«Η Ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεση της να ζητήσει την Ευρωπαϊκή συνδρομή για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη – θρίλερ του Eurogroup, το βράδυ του Σαββάτου.
Σε 100 δισ. ευρώ θα οριστεί το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις Ισπανικές τράπεζες, τα οποία ορίστηκε να προέλθουν τόσο από τον ESM όσο και από το EFSF.
Η απόφαση του Eurogroup ήρθε μετά από δυόμιση ώρες έντονων διαπραγματεύσεων και πολλών… λεκτικών διαπληκτισμών ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των 17, καθώς η παρουσία της Κριστίν Λανγκάρντ, ως επικεφαλης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται πως ενόχλησε τις χώρες του Νότου, με τον Ντε Γκίντος να αρνείται κατηγορηματικά την όποια ανάμιξη του ΔΝΤ στο δικό της ζήτημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, η Ισπανική πλευρά πείστηκε τελευταία στιγμή και μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, Γόλφγκανγκ Σόιμπλε, να υπάρξει μια «διακριτική» καθοδήγηση συμβουλευτικού χαρακτήρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως προς την χορήγηση και την αξιοποίηση των κεφαλαίων σε κάθε τράπεζα.
Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα και η απόφαση του Ισπανού υπουργού να μην ανακοινώσει τελικά το ακριβές ποσό του πακέτου βοήθειας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του Eurogroup, οι υπόλοιποι υπουργοί πίεζαν την Ισπανία να καταθέσει συγκεκριμένο ποσό μαζί με την ανακοίνωση, προκειμένου να προλάβουν την οποιαδήποτε επίπτωση που θα προκαλούσε η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος της βοήθειας στις αγορές.
Ο Ντε Γκίντος κατάφερε, τουλάχιστον επισήμως, να αφήσει μια πόρτα ανοιχτή σε αυτό το θέμα, αφού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη τόνισε ότι περιμένει από τις τράπεζες να καταρτίσουν σχέδιο για το ποσό που θα χρειαστούν.
Ανεπισήμως όμως, το Eurogroup μιλά ανοιχτά για 100 δισ. ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
Για την ακρίβεια, χωρίς όμως ποτέ να το πουν ξεκάθαρα, οι 17 υπουργοί τόνισαν ότι οι εκλογές της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση των μέτρων, ενώ μετά τις εκλογές θα μπορούν να γίνουν οι όποιες διορθώσεις στο πακέτο στήριξης.
Και αυτό γιατί σε περίπτωση που δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου, οι αγορές αναμένεται να σπρώξουν τη χώρα μας έξω από το ευρώ, πράγμα που σύμφωνα με τους υπουργούς της ευρωζώνης θα επιφέρει ίσως και την διάλυση της ευρωζώνης.
Η συνέντευξη Τύπου του Μιγκέλ Ντε Γκίντος
Οι πρώτες δηλώσεις
Η Ισπανία
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ντε Γκίντος ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας του στον μηχανισμό στήριξης των τραπεζών, κάνοντας λόγο για «ευνοϊκούς όρους» στη σύμβαση με την ευρωζώνη.
Παράλληλα, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις ισπανών δημοσιογράφων, ο Ντε Γκίντος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους δεν τίθεται θέμα τρόικας και μνημονίου.
Η Γαλλία
Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χαιρέτησαν την απόφαση, με τον γάλλο υπουργό Πιερ Μοσκοβισί να κάνει λόγο για επίδειξη αλληλεγγύης της ευρωζώνης προς την Ισπανία.
"Κάναμε την ανάλυση ότι η Ισπανία έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καρπούς και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ισπανικού τραπεζικού τομέα που είναι υγιές", κατέληξε.
Η Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός, Γόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας πως το EFSF είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει την Ισπανία, αν και ο ESM θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός.
"Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες και οι θεσμοί της ευρωζώνης και πιθανώς το ΔΝΤ, θα συνοδεύσει και θα υποστηρίξει την Ισπανία στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα".
Η Κομισιόν
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος για τις οικονομικές νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν με κοινή ανακοίνωσή τους καλωσορίζουν την απόφαση της Ισπανίας να ζητήσει οικονομική βοήθεια για τράπεζες, τονίζοντας πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν ομαλά με τις απαραίτητες εκτιμήσεις και να προτείνουν τις προϋποθέσεις που θα τεθούν.
«Με αυτή την εκτενή αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου είμαστε βέβαιοι πως η Ισπανία θα ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και όσων συμμετέχουν στις αγορές,» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.