαϊνστάιγκερ, Κεντίρα, Κροος, Ποντόλσκι (46΄Ρόις), Εζίλ, Γκόμες (46΄Κλόζε)

Ιταλία (Πραντέλι): Μπουφόν, Μπαλτζαρέτι, Κιελίνι, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (63΄Μότα), Πίρλο, Μαρκίζιο, Κασάνο (57΄Ντιαμάντι), Μπαλοτέλι (70΄Ντι Νατάλε)

Τα δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι



Πηγη

By STEVENIKO | Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 | Posted in | With 0 comments
Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα στερείται ορθολογισμού. Ευρωομόλογο δεν μπορεί να γίνει σήμερα με τις τεράστιες διαφορές επιτοκίων δανεισμού μεταξύ των μελών, χωρίς να είναι εξαιρετικά βλαπτικό για ένα τμήμα της Ευρωζώνης και εξαιρετικά ευνοϊκό για ένα άλλο.

Σήμερα η Γερμανία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο και η Ισπανία με 7%. Το ευρωομολογο θα οδηγούσε την Γερμανία να δανείζεται με 3% περιπου, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία της. Επιλέγει λοιπόν να αφήσει να καταστραφεί η Ισπανία και νωρίτερα η Ελλάδα της Ιρλανδία κλπ συστήνοντας απλώς λιτότητα και πειθαρχία. Και πραγματικά δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο χωρίς να βλάψει άμεσα τους πολίτες της και τα γερμανικά συμφέροντα.

Ίσως μπορούσε να γίνει παλιότερα ευρωομόλογο, ίσως και να μπορεί να γίνει στο μέλλον αν τελειώσει η κρίση και κοντύνουν οι διαφορές στα επιτόκια. Όμως τώρα δεν γίνεται με όλους, και η Le Monde σήμερα θα πει ότι : “Η πρόταση Ολάντ για ευρωομόλογα είναι για γέλια“.

Σήμερα ευρωομολογα θα μπορούσε να εκδώσει το ΕFSF ή η ΕΚΤ που είναι κάτοχοι χρέους ώστε να το “γυρίσουν” κάνοντας το χρέος αυτό ένα κλικ πιο “ευρωπαϊκότερο”.

Ευρωομόλογο όμως το οποίο θα φέρει κοινό φθηνό χρήμα που θα πέσει στην κατανάλωση-ανάπτυξη, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο από χώρες τις ευρωζώνης με κοινά οικονομικά χαρακτηριστικά στην βάση μιας “συμφωνίας των προθύμων”.

Η έννοια της συμφωνίας των προθύμων είναι παλιά στην Ευρώπη και την συναντάμε σε κάθε συνθήκη της Ευρώπης από το Μάαστριτχτ εώς την Σέγκεν. Κατά καιρούς όταν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες σε κάποια θέματα οι πρόθυμοι κινούνται μπροστά σε ένα νέο status και οι υπόλοιποι ακολουθούν με τον χρόνο τους. Περίπου έτσι έχει προκύψει το γεγονός ότι υπάρχουν 17 κράτη στο ευρώ ενώ στην Ενωμένη Ευρώπη είναι 29 μέλη. Κάποιοι προχώρησαν μπροστά και κάποιοι έρχονται σταδιακά.

Η λογική λέει ότι ένα ευρωομολογο χωρίς την Γερμανία (και ίσως κάποιες άλλες χώρες) θα αύξανε αμέσως το γερμανικό κόστος δανεισμού δημιουργώντας αμέσως το εργαλείο που λείπει για να μειωθεί το κόστος δανεισμού του νότου και να βγει ο νότος σταδιακά από την κρίση. Το βασικό μακροχρόνιο πρόβλημα του ευρώ δεν είναι τόσο το κόστος δανεισμού (σκέτο) όσο το κόστος δανεισμού σε σχέση με αυτό της Γερμανίας. Αυτό δημιουργεί χάντικαπ για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ καθώς χρηματοδοτούνται πάντα ακριβότερα. Το πλεονέκτημα αυτό δημιουργεί ροή πόρων προς τον πυρήνα και για αυτό η περιφέρεια χρεοκοπεί.

Ένα “ευρωομόλογο των προθύμων” θα δημιουργούσε ένα νέο Spread μεταξύ ευρώ και Γερμανίας και -υπό όρους- μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αντιστρέψει την μακροχρόνια μεταβίβαση πόρων από το κέντρο προς τον πυρήνα.

Αν όλα πήγαιναν καλά -δηλαδή επιτυγχάνονταν ανταγωνισμός επιτοκίων μεταξύ Προθύμων και Γερμανίας-, τα επιτόκια δανεισμού σύντομα λειτουργούσαν σε βάρος της Γερμανίας. Λογικά τότε και η ίδια θα έρχονταν στο ευρωομόλογο κάποια στιγμή.


papaioannou

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

του Κώστα Βαξεβάνη


Η Ελληνική Δημοκρατία δεν κατάφερε να αποδώσει ούτε αυτή τη φορά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η αίθουσα της Βουλής γέμισε για μία ακόμη φορά με άμφια, θυμιατά και αρκετοί από τους νέο-ορκισθέντες βουλευτές, έσπευσαν να φιλήσουν το χέρι των αρχιερέων. Πρώτοι και καλύτεροι, τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Με την ευλογία του Θεού, λοιπόν, και με ISO Παναγίας που θα έλεγε και ο Σαμαράς.

Οι Έλληνες βουλευτές δεν έκαναν ούτε αυτή τη φορά το αναγκαίο. Να ζητήσουν δηλαδή να ορκιστούν στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο πρέπει να υπηρετούν και όχι στον Θεό, τον οποίο πρέπει να υπηρετούν στα σπίτια τους, χωρίς την υποκριτική θρηκευτική υπερβολή που εμφανίζουν στις κάμερες.

Αν αυτό φαίνεται προκλητικό σε όσους υποστηρίζουν τα ιερά και τα όσια της θρησκείας, τότε πρέπει να αναλογιστούν πως προκλητική είναι η στάση κάποιων (όχι λίγων) από τους 300, οι οποίοι χρησιμοποιούν την θρησκευτική τους πίστη για να εξασφαλίσουν εκλογική πελατεία. Προκλητικό είναι να ορκίζεσαι στο όνομα του Θεού και της πίστης σου για να κλέψεις, να εξαπατήσεις και να παραπλανήσεις στη συνέχεια τους πολίτες της χώρας που κυβερνάς.

Τόσες ορκωμοσίες στη διάρκεια της νέας Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν κατάφεραν μέσω της ευλογίας να αποτρέψουν ούτε τους κλέφτες, ούτε τους απατεώνες. Αντιθέτως, η θρησκεία χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν απατεώνες και ψεύτες.
Τι σημασία έχει λοιπόν μια θρησκευτική ορκωμοσία την οποία χρησιμοποιούν όπως το σκονάκι στις εξετάσεις για τα σήματα του αυτοκινήτου; Απλώς για να πάρουν το δίπλωμα του καλού και ευσεβούς πολιτικού;

Πιστοί στην ορκωμοσία στο όνομα της Αγίας Τριάδας, είναι και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι θα στείλουν στη συνέχεια τα στίφη με μελανοχίτωνες να ξυλοκοπήσουν και ίσως να μαχαιρώσουν ανθρώπους.

Η θρησκευτική ορκωμοσία δεν φτάνει λοιπόν. Και γι’ αυτό δεν χρειάζεται. Για όσους πιστεύουν, είναι μια προσβολή της πίστης από ανθρώπους που παρότι ορκίζονται, θα πράξουν τα χειρότερα. Για όσους δεν πιστεύουν, επίσης είναι μια προσβολή γιατί ταυτίζει την Δημοκρατική λειτουργία και τη συνείδηση με μια συγκεκριμένη θρησκευτική πίστη.

Η αλήθεια, όχι η μεταφυσική αλλά της καθημερινότητας, η συνείδηση, η τιμιότητα δεν είναι θέμα πίστης αλλά αξιακής λειτουργίας. Η πίστη δεν χρειάζεται τελετές για να επιβεβαιωθεί. Αντιθέτως η υποκρισία χρειάζεται για να καλυφθεί και να επιβιώσει. Σε ένα κριτικό και ορθολογιστικό περιβάλλον δεν αντέχει. Γι’ αυτό προτάσσει το σταυρό και τα χειροφιλήματα.

Οι θρησκευόμενοι βουλευτές περισσεύουν. Οι τίμιοι δεν φτάνουν.

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Με πρωτοσέλιδο την αποκλειστική συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης από τον οικονομολόγο – αναλυτή Μάξ Κάιζερ κυκλοφορεί το σημερινό περιοδικό «Επίκαιρα». Αν και για κάποιους είναι αμφιλεγόμενος ο ρόλος του Μ. Κάιζερ παραθέτουμε ολόκληρο το συγκεκριμμένο δημοσίευμα από το περιοδικό που το βρήκαμε ενδιαφέρον:

Το γνωστό Μαξ Κάιζερ συναντήσαμε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, σε μια από τις αρκετές επισκέψεις του στην Ελλάδα, την περίπτωση της οποίας παρακολουθεί στενά. Γνωστός οικονομικός αναλυτής, παρουσιαστής, παραγωγός, ακτιβιστής με έντονη δράση κατά των εταιρειών-συμβόλων της παγκοσμιοποίησης, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, εναντίον της οποίας διεξήγαγε καμπάνια καλώντας τον κόσμο να αγοράσει ασήμι για να ανεβεί η τιμή του κι έτσι να χρεοκοπήσει η εταιρεία, η οποία, κατά τον Κάιζερ, είχε «σορτάρει» στο μέταλλο και είχε «γυμνές» θέσεις.

