Εσπασε κάθε ρεκόρ χθες το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα. Ξένοι επενδυτές φοβούνται πιθανό μελλοντικό κούρεμα και «ξεφορτώνουν» ισπανικούς τίτλους. Ερωτήματα από αναλυτές για το πακέτο διάσωσης και τα σκοτεινά σημεία του
Οπως έχει δυστυχώς συμβεί επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν εντός της Ευρωζώνης, έτσι και στην περίπτωση του «βιαστικού» ευρωπαϊκού σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, οι μεγάλες προσδοκίες διαψεύσθηκαν, τα χαμόγελα έσβησαν γρήγορα και η αρχική αισιοδοξία επισκιάστηκε από νέες αμφιβολίες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων.
Αν και διαφορετικό από τα πακέτα που ίσχυσαν στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, το ύψους 100 δισ. ευρώ σχέδιο διάσωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου το μόνο που κατάφερε ήταν να καθησυχάσει τις αγορές για μόλις λίγες ώρες. Τόσο ήταν το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε μέχρι να ξεφουσκώσει η αρχική αισιοδοξία και να αρχίσουν τα κόστη δανεισμού να ξαναπαίρνουν τον ανήφορο.
Ενδεικτικά, χθες το επιτόκιο δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας έφτασε ακόμη και στο 6,834% σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ (πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από... καταβολής ευρώ), με το σπρεντ (έναντι των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς) να διαμορφώνεται κι αυτό κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, στις 537 μονάδες βάσης. Από κοντά και το επιτόκιο των δεκαετών ιταλικών τίτλων, κινήθηκε κι αυτό χθες ανοδικά φτάνοντας στο 6,22%, με το σπρεντ να διευρύνεται στις 482 μ.β. καταγράφοντας ρεκόρ εξαμήνου.
Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν καθώς πλέον οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές απομακρύνονται από τα ισπανικά κρατικά ομόλογα, φοβούμενοι ένα πιθανό μελλοντικό κούρεμα του ισπανικού χρέους, καθώς και μια ενδεχόμενη πλήρη ισπανική διάσωση, ενώ την αβεβαιότητα έρχεται να ενισχύσει και το αμφίβολο αποτέλεσμα των επερχόμενων ελληνικών εκλογών.
Βάσει του σχεδίου που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το περασμένο Σάββατο, δεχόμενη την ευρωπαϊκή βοήθεια των 100 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση Ραχόι ουσιαστικά δέχεται να επιβαρυνθεί σημαντικά και το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ωστόσο, αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο καθώς το ισπανικό κράτος χρεώνεται για να διασώσει τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους αναγκάζονται να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο ισπανικό δημόσιο χρέος απουσία λοιπών επενδυτών.
Ασαφές σχέδιο
Δεδομένων των παραπάνω, πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως η Ισπανία βρίσκεται στον προθάλαμο μιας ακόμη μεγαλύτερης διάσωσης, ενώ όλοι συμφωνούν πως το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο είναι ασαφές και δημιουργεί ερωτήματα. Για παράδειγμα, πολλοί («Guardian», «Wall Street Journal» κ.ά.) διερωτώνται από πού θα προέλθουν τα χρήματα. Από το EFSF ή από τον ESM; Ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Μαδρίτη; Ποιες ισπανικές τράπεζες θα κλείσουν, ποιες θα συρρικνωθούν και ποιες θα συγχωνευθούν; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας και δυσπιστίας στις αγορές.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ επανέλαβε χθες, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες, πως προκειμένου να λάβει η Μαδρίτη τη βοήθεια, «θα υπάρξουν φυσικά όροι... και θα απαιτηθεί μια αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα».
FITCH
Yποβάθμισε 18 τράπεζες
Μέσα σε όλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης Fitch «ξαναχτύπησε» χθες υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα 18 ισπανικών τραπεζών. Κι αυτό ενώ μόλις μία ημέρα πριν (προχθές), ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο των δύο μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών Santander και BBVA. Μάλιστα, το χθεσινό «χαστούκι» συνοδεύτηκε και από νέα πρόβλεψη της Fitch, σύμφωνα με την οποία η Ισπανία «αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση φέτος και του χρόνου, παρά την προηγούμενη εκτίμηση ότι η οικονομία θα επωφελούνταν από μια μικρή ανάκαμψη το 2013».