Κάθετη είναι η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Κάθετη είναι η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Η πτώση είναι απόρροια της κρίσης και της καθήλωσης της καταναλωτικής ζήτησης, βοηθά όμως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στα αρνητικά η συνεχιζόμενη μείωση των τουριστικών εισπράξεων.
Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 59% τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 912 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές αγαθών (εξαιρούνται καύσιμα και πλοία) υποχώρησαν κατά 280 εκατ. ευρώ ή 14%, ενώ οι εξαγωγές εμφάνισαν οριακή μεταβολή (-0,3%).
Οι πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων περιορίστηκαν κατά 366 εκατ. ευρώ.
Στο ισοζύγιο υπηρεσιών και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 8,4%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας μειώθηκαν κατά 35,7%, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 24,8%.
Αφίξεις τουριστών
Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 6,5%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν μικρή μείωση 2,6%.
Στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,8 δισ. ευρώ ή 40,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε στα 5,6 δισ. ευρώ.
Αν η μείωση του ελλείμματος συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και στο υπόλοιπο της χρονιάς, θα κλείσει το 2012 πολύ χαμηλότερα από το 10% του ΑΕΠ.
Το εμπορικό έλλειμμα στο τετράμηνο μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, αυξήθηκαν κατά 5,8%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν με σχετικά ταχύτερο ρυθμό, 12,1%.
Οι εισπράξεις στον τουρισμό μειώθηκαν κατά 12,2%.