Τον Ιούνιο του 2011 σε εκπομπή στο κανάλι Russia Today, όπου εμφανίζεται σταθερά με το «Keiser Report», είχε κατηγορήσει τον Γιώργο Παπανδρέου ότι πρόδωσε την Ελλάδα και τον είχε αποκαλέσει «δικτάτορα που θα φύγει νύχτα»… Έχει κάνει πολλές τηλεοπτικές και διαδικτυακές μεταδόσεις από την Ελλάδα για τις εξελίξεις στη χώρα μας, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, και είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές διεθνώς στο χώρο της «αντισυμβατικής» οικονομικής ανάλυσης και του ακτιβισμού κατά της παγκοσμιοποίησης, των τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης, με προγράμματα και παρουσίες από το BBC μέχρι το Al Jazeera και την… ιρανική τηλεόραση.

Ο Κάιζερ ήρθε στο ραντεβού μαζί με τον Χιούγκο Σαλίνας Πράις, έναν ηλικιωμένο, γνωστό διεθνώς Μεξικανό επιχειρηματία, ο οποίος έχει αναθέσει πλέον στο γιο του τις οικογενειακές επιχειρήσεις και ασχολείται με την προώθηση ιδεών για την εξυγίανση του νομισματικού συστήματος, πρωτίστως στη χώρα του, αλλά και διεθνώς, στη βάση της επανασύνδεσης των νομισμάτων με πολύτιμα μέταλλα – κυρίως ασήμι.

Ο Κάιζερ θεωρεί ότι με την υπογραφή των Μνημονίων το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρέδωσε στους ξένους την εθνική κυριαρχία και το μέλλον των Ελλήνων και επισημαίνει ότι στόχος του προγράμματος που επιβάλλεται στην Ελλάδα δεν είναι η οικονομική ανάκαμψη, αλλά η αρπαγή του πλούτου και η διαιώνιση του ελέγχου της χώρας. Περιγράφει αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη ως μια οργανωμένη επιχείρηση σταδιακής κατάληψης όλων των κρατών από παγκόσμια οικονομικά κέντρα.

- Κύριε Κάιζερ, υπάρχει κάτι άλλο που «κρύβεται» πίσω από την τρόικα και τη συνταγή της, πέραν της προφανούς δημοσιονομικής συζήτησης και της διαφωνίας για τα μέτρα;

- Είναι ξεκάθαρο ότι η ιδέα της κατάληψης της Ελλάδας στοχεύει στην αρπαγή της περιουσίας της με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος, σχεδόν μηδενικό. Από νομικής πλευράς, θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως «εχθρική επιδρομή». Δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα οικονομικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, είναι, όμως, μια από τις πιο μικρές και ευάλωτες χώρες, επομένως είναι πιο εύκολο να την καταλάβουν και να τη «γδύσουν» από τα περιουσιακά της στοιχεία.

- Αυτή είναι μια «στάνταρ» διαδικασία; Καταλαμβάνουν χώρες και αρπάζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία;

- Αυτό είναι κάτι που γίνεται τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια, οπότε η δύναμη των hedge funds και των διαχειριστών χρημάτων έχει μεγαλώσει ουσιαστικά. Θυμηθείτε τον Τζορτζ Σάρος που «γονάτισε» την Τράπεζα της Αγγλίας το 1992. Αυτά τα μεγάλα κεφάλαια ψάχνουν για νέους στόχους, επιχειρήσεις, κυνηγούν χώρες… Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, η Πορτογαλία είναι μικρή χώρα, οπότε καταρχάς κυνηγούν αυτές, τις μικρές χώρες.

- Ποιος έχει σειρά;

- Δεν είναι τυχαίο ότι ακολουθούν μια σειρά ανάλογα με το μέγεθος των χωρών και όχι σύμφωνα με τα προβλήματα των δημοσιονομικών και οικονομικών στοιχείων κάθε χώρας. Τους βλέπεις να κυνηγούν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τώρα έχουν αρκετά κεφάλαια, οπότε τους βλέπεις να κυνηγούν την Ισπανία -αυτή είναι ο αμέσως επόμενος μεγάλος στόχος-, κι έπειτα σειρά έχει η Ιταλία. Ξεκάθαρα κυνηγούν το μεγαλύτερο ψάρι, καθώς αυτοί μεγαλώνουν με τη σειρά τους, έχοντας καταλάβει τα περιουσιακά στοιχεία των προηγούμενων χωρών.

- Πότε θα σταματήσουν; Σχεδιάζουν να καταλάβουν ολόκληρη την Ευρώπη;

- Ναι. Η Ευρώπη θα ελέγχεται μέσω του Βερολίνου και των κυβερνήσεων που θα συνεργάζονται με τη Γερμανία, προχωρώντας σε δημοσιονομική ενοποίηση. Θα επέλθει επιβολή περισσότερων φόρων σε όλη την Ευρώπη που θα εισπράττονται από το Βερολίνο, και… αυτός είναι ο στόχος! Η Goldman Sachs έχει ήδη δηλώσει ότι αυτό είναι κάτι που τους ενδιαφέρει, όπως και η Wall Street. Είναι κάτι που έχει πάρει το δρόμο του!

- Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται πίσω από αυτό, για παράδειγμα η Γερμανία, ή είναι μόνο κεφάλαια;

- Δεν έχει να κάνει με χώρες, έχει να κάνει πιο πολύ με τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Οπότε, έχεις τα hedge funds, τους διαχειριστές χρημάτων, τους διαχειριστές κεφαλαίων, τις τράπεζες της Wall Steet και τις τράπεζες της Βρετανίας κυρίως. Δεν πρόκειται για μια εθνική κατάσταση που κρύβεται από πίσω -δεν είναι χώρα. Η κατάκτηση της περιουσίας μιας χώρας από μια άλλη δεν είναι κάτι που γίνεται τόσο πλέον. Η συγκέντρωση του πλούτου από διάφορα κέντρα είναι που τα κινεί όλα αυτά.

- Η Γερμανία, ωστόσο, δεν είναι αυτή που κερδίζει από την κατάσταση στην Ευρώπη μέχρι τώρα;

- Ασφαλώς. Η Γερμανία έχει πολύ καλές σχέσεις με τα μεγαλύτερα κέντρα συγκέντρωσης κεφαλαίου στον κόσμο, με την Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο. Αποκαλείται τράπεζα αλλά στην πραγματικότητα είναι hedge funds. Το κόστος του κεφαλαίου της είναι μηδενικό. Το κόστος κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι υψηλό, οπότε αυτό την καθιστά ευάλωτη στην επίθεση που της κάνουν.

- Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ στο σχέδιο αυτό; Προσπαθεί να επωφεβηθεί ή είναι σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία;

Οι ΗΠΑ είναι η Wall Steet ελέγχει το Λευκό Οίκο. Η Wall Steet ελέγχει την εξωτερική πολιτική και βοηθά στην κατεδάφιση της Ευρώπης. Είναι το αντίστροφο του Σχεδίου Μάρσαλ. Θυμάστε το Σχέδιο Μάρσαλ; Ήρθαν και βοήθησαν την Ευρώπη. Τώρα τα παίρνουν πίσω όλα αυτά – και ακόμα πιο πολλά.

- Βλέπουμε, όμως, ότι υπάρχει διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία. Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Γερμανούς να χαβαρώσουν την πολιτική λιτότητας απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, διότι φοβούνται για τις επιπτώσεις στη δική τους οικονομία…

- Η διαμάχη ΗΠΑ και Γερμανίας εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Όσον αφορά στη Γερμανία, δημιουργεί συμμαχίες με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν το έχουν αντιληφθεί σε όλη του την έκταση αυτό, δεν το έχουν αξιολογήσει πλήρως ακόμα. Είναι αξιοσημείωτο να το παρακολουθείς. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η προσέγγιση της Γερμανίας με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν δημιουργεί μια νέα παγκόσμια δύναμη επιρροής. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα στην… Ντίσνεϊλαντ!

- Θα μου φαινόταν περίεργο να μην το έχουν αντιληφθεί… Αυτός, πάντως, είναι από τους μόνιμους γεωπολιτικούς εφιάλτες των ΗΠΑ: μια συμμαχία της Γερμανίας με τη Ρωσία…

- Αυτό εξαρτάται από την πλευρά που το βλέπετε. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, είναι ήδη τελειωμένες. Χρειάζονται μια κατάρρευση ώστε να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους, καθώς το ισχύον σύστημα δεν είναι ανατάξιμο, η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, η οικονομία διαλύεται. Είναι απάνθρωπο να συνεχίσουν οι ΗΠΑ σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να έχουν μια βιώσιμη οικονομία και να έχουν ακόμα την ίδια βαρύτητα. Είναι σαν να έχεις πάει στους Special Olympics και να πείσεις τους αθλητές εκεί ότι μπορούν να πάρουν μέρος στους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι απάνθρωπο. Το ίδιο ισχύει με τις ΗΠΑ: Είναι απάνθρωπο να προτείνεις ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ανταγωνιστούν οικονομικά στον πραγματικό κόσμο σήμερα. Δεν μπορούν. Είναι μια χώρα με… ειδικές ανάγκες.

Παρεμβαίνει ο Χιούγκο Σαλίνα Πράις: Μια παρατήρηση: Δεν είναι βέβαιο αν ό,τι συμβαίνει έχει να κάνει με μια τεράστια συνωμοσία ή αν σχετίζεται με τεράστια λάθη του παρελθόντος τα οποία έχουν πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο, που είναι αναπόφευκτο να συμβούν όλ’ αυτά. Άλλο είναι να λες ότι κάποιος μου κατεδαφίζει το σπίτι κι άλλο να λες ότι δεν έχει χτιστεί σωστά και θα πέσει στο κεφάλι μου. Πιστεύω ότι πολλά απ’ αυτά έχουν να κάνουν με την κακή αρχιτεκτονική του «σπιτιού». Το μέγα, μέγα λάθος ήταν στις 15 Αυγούστου 1971, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν άτυπη και ιδιότυπη «στάση πληρωμών» καταργώντας τον Κανόνα του Χρυσού. Υπήρξε, λοιπόν, προηγούμενο από τις ΗΠΑ στη στάση πληρωμών. Προηγήθηκε άλλος της Ελλάδας στη στάση πληρωμών. Οι ΗΠΑ προηγήθηκαν σε στάση πληρωμών. Ποιοι είμαστε εμείς τώρα να πούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει; Αυτοί χρωστούσαν σε όλο τον κόσμο και τα αναποδογύρισαν όλα. Το χρήμα τώρα δεν είναι το ίδιο. Μαξ Κάιζερ: Καλή παρατήρηση!

- Πώς πιστεύετε ότι θα λήξει όλο αυτό; Θα υπάρξει κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης μαζί;

- Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Όπως είπε ο κ. Πράις, το 1971 έγινε ένα τεράστιο λάθος να καταργηθεί ο Κανόνας του Χρυσού, να διαχωριστεί ο χρυσός από το νομισματικό σύστημα, και αυτό που προτείνει ο κ. Πράις είναι οποιαδήποτε χώρα -θα μπορούσε να είναι Ελλάδα- να επανασυνδέσει το νόμισμα της με πολύτιμα μέταλλα• σε αυτή την περίπτωση, το ασήμι. Θα ήταν η αρχή της επανόρθωσης του λάθους και το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καλύτερο σύστημα. Η άλλη οδός θα ήταν να μην επιστρέψουν σε ένα υγιές νομισματικό σύστημα και να συνεχίσουν να επιτρέπουν στα τραπεζικά καρτέλ να χρησιμοποιούν εικονικές συναλλαγές, δημιουργία πλασματικού χρήματος, που έχουν ως μόνο αποτέλεσμα τη σκλαβιά των χωρών και τη συνέχιση των κοινωνικών ταραχών.

Χιούγκο Σαλίνα Πράις: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, τα καλύτερα μυαλά του Διαφωτισμού ήταν αυτά που εφηύραν ένα σύστημα χάρτινου νομίσματος, που ονόμαζαν «assignat». Το σύστημα αυτό, η κατάργηση του χρυσού, εξαλείφθηκε από τη Γαλλία έπειτα από εφτά χρόνια, ενώ εμείς το υιοθετήσαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτοί χρειάστηκαν μόνο εφτά χρόνια για να το αποσύρουν. Το 1797, όταν εξαλείφθηκε το «assignat», οι φτωχοί είχαν στα χέρια τους όλο το χάρτινο νόμισμα, ενώ οι πλούσιοι το είχαν ξεφορτωθεί κι είχαν αποκτήσει γη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Καταλαμβάνουν τα πραγματικά επενδυτικά αγαθά.

Μ.Κ.: Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα: Τα επενδυτικά αγαθά συσσωρεύονται στα χέρια αυτών των λήσταρχων βαρόνων του σήμερα…

Χ.Σ.Π.: …με αντάλλαγμα το τίποτα…

Μ.Κ.: Με αντάλλαγμα αυτό το χάρτινο νόμισμα.

- Κύριε Κάιζερ, πιστεύετε ότι η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει και θα επανέλθουμε στα εθνικά νομίσματα;

Κατά τη δική μου άποψη, η απόφαση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να ξεφύγει από το ευρώ, η ιρλανδική κυβέρνηση, η πορτογαλική, η ισπανική επίσης δεν έχουν το θάρρος να ξεφύγουν από το ευρώ. Η Γερμανία λατρεύει το ευρώ επειδή αυτά τα προβλήματα βοηθούν τις εξαγωγές της, γι’ αυτό και χαίρονται που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Κάθε φορά που πέφτει το ευρώ και υπάρχουν φόβοι για κατάρρευση του, αυτό λειτουργεί μια χαρά για τη Γερμανία. Η οικονομία της αναπτύσσεται, η ανεργία έχει πέσει κατακόρυφα, το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης της έχει και πλεόνασμα. Οπότε δεν βλέπω στην παρούσα φάση να επιθυμούν την κατάρρευση του. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να το επιδιώξει, στο χέρι της Ιρλανδίας και των άλλων να το κάνουν, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κανείς τη θέληση.

- Και το επόμενο βήμα; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για μια χώρα, εάν η Ελλάδα ή η Ιρλανδία ή κάποιος άλλος αποφασίσει να φύγει από την Ευρωζώνη;

Υπάρχει ήδη σχετικό προηγούμενο. Η Ισλανδία έχει ήδη πει «όχι» στους πιστωτές της, η οικονομία της κατέρρευσε για δύο χρόνια και τώρα ξαναχτίζεται. Περνάς βέβαια από ένα σύντομο επώδυνο κραχ και κρατάς την κυριαρχία σου ή περνάς μια 20χρονη ή 30χρονη εξαθλιωτική, υποδουλωτική φτώχεια χωρίς να έχεις την κυριαρχία σου.

- Είπατε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγεννηθούν. Οι Αμερικανοί πολίτες γνωρίζουν για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη;

- Όχι. Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν κρατηθεί μακριά από την πραγματικότητα λόγω του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο είναι ένα παγκόσμιο μεν, «κλειστό» νόμισμα δε. Οπότε, αν και τα πράγματα είναι δύσκολα στην Αμερική, το φαγητό και η ενέργεια είναι ακόμα αρκετά φτηνά λόγω του ότι το δολάριο είναι ένα παγκόσμιο «κλειστό» νόμισμα. Όσο η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες μπορούν να κρατούν τα επιτόκια χαμηλά, το αμερικανικό δολάριο θα παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα. Οι Αμερικανοί έχουν μια ρόδινη εικόνα του κόσμου. Είναι προφυλαγμένοι από την πραγματικότητα, από την «καταιγίδα». Αυτό θα αλλάξει στην ουσία όταν η συνεργασία Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Γερμανίας καταφέρει να ανατρέψει το κυρίαρχο ποσοστό του 65% του αμερικανικού δολαρίου παγκοσμίως στις εμπορικές συναλλαγές σε λιγότερο από 50%. Τότε δεν θα είναι πλέον το κυρίαρχο νόμισμα. Τότε θα δείτε την Αμερική εκτεθειμένη σε τέτοια νομισματική διακύμανση, που δεν έχει ξαναζήσει. Οι Αμερικανοί τότε, ο κόσμος, θα είναι ενημερωμένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους…

- Υπάρχει η πιθανότητα όλο αυτό να καταλήξει σε πόλεμο;

- Υπάρχει πόλεμος αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Κατά τη διάρκεια πολέμων οι άνθρωποι κατακτούν χώρες για τη γη και τους θησαυρούς, χρησιμοποιούν τανκς, όπλα, στρατούς, τώρα, όμως, κατακτούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας μέσω του χρέους της, μέσω παραγώγων. Οπότε ένας νομισματικός πόλεμος, ένας χάρτινος πόλεμος, συμβαίνει αυτή τη στιγμή, συμβαίνει τώρα, και η Ελλάδα χάνει.

- Επομένως, γυρνώντας στο προηγούμε-νο ερώτημα, θα συνέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασπαστεί η Ευρωζώνη και να μπορέσει έτσι να κυριαρχήσει το δολάριο;

- Αυτό που πιθανόν να δούμε σε αυτό τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο είναι ότι ο μεγάλος χαμένος θα είναι το δολάριο, καθώς πέφτει από το 65% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών. Αυτό είναι που κρατά την εξωτερική πολιτική και στρατιωτική άμυνα των ΗΠΑ όπως είναι. Γιατί νομίζετε πως οι ΗΠΑ ξεκινούν νέους πολέμους, προσπαθώντας να κατακτήσουν νέες χώρες Κάποια στιγμή, όμως, οι χώρες εξαντλούνται… ■


Πηγη

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments



«Όσο ζω, ευρωομόλογα δεν θα υπάρξουν» φέρεται να δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ σε κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματός της. Δραματική η ρήση, η οποία εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε ιδεοληψία ψυχοπαθολογικής υφής. Μία πιο προσεκτική, όμως, ανάγνωση οδηγεί στο ενδεχόμενο της σκόπιμης διαρροής στο πλαίσιο των παζαριών που θα λάβουν χώρα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σήμερα και αύριο.

Για την ακρίβεια, υπάρχει η περίπτωση να αποφασισθεί η «κοινοτικοποίηση», δηλαδή η αντιμετώπιση από κοινού, όχι του συνόλου των εθνικών χρεών αλλά μέρους του. Θα έχουμε, με άλλα λόγια, ευρωομόλογα για ένα μέρος του χρέους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μέχρι σήμερα η ευρωζώνη δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που προκλήθηκε από το τσουνάμι του 2008 στη Γουόλ Στρητ. Κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην επιμονή του Βερολίνου να επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά της ευρωπαϊκής κρίσης με βενζίνη(λιτότητα), η οποία τελικά προκάλεσε πιο βαθιά ύφεση. Κι αυτό όταν υπήρχαν τα ανάλογα προηγούμενα του 1930 με τον Χ. Χούβερ στις ΗΠΑ και τον Χ. Μπράνινγκ στη Γερμανία(Δημοκρατία της Βαϊμάρης).

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα με ένα παζάρι όπου κυριαρχούσε η υπεράσπιση των βραχυπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων κυρίως των Γερμανών και με μία πρωτοφανή επίθεση εναντίον της Ελλάδας ως δήθεν μοναδικής αιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης.
Κι αυτό μέχρι να επεκταθεί η κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, σήμερα, βρισκόμαστε για πρώτη φορά ενώπιον ενός σχεδίου που θα υπερβαίνει κάπως τα ημίμετρα, όχι βέβαια όσον αναφορά τη σωτηρία του κοινωνικού κράτους και της εργασίας(τεράστια ανεργία) αλλά σε ό,τι αφορά στη σωτηρία των τραπεζών και την κοινή άμυνα έναντι των «αγορών».

Το σχέδιο που θα αποφασισθεί την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει δύο είδη μέτρων επείγουσας ανάγκης. Το πρώτο έχει σχέση με την ώθηση της Ανάπτυξης και την επανεκκίνηση των εθνικών οικονομιών. Και το δεύτερο με την ευελιξία των κεφαλαίων βοήθειας από τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς τις χώρες που δέχονται τις σφοδρές επιθέσεις των αγορών, όπως είναι αυτή τη στιγμή η Ισπανία και η Ιταλία αλλά και η Κύπρος, οι οποίες δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια. Στη συνέχεια το σχέδιο περιλαμβάνει την τραπεζική και δημοσιονομική(στο επίπεδο των εθνικών Προϋπολογισμών) ένωση. Τέλος, όπως προείπαμε, τα ευρωομόλογα θα καλύψουν ένα μέρος και όχι ολόκληρο το χρέος.

Τούτων δοθέντων, το ερώτημα που τίθεται είναι: Η Μέρκελ θα κάνει την κίνησή της προς τα εμπρός; Ή θα επαναλάβει το «Όσο ζω…»; Στη δεύτερη περίπτωση, η καταστροφή της ευρωζώνης είναι επί θύραις.
By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
Της Ζέζας Ζήκου


Το δυαδικό μοντέλο ανάπτυξης – υπανάπτυξης στο εσωτερικό της ΟΝΕ δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Οδηγούσε, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο πήρε τη μορφή της υπερχρέωσης. Με δεδομένη την αδυναμία υποτίμησης του ευρώ και χωρίς αποτελεσματική και ταχεία στήριξη εκ μέρους των δυνατών οικονομιών, η υπερχρέωση οδηγούσε λίγο–πολύ αυτόματα στην πτώχευση.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που βρέθηκε σε αυτή την εφιαλτική θέση. Το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης, οι εκροές καταθέσεων προς τις ξένες τράπεζες και το κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο επέδρασαν καταλυτικά. Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, εν μέσω ελλειμμάτων, χρεών, ανεργίας και ύφεσης, η νέα κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει επιλογές. Δεν μπορεί παρά να διέλθει Συμπληγάδες.

Εγινε όμως στη συνέχεια φανερό πως και οι υπόλοιπες οικονομίες του Νότου θα ακολουθούσαν την τύχη της χώρας μας. Η φράου Μέρκελ, η κεντρική παίκτρια σε αυτή τη συγκυρία, αντέδρασε αρχικά κατά εθνοκεντρικό, μικροκομματικό, μυωπικό τρόπο. Και φάνηκε πως η σιδηρά καγκελάριος είχε λιγότερο τη διορατικότητα ενός Ντελόρ ή Χέλμουτ Κολ και περισσότερο τη μικρόνοια της νοικοκυράς που δεν βλέπει τίποτα πέρα από το πουγκί της. Αλλά οι πιέσεις των εταίρων της και η ραγδαία εξελισσόμενη κρίση την υποχρεώνουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής να δεχθεί με μισή καρδιά κάποιες προτάσεις. Σήμερα και αύριο θα βρεθεί προ των ευθυνών της.

Μολονότι το οριστικό «τέλος της ευμάρειας» εμφανίστηκε σε άμεση συνάρτηση με τη δημοσιονομική εκτροπή και την έκρηξη του δημόσιου χρέους και παγιώθηκε ως αποτέλεσμα των εσφαλμένων ή ακόμη και εγκληματικών χειρισμών των πολιτικών ηγεσιών, οι ρίζες αυτού του «τέλους» βρίσκονται και στη θρυμματισμένη λειτουργία του κοινωνικού συστήματος. Οχι μόνον η Ελλάδα, ιδανικός αυτόχειρας και εύκολο θύμα, αλλά και οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, άλλη περισσότερο, άλλη λιγότερο, βρίσκονται πιασμένες στη μέγγενη ανεργίας – χρέους, έναντι της οποίας ουδείς φαίνεται να διαθέτει ουσιαστική στρατηγική εξόδου.

Τη δεκαετία του 1970, ο δυτικός κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν αναπάντεχο εφιάλτη, ο οποίος είχε βαλθεί, θα έλεγε κανείς, να γελοιοποιήσει όλα τα αξιοσέβαστα οικονομικά εγχειρίδια: τον διαβόητο στασιμοπληθωρισμό (stagflation), δηλαδή τη διατήρηση του πληθωρισμού σε διψήφια νούμερα, παρά το γεγονός ότι οι οικονομίες Αμερικής και Δυτικής Ευρώπης βρίσκονταν σε τροχιά συρρίκνωσης ή στασιμότητας. Η πρωτόγνωρη παθογένεια αποκάλυψε την κρίση του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους και δρομολόγησε θεραπείες–σοκ για τη μείωση του κόστους εργασίας, κάτω από τη σημαία του νεοφιλελευθερισμού.

Στην εποχή μας, και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα άλλο δικέφαλο τέρας, που αψηφά κάθε δοκιμασμένη θεραπευτική μέθοδο: την εκτίναξη της ανεργίας σε ύψη που είχε να δει ο βιομηχανικός Βορράς από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, του 1929–33, παρά την εφιαλτική διόγκωση των ελλειμμάτων και χρεών και τη διοχέτευση τεραστίων κονδυλίων στο τραπεζικό σύστημα για την αναθέρμανση της οικονομίας. Η εξάπλωση του ελληνικού ιού χρέους τροφοδότησε τη λαϊκιστική ρητορεία συντηρητικών κυβερνήσεων εναντίον «τεμπέληδων» και «εργατικών» Ευρωπαίων, χωρίς όμως ιδιαίτερο ουσιαστικό αντίκρισμα.

Σήμερα, το κλισέ της «ελληνικής τραγωδίας» έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, αλλά με πολύ διαφορετικό νόημα. Οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πυγμαχικό σάκο, πειραματικό εργαστήριο, για την επιβολή μιας δρακόντειας πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Και όχι χωρίς αποτελέσματα, όπως ήδη φαίνεται. Η γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης με αναδιανομή πλούτου υπέρ των ασθενέστερων, με επεκτατική πολιτική αυξημένων κρατικών δαπανών, έμεινε μετέωρη. Προκρίθηκε η μείωση των ελλειμμάτων, ανεξαρτήτως κοινωνικού κόστους.

Επί τρεις δεκαετίες είχαμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε την Αμερική ως Μέκκα του νεοφιλελευθερισμού, με την Ευρώπη να ακολουθεί γογγύζοντας, διατηρώντας πάντα περισσότερα στοιχεία από την παράδοση του κοινωνικού κράτους. Ισως είναι η ώρα να αλλάξουμε οπτική γωνία. Την ώρα που όλη η Ευρώπη σύρεται από τους Γερμανούς τραπεζίτες, τα πραγματικά αφεντικά της Ευρωζώνης, στην πιο αυστηρή λιτότητα, η Αμερική του Μπαράκ Ομπάμα ήδη αναζητεί έναν άλλο δρόμο, έστω και αν δίνει την εικόνα πως προσπαθεί να τετραγωνίσει έναν φαύλο κύκλο, αντί να τον διαρρήξει.

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
Μείωση 8,7% (400.000 θέσεις εργασίας) παρουσίασε η απασχόληση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στη ΕΕ.

Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, την τριετία 2008- 2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55- 64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%, ενώ υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία (από 67%) και στην Πορτογαλία (57%).

Ανάλογα τραγική είναι και η κατάσταση των αστέγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες).

Το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει επίσης την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Επιτροπή.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%.


By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Μια μέρα πριν την πιο κρίσιμη σύνοδο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως είπε κι ο πρόεδρος της ‘διεθνούς των τραπεζιτών’ Τσαρλς Νταλάρα – η πόλωση στην ηγεσία της Ευρωζώνης αγγίζει επίπεδα δίχως προηγούμενο. Από τη μια πλευρά είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ που διακηρύσσει πως ‘ποτέ όσο εκείνη ζει, δεν θα γίνει κοινή ανάληψη του χρέους στην Ευρώπη’, προοιωνίζοντας ότι θα απορρίψει το αίτημα της Ιταλίας και της Ισπανίας για άμεση δράση εδώ και τώρα με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης. Κι από την άλλη πλευρά είναι η Ρώμη και η Μαδρίτη που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να βγαίνει εκτός ελέγχου και να προσεγγίζει επίπεδα που τουλάχιστον για την Ισπανία δεν είναι βιώσιμα, καθώς η χώρα πρέπει παράλληλα να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της, να μειώσει το έλλειμμα της και να διαχειριστεί τη φούσκα των τιμών των ακινήτων που ακόμη πέφτουν.

Σε μια δραματική ομιλία του προς το ισπανικό κοινοβούλιο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως η χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με τις δικές της δυνάμεις από τη στιγμή που οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της έχουν φτάσει το 7%. «Το πιο επείγον ζήτημα είναι της χρηματοδότησης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμαστε για πολύ ακόμη στις σημερινές τιμές», τόνισε. Στη σύνοδο κορυφής που θα αρχίσει σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός θα ζητήσει επισήμως να επιτραπεί η χρήση είτε των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης είτε και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων.

Η πόλωση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών είναι μια συνέπεια της ήττας του Νικολά Σαρκοζί στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και της ανάληψης της προεδρίας από τον αντίπαλό του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Με την άνοδό του στην εξουσία, ο Ολάντ συνέπηξε μια νέα συμμαχία με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη εξουδετερώνοντας τον ως χτες κυρίαρχο γαλλογερμανικό άξονα των Μέρκελ - Σαρκοζί. Χαρακτηριστικό ήταν το πολύ δυσάρεστο κλίμα της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη ανεπίσημη σύνοδο Γαλλίας - Γερμανίας - Ιταλίας - Ισπανίας την περασμένη Παρασκευή. Υποτίθεται ότι η σύνοδος εκείνη είχε σαν στόχο τη σύγκλιση των απόψεων, αλλά στη λήξη της ο Γάλλος πρόεδρος βγήκε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη προτού οι χώρες παραδώσουν μέρος της κυριαρχίας τους πάνω στους εθνικούς προϋπολογισμούς, ενώ αντίθετα η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι δεν θα αποδεχτεί επιπλέον υποχρεώσεις δίχως έλεγχο στους προϋπολογισμούς. Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν ξανά χτες βράδυ σε δείπνο εργασίας στο Παρίσι με στόχο να προσπαθήσουν να πετύχουν μια σύγκλιση αλλά βγήκαν με ανακοινώσεις αόριστες, αποκλίνουσες και ψυχρές. Χωρίς ανακοινώσεις είχε μείνει εξάλλου και η ενδιάμεση απόπειρα να γεφυρωθούν οι διαφορές με τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των 4 χωρών την Τρίτη.

Αποφασισμένος να επιμείνει για άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα κάνουν την αλλαγή προσέρχεται στις Βρυξέλλες και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Ο Μόντι προσέρχεται μάλιστα ενισχυμένος στη σύνοδο καθώς χτες βράδυ κέρδισε μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές απασχόλησης και έχει δηλώσει ότι δεν θα αρκεστεί σε κάποια απλά συμπεράσματα και τυπικές διαδικασίες, αλλά θα παραμείνει στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται ως το βράδυ της Κυριακής για τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που έχει την πλήρη στήριξη του Φ. Ολάντ, ζητά περίπου ό,τι κι ο Ραχόι: να χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί διάσωσης της Ευρωζώνης για να μειωθεί η διαφορά αποδόσεων των ‘χωρών που σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες’ προκειμένου να πέσουν τα σπρεντ – ο Ραχόι προτείνει εναλλακτικά και την εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Οι προτάσεις αυτές είναι λογικές και η υιοθέτησή τους επείγει, όμως προσκρούουν στις αντιδράσεις της Γερμανίας. Πρώτος εξέφρασε την κατηγορηματική εναντίωσή του σε όλα αυτά ο ισχυρός επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γιενς Βάιντμαν την περασμένη βδομάδα. Και τον ακολούθησε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης με βουλευτές του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ. Η Μέρκελ δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι ‘δεν πρόκειται να δεχτεί κοινές υποχρεώσεις για το χρέος όσο ζει’ και πως ‘η ιδέα του ευρωομολόγου είναι οικονομικά λανθασμένη και αντιπαραγωγική’.

Επομένως, τι; Μετά από τέτοιες δηλώσεις έχει νόημα να περιμένουμε οτιδήποτε από την αυριανή σύνοδο; Έχει υποστηρίζουν ορισμένοι, και επισημαίνουν ότι αν προσέξουμε την ακριβή διατύπωση της περίφημης φράσης της Μέρκελ, μπορεί να αφήνει σοβαρές χαραμάδες για κάποια σοβαρή εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί η ακριβής φράση της Μέρκελ, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ήταν όχι ότι ‘δεν θα δεχτεί κοινές υποχρεώσεις όσο ζει’ αλλά ότι δεν θα δεχτεί ‘κοινές υποχρεώσεις για το σύνολο του χρέους όσο ζει’. Άρα μήπως η Γερμανία προσέρχεται στη σύνοδο κατ’ ουσίαν έτοιμη να δεχτεί κοινές υποχρεώσεις για μέρος του χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης και όχι για το σύνολο του – ως πρώτο βήμα στο δρόμο προς τη δημοσιονομική ένωση; Θεωρούμε την άποψη αυτή υπεραισιόδοξη αλλά καλύτερα να περιμένουμε ως αύριο.

Μια θετική έκπληξη δεν μπορεί να αποκλειστεί 100%, καθώς η Αγγέλα Μέρκελ δεν είναι πλέον μειοψηφία μόνο σε επίπεδο Ευρωζώνη, είναι ακόμη και στη χώρα της. Ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών Ζιγκμάρ Γκραμπριέλ δήλωσε χτες ότι απαιτούνται έκτακτα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού των άλλων κρατών της Ευρωζώνης, διαφορετικά η νομισματική ένωση απλά θα καταρρεύσει. Η Ισπανία και η Ιταλία φωνάζουν από την πλευρά τους ότι κάνουν τα πάντα για να μειώσουν το χρέος τους και ότι χρειάζονται τη βοήθεια της νομισματικής ένωσης για να μείνουν στις αγορές. Ίδωμεν…

Πέρα από το επίμαχο θέμα των εκτάκτων μέτρων για τη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, η σύνοδος των Βρυξελλών αναμένεται να συμφωνήσει στο αναπτυξιακό πακέτο ύψους 130 δις ευρώ που προωθεί η Γαλλία. Το πακέτο αφορά τα λεγόμενα ‘ομόλογα έργων’ που θα χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής καθώς και την ανακατανομή των κεφαλαίων των περιφερειακών ταμείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Οι ηγεσίες θα συζητήσουν επίσης τις προτάσεις για την τραπεζική ένωση, όμως από τη στιγμή που η Γερμανία αντιστέκεται σε κάθε σχήμα κοινών εγγυήσεων καταθέσεων, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να πάνε παραπέρα από την απόδοση του ελέγχου των μεγάλων διασυνοριακών τραπεζών στην ΕΚΤ. Τέλος, θα αναμένουμε τις ανακοινώσεις της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών για τη διάσωση του τέταρτου και πέμπτου ντόμινο της Ευρωζώνης – της Ισπανίας και της Κύπρου.


Πηγη

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
Χαμηλά κρατά η ελληνική πλευρά τον πήχη των προσδοκιών από τη σημερινή σύνοδο κορυφής της ευρωπαϊκής ένωσης στις Βρυξέλλες. Οι εσωτερικές συγκρούσεις για τη συνταγή εξόδου από την κρίση χρέους, που ταλανίζει όλη την Ευρώπη όλο και πιο έντονα και η αδυναμία να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή και αποτελεσματική λύση φαίνεται να λειτουργούν ως τροχοπέδη και για το ελληνικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι και προτίθεται σήμερα να θέσει τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως καθορίστηκαν από το κοινό πλαίσιο, που συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Παπούλιας μεταφέρει στους ευρωπαίους ηγέτες επιστολή του πρωθυπουργού, με την οποία ο κ. Σαμαράς θέτει το αίτημα για τροποποιήσεις του μνημονίου, αλλά και για αναπτυξιακά μέτρα, που θα βγάλουν τη χώρα από την παρατεταμένη ύφεση.

Επί της ουσίας συζήτηση και φυσικά αποφάσεις, που αν αφορούν ευθέως το ελληνικό ζήτημα, δεν φαίνεται ότι θα ληφθούν στη σύνοδο αυτή. Ωστόσο το κλίμα, που θα επικρατήσει πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την ελληνική αντιπροσωπεία οι ξένοι ηγέτες θα προδιαγράψουν και τις διαθέσεις των ισχυρών κρατών για την προσπάθεια και τα αιτήματα της Αθήνας.

Η τρικομματική κυβέρνηση, που συγκροτήθηκε μετά από μία σκληρή διπλή εκλογική μάχη, ελπίζει ότι οι ευρωπαίοι θα στείλουν ένα μήνυμα στήριξης και καλής διάθεσης να συζητήσουν χαλάρωση του σκληρού προγράμματος, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Αναμένουν δε, έστω και συμβολικές, κινήσεις, που να βελτιώσουν την ψυχολογία στο εσωτερικό της χώρας, μετά τα όσα έγιναν το τελευταίο δίμηνο.

Ο κ. Παπούλιας θα επαναλάβει τη σταθερή απόφαση και προσήλωση του ελληνικού λαού στο ευρώ και το ευρωπαϊκό ιδεώδες και αναμένεται να καλέσει τους ευρωπαίους ηγέτες να αναγνωρίσουν τις θυσίες, που έχει καταβάλει την τελευταία διετία. Θα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα προτίθεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επισημαίνοντας όμως ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, όλων των ευρωπαίων.

Η απουσία του κ. Σαμαρά – λόγω του προβλήματος υγείας – και η παρελκόμενη παραμονή και των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη στην Αθήνα, μειώνει και τις δυνατότητες παρέμβασης στις διάφορες διεργασίες, που συντελούνται παράλληλα και στους κόλπους των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Πάντως η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένουν την παραμικρή βελτίωση των πραγμάτων για τη χώρα, με δεδομένη την προσήλωση των ισχυρών και πρωτίστως της Μέρκελ στη νεοφιλελεύθερη συνταγή της δημοσιονομικής προσαρμογής εδώ και τώρα.

Το ευρώ στην κόψη του ξυραφιού

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται με κομμένη την ανάσα σχεδόν από το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται από τις επαφές τους κατά τις τελευταίες ημέρες ότι αδυνατούν να διαμορφώσουν κοινή στάση παρά τις πιέσεις από παντού και τις αδηφάγες διαθέσεις των αγορών έναντι των αδύναμων κρατών.

Οι φόβοι ακόμη και για καταστροφή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από την άτεγκτη στάση της Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε, πέραν των άλλων, ότι δεν συναινεί στο ευρωομόλογο, γίνονται όλο και πιο έντονοι, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μόντι να μην κρύβει την απελπισία του και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ να παρακολουθεί αμήχανος τις ευρωπαϊκές παλινωδίες, διαφωνίες και αδυναμίες. Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της προσφυγής δύο ακόμη κρατών, της Ιταλίας και της Κύπρου, στον μηχανισμό διάσωσης, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ακολουθούν σύντομα κι άλλες.

Παράγοντες της αγοράς, ο διεθνής τύπος και φυσικά πολλοί πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία σύνοδο, που μπορεί και να «τελειώσει» το ευρώ, ακόμη και την ενωμένη Ευρώπη. Πρόκειται για την 19η Σύνοδο από το Δεκέμβριο του 2009, όταν η κρίση χρέους άρχισε να προσλαμβάνει διαστάσεις και όλα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν.

Να σημειωθεί ότι η σύνοδος κορυφής των «27» θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

Παράγοντες της αγοράς, ο διεθνής τύπος και φυσικά πολλοί πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία σύνοδο, που μπορεί και να «τελειώσει» το ευρώ, ακόμη και την ενωμένη Ευρώπη. Πρόκειται για την 19η Σύνοδο από το Δεκέμβριο του 2009, όταν η κρίση χρέους άρχισε να προσλαμβάνει διαστάσεις και όλα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν.

Να σημειωθεί ότι η σύνοδος κορυφής των «27» θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.



By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Την απόφαση να συστήσουν ομάδα παρακολούθησης εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς και τη σύσταση σκιώδους κυβέρνησης πήρε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, λήφθηκε η απόφαση να συγκροτηθεί ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς και να οριστούν την επόμενη εβδομάδα βουλευτές του κόμματος που θα παρακολουθούν συγκεκριμένα υπουργικά χαρτοφυλάκια ο καθένας.

Επίσης, αποφασίστηκε ο Θοδωρής Δρίτσας και Τάσος Κουράκης θα αναλάβουν τους τομείς Αμυνας και Παιδείας αντίστοιχα.

Οσον αφορά στον πρόεδρο της Βουλής, αποφασίστηκε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, μόνο, όμως, αν πάρουν δεσμεύσεις ότι η αλλαγή του Κανονισμού δεν θα γίνει εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσουν.

Επιπρόσθετα ανοιχτό παραμένει το θέμα για το αν θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψήφιση του Ζ´ αντιπροέδρου της Χρυσής Αυγής.

Τέλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί ο Γιάννης Δραγασάκης για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κουράκης για τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο Νίκος Βούτσης για γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Νάσος Αθανασίου για κοσμήτορας και ο Κώστας Αθανασίου για διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας.


Πηγη

By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments

Ο G.Soros προτείνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, επίσης την έξοδο τους από την Ευρωζώνη, σαν τη μοναδική λύση για το ευρώ. Τι να επιδιώκει αλήθεια το εξέχων μέλος του κλάμπ;

Η σχετικά πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, σύμφωνα με την οποία συνδέθηκε το φράγκο με το ευρώ, σημαίνει πιθανότατα το τέλος της εθνικής ανεξαρτησίας της μοναδικής χώρας που λειτουργεί σήμερα ολοκληρωμένα η άμεση δημοκρατία: το πολίτευμα της αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης, στην οποία συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πολίτες, ψηφίζοντας 4-5 φορές το χρόνο τους νόμους τους.

Άλλωστε, για την παγκόσμια ελίτ και ειδικά για τη «σκοτεινή» λέσχη Bilderberg, το ελβετικό πολίτευμα της άμεσης δημοκρατίας, η οποία απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών στην ψήφιση των νόμων, στον έλεγχο της λειτουργίας των δημοσίων οργανισμών και στις αποφάσεις του κράτους, ήταν ανέκαθεν ένα ενοχλητικό «σκουπίδι» στο δρόμο της κατάκτησης της απόλυτης εξουσίας στον πλανήτη.

Αυτό που θέλει να επιβάλλει η λέσχη Bilderberg είναι η κεντρική διοίκηση από μία μικρή ελίτ στο παρασκήνιο, χωρίς κανένα δημοκρατικό ή άλλου τύπου έλεγχο, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται ανενόχλητη τους απροστάτευτους ανόητους των χωρών που έχει καταπατήσει. Πιθανόν η δημιουργία μίας γερμανοκεντρικής ομοσπονδίας, με την ονομασία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης (των Τραπεζών θα συμπληρώναμε), να είναι ο ιδανικός χώρος για την επικράτηση των συμφερόντων του κλαμπ των ισχυρών.

Είναι μάλλον καθαρό το ότι, σε πάρα πολλές χώρες δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τα Κοινοβούλια τους Πολίτες αλλά, αντίθετα, τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού καρτέλ (δεν πρέπει να «μπερδεύουμε» καθόλου το καρτέλ αυτό με τις χρηματαγορές, οι οποίες είναι ουσιαστικά τα δικά μας χρήματα από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, από τις αποταμιεύσεις μας κλπ.). Επίσης, τα κοινοβούλια εκπροσωπούν τα συμφέροντα του καρτέλ των μονοπωλιακών πολυεθνικών θηρίων, τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις επιχειρήσεις της ελεύθερης αγοράς (έτσι όπως τη γνωρίζαμε στο παρελθόν, πριν από την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης σχολής της ελίτ).

Το χρηματοπιστωτικό Καρτέλ, το οποίο μαζί με την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης κατάφερε να μονοπωλήσει την παραγωγή χρήματος, είναι ουσιαστικά αυτό που επέβαλλε στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών τους, για τη διάσωση των τραπεζών! Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να διασωθούν οι υπερχρεωμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Commerzbank της Γερμανίας, η οποία έχει εκδώσει ομόλογα ύψους 860 δισ. €!
Δηλαδή, μία μόνο τράπεζα χρωστάει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της Γερμανίας (2,5 φορές περίπου το δημόσιο χρέος της Ελλάδας). Εάν τελικά υποχρεωθεί η Γερμανία να διασώσει μόνο αυτήν την τράπεζα (υπάρχουν πολλές άλλες), θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της σχεδόν κατά 30% (στα 110% του ΑΕΠ της). Πιθανότατα λοιπόν για το λόγο αυτό η κυρία Μέρκελ εξανίσταται, όταν ακούει για τα προβλήματα της Ελλάδας, αφού φοβάται ότι έτσι μάλλον θα ανακαλυφτούν τελικά και τα δικά της, της Γερμανίας δηλαδή (το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία του κ. Sarkozy).

Στο θέμα μας ξανά, μελλοντικά θα αποφασίζει για κάθε είδους «διασώσεις» (με τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων και εκτός κάθε δημοκρατικού ή νομικού ελέγχου), το κυβερνητικό συμβούλιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM). Για πολλούς, οι «σαδιστές» τότε θα είναι οι παράγοντες του καρτέλ, οι «σαδομαζοχιστές» οι κυβερνώντες, ενώ οι «μαζοχιστές» όλοι οι κυβερνώμενοι, αφού επιτρέπουν να γίνονται όλα αυτά χωρίς την παραμικρή αντίδραση εκ μέρους τους.

Οι «αστείες αντιδράσεις» των «διαμαρτυρομένων» πολιτών, αυτών δηλαδή που συγκεντρώνονται στις πλατείες της Ευρώπης χωρίς καν να γνωρίζουν τι θέλουν (κάποτε αυτοί που διαδήλωναν ήταν τουλάχιστον πολιτικοποιημένοι, δεν εννοούμε βέβαια «κομματικο-κρατούμενοι»), δεν πρόκειται φυσικά να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις να αποφασίζουν όπως αυτές θέλουν, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της χρηματοπιστωτικής μαφίας.

Στην Ελβετία τώρα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να συνδέσει το νόμισμα της με το ευρώ, παρά το ότι πρέπει να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια φράγκων για τη διατήρηση της σταθερής ισοτιμίας του, με τεράστιο κόστος. Ταυτόχρονα, οι πολυεθνικές υπερτράπεζες θα μπορούν να δανείζονται σε ελβετικά φράγκα με ελάχιστο κόστος (τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά), χωρίς κανέναν συναλλαγματικό κίνδυνο, επενδύοντας τα δανεικά χρήματα σε κρατικά ή άλλα ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

Πολλά κερδοσκοπικά Hedge funds λοιπόν ετοιμάζονται για επίθεση, με δανεικά χρήματα από την ίδια την Ελβετία, πιστεύοντας πως είναι φύσει αδύνατον να αντέξει η χώρα και πως θα αποτύχει παταγωδώς η παράλογη αυτή «κατασκευή», όπως απέτυχε και το σύστημα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, πριν από την εισαγωγή του ευρώ. Σύμφωνα δε με διάφορους οικονομικούς αναλυτές, ο δισεκατομμυριούχος G.Soros, στέλεχος φυσικά της λέσχης Bilderberg, ήδη τρίβει τα χέρια του, αφού προβλέπει να κερδίσει από το ελβετικό φράγκο (από τον ελβετικό λαό ουσιαστικά), όσα κέρδισε κάποτε από την επίθεση του εναντίον της βρετανικής στερλίνας.

Είναι αυτονόητο δε ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα συγκεντρώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στα βιβλία της, αφού μόνο έτσι θα διατηρήσει την ισοτιμία του φράγκου σταθερή οπότε, όταν το ευρώ καταστραφεί (γεγονός μάλλον αναπόφευκτο), θα καταστραφεί και η Ελβετία. Ακριβώς για το λόγο αυτό, τα hedge funds στοιχηματίζουν με χρήματα που δανείζονται από την ίδια την Ελβετία, αφ’ ενός μεν στην άνοδο του φράγκου (την οποία τα ίδια θα προκαλέσουν), αφ’ ετέρου στην πτώση του ευρώ (την οποία τα ίδια θα φροντίσουν). Ένα διπλό στοίχημα λοιπόν, με τεράστιες πιθανότητες επιτυχίας και εγγραφής διπλών κερδών.

Το 2011 η λέσχη Bilderberg συνεδρίασε στο St.Moritz της Ελβετίας. Πριν από την κρίση της Ελλάδας και της Ισπανίας, η περιβόητη ελιτίστικη λέσχη είχε συνεδριάσει εκεί, κάτι που φυσικά μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση. Ανήκει μάλλον στις θεωρίες συνωμοσίας η πεποίθηση ότι, στις ετήσιες κλειστές συνεδριάσεις της Bilderberg, σε αυτές δηλαδή που δεν παρευρίσκονται οι εκάστοτε προσκεκλημένοι, ειδικά αυτοί των χωρών που τις φιλοξενούν, τα μέλη της λέσχης αποφασίζουν σε ποια χώρα θα εισβάλλουν, με στόχο τη λεηλασία του πλούτου της.

Όμως, εάν απλά σκεφθεί κανείς τι συνέβη στην Ελλάδα και στην Ισπανία, λίγο μετά τις συγκεντρώσεις της λέσχης, δεν χρειάζεται να προβληματιστεί ιδιαίτερα για να καταλάβει που αρχίζει και που τελειώνει μία πραγματική θεωρία συνωμοσίας. Εάν δε πιστεύει κανείς ότι η σημερινή κρίση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης γενικότερα πρόκειται σύντομα να λυθεί από τους πολιτικούς, είναι πολύ εύπιστος, αφού η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπεί, αλλά θα στέκεται «σταθερά» στην άκρη του γκρεμού, για όσο χρονικό διάστημα (μπορεί μέρες, μπορεί μήνες ή και χρόνια) χρειάζεται η ελίτ για να πετύχει τους στόχους της. Πάντως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επιλογή της χώρας για τη συνεδρίαση του 2012, η οποία πιθανόν δεν θα είναι η Γαλλία ή η Γερμανία, αλλά κάποια άλλη.

Εάν αντιδράσουν βέβαια οι πολίτες ή εάν αποδεχτούν παθητικά τη μοίρα τους, είναι κάτι που μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν. Εάν συνεχίσουν όμως να πιστεύουν ότι αυτοί φταίνε για όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους, η δική τους σπατάλη δηλαδή και η τεμπελιά τους, είναι μάλλον άξιοι της μοίρας τους και πολύ καλά κάνουν όλοι αυτοί που τους εκμεταλλεύονται ασύστολα.


Πηγη

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Ο γαλλο-γερμανικός άξονας που αποτελούσε την ατμομηχανή της Ευρώπης έχει πλέον αντικατασταθεί από μια βαθιά ρωγμή που χωρίζει τον ευρωπαϊκό Βορρά από τον Νότο. Μια νέα συμμαχία «Νοτίων» βρίσκεται στα σκαριά, με επικεφαλής τον Φρανσουά Ολάντ, με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ. Ποιός θα κερδίσει, ποιός θα χάσει; Οι απαντήσεις θα δοθούν στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε αλλά δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στο βασικό μενού.

Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ «ορκίστηκαν» χθες, μπροστά στις κάμερες, ότι θα εργαστούν για περισσότερη Ευρώπη, ωστόσο το χάσμα που χωρίζει τις δυο χώρες είναι βαθύ: Η Γαλλία προσέρχεται στη Σύνοδο με απαιτήσεις, ζητάει άμεσα μέτρα για Ανάπτυξη, τραπεζική ενοποίηση και αμοιβαιοποίηση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γερμανία, που φοβάται ότι θα κληθεί να πληρώσει για όλες τις απαιτήσεις των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, επιμένει στην τήρηση δημοσιονομικού συμφώνου με αυστηρές ποινές για τα απείθαρχα κράτη που παρουσιάζουν υψηλό χρέος και ελλείμματα. Παράλληλα, αρνείται το ευρωομόλογο «τουλάχιστον για όσο ζω», όπως δήλωσε η κυρία Μέρκελ προχθές.

Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που ο πρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε χθες να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών: «Νομίζω ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι θα γίνει μια Σύνοδος και οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιτείνοντας την αγωνία και τη σύγχιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι που προσγείωσε τους αισιόδοξους: «Είναι λάθος να φορτώνουμε κάθε Σύνοδο με ιστορικές προσδοκίες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα λύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, η κρίση χρέους που απειλεί την Ισπανία και την Ιταλία παίρνει δραματικές διαστάσεις. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επείγεται να δημουργηθεί μια πανευρωπαϊκή τραπεζική ομπρέλα που θα προστατεύσει και τις ισπανικές καταθέσεις. Κυρίως επείγεται για άμεσα μέτρα που θα επιτρέπουν στην Ισπανία να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο: «Δεν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε επί μακρόν με αυτά τα επιτόκια. Υπάρχουν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Συμβαίνει στη χώρα, συμβαίνει στην Ιταλία και σε άλλα κράτη» δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο Μάριο Μόντι βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρακώνεται και την αντιπολίτευση να ζητάει πρόωρες εκλογές και φοβάται για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας. «Είμαι διατεθειμένος να μείνω στις Βρυξέλλες ως το βράδυ της Κυριακής ώστε τη Δευτέρα να υπάρχουν μέτρα που θα καλμάρουν τις αγορές» δήλωσε, φανερά απογοητευμένος.

Tι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά, με τον Κάρολο Παπούλια επικεφαλής, θα επιχειρήσει να συνταχθεί με τον άξονα των Νοτίων που ζητούν περισσότερα μέτρα ανάπτυξης από την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω της απουσίας Σαμαρά. Η σειρά της χώρας μας θα έρθει μετά την έκθεση της Τρόικα, που φθάνει στην Αθήνα για τον κυρίως έλεγχο στις 9 Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 16.25 (ώρα Ελλάδος), ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των «17» της ευρωζώνης, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους, η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα εξετάσουν οι «27», προσπαθώντας να συγκεράσουν τις απόψεις τους.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια ενώ στη συνέχεια θα δει τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Πηγη

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
«Έστω και αν δεν παίρνουμε μέρος σε πόλεμο, οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει ως τώρα η κρίση είναι συγκρίσιμες με εκείνες μιας σύρραξης. Πλήττονται οι πιο πολύτιμοι και ζωντανοί παραγωγικοί τομείς της χώρας», τονίζει το κέντρο μελετών της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων Confindustria.

Σύμφωνα με την Confindustria, «η χώρα πέφτει στην άβυσσο». Το 2012, η Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων προβλέπει μείωση του ΑΕΠ 2,4% και ελπίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Από την αρχή της κρίσης, το 2008, ως το τέλος του 2013, το κέντρο μελετών της Confindustria εκτιμά ότι θα χαθούν συνολικά ένα εκατομμύριο τετρακόσιες ογδόντα δυο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ανεργία πρόκειται να αγγίξει το ποσοστό ρεκόρ του 12,4%.



By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
Δυνάμεις των ανταρτών πραγματοποίησαν την Πέμπτη βομβιστική επίθεση στο Δικαστικό Μέγαρο, στο κέντρο της Δαμασκού.

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή και πυκνοί μαύροι καπνοί σχηματίσθηκαν πάνω από την πρωτεύουσα, φρούριο του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ μέχρι πριν από λίγες ημέρες, το οποίο φαίνεται να περνά στον έλεγχο των ανταρτών.

Ο χώρος στάθμευσης χρησιμοποιείται από δικηγόρους και δικαστές που εργάζονται στο Δικαστικό Μέγαρο, το ανώτατο δικαστήριο της Συρίας. Παραμένει ασαφές αν υπήρξαν θύματα στην επίθεση.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα ότι "δύο βόμβες εξερράγησαν στο χώρο στάθμευσης του Δικαστικού Μεγάρου στον τομέα Μάρζα της συριακής πρωτεύουσας. Μια τρίτη βόμβα δεν εξερράγη", χαρακτηρίζοντας το συμβάν "τρομοκρατική επίθεση" χωρίς να ανακοινώσει επί του παρόντος αν υπάρχουν θύματα.

Οι δύο βόμβες είχαν τοποθετηθεί - με τη χρήση μαγνητών - σε δύο αυτοκίνητα εισαγγελέων στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης, ενώ μια τρίτη βόμβα εξουδετερώθηκε.



By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Την έλευση της τρόικας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαίκής Επιτροπής Αμεντέου Αλταφάζ.

Ερχεται για... να μείνει η Τρόικα

Όσον αφορά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Αλταφάζ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «είναι πάντα δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».

Νωρίτερα πάντως, το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε πληροφορίες από την γερμανική κυβέρνηση, οι οποίες προϊδέαζαν για εξονυχιστικό έλεγχο της τρόικας: «Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες, αλλά εβδομάδες» ανέφερε η πηγή.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το πρώτο «κρας τεστ» με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε χθες από τον αρμόδιο για τα φορολογικά θέματα υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Οπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες πριν από τις πρώτες διερευνητικές συναντήσεις με την τρόικα.

Επίση, χθες εξετάστηκε η ανασύνταξη των φορολογικών εσόδων, η άμεση ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μέσα από το οποίο θα επιδιωχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η νέα κυβέρνηση βάζει ως αρχικό στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Το μέτρο αυτό θα επιδιώξει να εφαρμοστεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσει θετικά για τον τουρισμό. Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%.

«Αγκάθι» στην όλη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να λάβει την έγκριση της τρόικας, η οποία πιθανολογείται ότι, για να το αποδεχθεί, θα ζητήσει πρόταση για ισοδύναμο μέτρο. Στην κυβέρνηση θα προβάλουν ως επιχείρημα ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.


Πηγη

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Xοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου oρκίστηκαν σήμερα οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ορκο στο κοράνι έδωσαν τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Από την ορκωμοσία απουσίαζε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς, μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο μάτι του, οι γιατροί του έχουν συστήσει να παραμένει κλινήρης για μια εβδομάδα. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της απερχούσας Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος προήδρευσε του Σώματος ευχήθηκε, εκ μέρους όλων των βουλευτών, να είναι σύντομα κοντά τους.

Επίσης, στην ορκωμοσία δεν παρίσταντο οι υπουργοί της ΝΔ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αύριο, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του προέδρου η ΝΔ προτείνει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Παράλληλα, θα διεξαχθεί νέα μυστική ψηφοφορία για την εκλογή επτά αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής: ΝΔ 129 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, ΑΝ.ΕΛ 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17, ΚΚΕ 12.

Ο κ. Τραγάκης, ανακοίνωσε τις εκλογικές περιφέρειες τις οποίες γνωστοποίησαν και επίσημα με τις επιστολές τους ότι επιλέγουν, οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε την εκλογική Περιφέρεια της Μεσσηνίας αντί της Αττικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Α΄Αθηνών αντί της Αχαΐας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την Α' Θεσσαλονίκης αντί του Ηρακλείου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος την Β΄Αθηνών αντί του Έβρου, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος την Α΄Αθηνών αντί της Β' Αθηνών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης την Β' Αθηνών αντί της Αιτωλοακαρνανίας και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Β΄ Αθηνών αντί της Α΄ Θεσσαλονίκης.

Η ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έχει οριστεί ακόμα. Εκτιμάται ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει την 4η Ιουλίου για να ολοκληρωθεί την 6η Ιουλίου τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα τρικομματική κυβέρνηση.

Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας
Η Βουλή για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ορκίζεται Βουλή χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού. Το πρόβλημα υγείας του κ. Σαμαρά τον κράτησε μακριά από την τελετή και πλέον θα πρέπει να δώσει ξεχωριστά όρκο.

Αλλη μέρα θα πρέπει να ορκιστεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που επίσης δεν ήταν στην τελετή αφού βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από την τελετή απουσίασαν και οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας που πλαισιώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Εν αναμονή της έναρξης της τελετής, από τους πρώτους εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, Δάνης Τζαμτζής, Γιώργος Καλαντζής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης μπήκε τελευταίος στην αίθουσα και ενώ ο αγιασμός είχε ξεκινήσει.

Πώς κάθισαν στα έδρανα
Στα έδρανα που παραδοσιακά κατέχει το ΚΚΕ από το 1974 και που έχουν ζητήσει η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν τα περισσότερα βλέμματα. Στην τελετή ορκωμοσίας, ωστόσο, οι βουλευτές του ΚΚΕ κάθισαν όπου κάθονταν πάντοτε, δηλαδή, στα έδρανα που βρίσκονται στο αριστερό άκρο της αίθουσας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε στα μπροστινά έδρανα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη από αριστερά πτέρυγα εδράνων, εκεί που στην προηγούμενη Βουλή καθόταν το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την πτέρυγα των εδράνων που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, ανάμεσα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στα άνω έδρανα της ακραίας αριστερής πτέρυγας θα καθίσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και σε κάποια έδρανα πίσω τους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το θέμα των εδράνων του ΚΚΕ δεν έχει κλείσει και πως η οριστική διευθέτησή του θέματος αυτού θα γίνει μετά την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής.

Για τη διάταξη των βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων οι υπάλληλοι της Βουλής είχαν «εξοπλιστεί» με σχεδιάγραμμα το οποίο επεδείκνυαν στους βουλευτές, ιδίως τους νεοεκλεγέντες, που προσέρχονταν στην αίθουσα. Χρειάστηκε ακόμη και η συνδρομή του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα της Βουλής Θανάση Παπαϊωάννου προκειμένου βουλευτές να καθίσουν στα έδρανα που έχουν προσδιοριστεί ότι θα φιλοξενήσουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν.

Αβροφροσύνη και καλωσορίσματα
Ευχές και καλωσορίσματα αντάλλαξαν οι βουλευτές την ίδια ώρα που από τα κατάμεστα θεωρεία άστραφταν τα φλας των φωτογραφικών μηχανών και κινητών τηλεφώνων για στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας.

Πολλοί ήρθαν άλλωστε στη Βουλή με τα παιδιά και τις συζύγους τους και οι πιο νέοι με τους γονείς τους. Πολλά πιτσιρίκια έδωσαν και τις πρώτες συνεντεύξεις τους αφού τα πλησίασαν τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι.

Αδεια εισόδου στα θεωρεία είχαν εξασφαλίσει πολλές σύζυγοι βουλευτών. Την τελετή παρακολούθησε σύσσωμη η οικογένεια του Γιάννη Τραγάκη που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά από τους εγγονούς και την εγγονή του.

Το σκούρο μπλε κοστούμι και το σπασμένο τακούνι
Ο ενδυματολογικός κώδικας των ανδρών περιλάμβανε αποκλειστικά σκούρα μπλε κοστούμια ενώ οι κυρίες επέλεξαν στην πλειονότητά τους ταγιέρ, κοστούμια αλλά και φουστάνια σε ανοιχτά κυρίως χρώματα.

Μία άτυχη στιγμή είχε η σύζυγος του προέδρου της Χρυσής Αυγής και βουλευτής και η ίδια Ελένη Ζαρούλια καθώς πατώντας στο κόκκινο χαλί στα σκαλιά στο προαύλιο του κοινοβουλίου έσπασε το τακούνι από το λευκό ψηλοτάκουνο πέδιλο της. Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής επέδειξε αξιοσημείωτη ψυχραιμία συνεχίζοντας τη διαδρομή της με το τακούνι στο χέρι.


Πηγη

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Καταιγισμό αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ προκαλεί η επίμονη άρνηση του Βερολίνου στις εκκλήσεις του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και των άλλων ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, να υιοθετήσει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη στάση.

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;

Η γερμανική Handelsbatt στο πρωτοσέλιδό της λέει τρεις φορές «Όχι, όχι, όχι» σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά-ισπανικά), ενώ η γαλλική Liberation αναρρωτιέται: «Είναι πολύ αργά για την Ευρώπη;». Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολίτες ωστόσο φαίνεται ότι έχουν πολύ πιο σκληρή και… γλαφυρή γνώμη για την «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας και το ρόλο της στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο κεντρώος Independent δημοσίευσε στις σελίδες του μία εκδοχή του «Κρόνου που τρώει τα παιδιά του», του διάσημου έργου του Γκόγια. Στο ρόλο του αιμοβόρου θεού μία Μέρκελ με μάτια τρελά καταβροχθίζει ένα διαμελισμένο σώμα πάνω από μία ματωμένη ελληνική σημαία.

Ο New Statesman, βρετανικό «αριστερό» περιοδικό, κυκλοφόρησε πρόσφατα με την Μέρκελ στο εξώφυλλό του να έχει μεταλλαχθεί σε… Terminator, δηλαδή στο ρομπότ-εκτελεστή που ενσάρκωσε κινηματογραφικά ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Ο παραλληλισμός ολοκληρώνεται από τον κεντρικό τίτλο:

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;

«Η πλέον επικίνδυνη ηγέτης της Ευρώπης». «Θα αλλάξει θέση η γερμανίδα καγκελάριος πριν εξοντώσει την ανάπτυξη και μας ρίξει σε νέα ύφεση;», αναρωτιέται το περιοδικό.

Ο συντάκτης του άρθρου δεν μασάει τα λόγια του, καθώς λέει ότι η «μανία της για λιτότητα» καταστρέφει την Ευρώπη και η ίδια είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ευημερία, από ότι ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ή ο Κιμ Γιονγκ-ουν της Βόρειας Κορέας. «Είναι η πιο επικίνδυνη ηγέτης της Γερμανίας μετά το Χίτλερ», όπως λέει, καθώς υπό την ηγεσία της η χώρα απομονώθηκε, έγινε απεχθής και ταυτόχρονα προκαλεί φόβο.

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;

Στην Ισπανία το κλίμα δεν είναι πολύ διαφορετικό, παρά το ότι η κυβέρνηση Ραχόι πήρε πρόσφατα τα εύσημα από το Βερολίνο και πολλά δισ. ευρώ για το προβληματικό τραπεζικό της σύστημα. Το χιουμοριστικό περιοδικό El Jueves (που σημαίνει Πέμπτη), μετά την έγκριση των κονδυλίων εξέδωσε το τεύχος του ως… γερμανικό, με όνομα Die Jueven.

Στο σκίτσο του εξώφυλλου, η Μέρκελ χρησιμοποιεί σαν χαλάκι εισόδου τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, για να σκουπίσει τα πόδια της, μονολογώντας «ωραίο χαλάκι». Το… χαλάκι, δηλαδή ο Ραχόι, κουνάει γερμανικά σημαιάκια. Στις μέσα σελίδες, αλλά και πάνω δεξιά στο εξώφυλλο, η Μέρκελ απεικονίζεται σαν μοντέλο περιοδικού, μετά την στέψη της ως Μις Ισπανία 2012, με μπλε τακούνια και μαγιώ...

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;

Η πίεση την επηρεάζει, αλλά «είναι σκληρόπετση»
Οι πιο παλιοί ρεπόρτερ που την ακολουθούν στα ταξίδια της, παραδέχονται ότι όλη αυτή η πίεση την έχει επηρεάσει και είναι πλέον αρκετά εχθρική με τα ΜΜΕ. Στην πρόσφατη Σύνοδο του G20 δεν έδωσε εκτενή συνέντευξη Τύπου, κάτι ασυνήθιστο, ενώ όταν ο Ομπάμα την ρώτησε φιλικά τι κάνει, στο περιθώριο των επαφών, απλώς κούνησε τους ώμους της.

Δεν ανησυχούν όλοι ωστόσο: «Εχει γερά νεύρα και είναι σκληρόπετση», υποστηρίζει στο Reuters ο βιογράφος της Gerd Langguth. «Μπορεί να δείχνει κάπως κουρασμένη αλλά δεν πτοείται από την θύελλα γύρω της, έχει εξαιρετικό αυτοέλεγχο και δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική λόγω τέτοιων δημοσιευμάτων», προσθέτει και παραδέχεται το προφανές: «Το σημαντικότερο για την Μέρκελ είναι η επανεκλογή της, αυτός είναι προφανώς ο κύριος στόχος της».

Σπάνια στιγμή όπου η Μέρκελ εμφανίστηκε χαρούμενη ήταν… εναντίον της Ελλάδας! Συγκεκριμένα, στα τέσσερα τέρματα που πέτυχε η εθνική ποδοσφαίρου στο μεταξύ μας παιχνίδι για τα προημιτελικά του EURO2012, όπως λέει το Reuters. Αλλά και εκεί, τα χειρότερα έρχονται.

Όπως γράφει η Corriere della Sera για τον ημιτελικό Γερμανίας – Ιταλίας: «Τώρα είναι η σειρά της Μέρκελ. Η Ιταλία κατεβαίνει καλά οπλισμένη στη μάχη για την Ευρώπη».


Πηγη