[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η κρίση βρήκε κέντρο
Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η μείωση έως και 50% των τουριστών αλλά και ο περιορισμός της μέσης δαπάνης πολύ κάτω από τα 20 ευρώ έχει πλήξει τα τελευταία «οχυρά» του λιανεμπορίου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η κρίση βρήκε κέντρο

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που κάποτε έσφυζε από ζωή και τουρίστες. Η μείωση της τουριστικής κίνησης που παρατηρούν οι επιχειρηματίες φτάνει το 50% σε σχέση με πέρυσι και η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει.

Ελάχιστοι ξένοι επισκέπτες περιδιαβαίνουν τους γραφικούς δρόμους της Πλάκας, ενώ στο Μοναστηράκι τίποτα δεν θυμίζει την πολύβουη περιοχή όπου τουρίστες απ' όλο τον κόσμο «παζάρευαν» με τους καταστηματάρχες τα προϊόντα τους.

Ολοι είναι ιδιαίτερα προβλημα­τισμένοι και το μόνο που τους ενδιαφέρει πια είναι να καταφέρουν να επιβιώσουν, μιας και όπως λένε το φετινό καλοκαίρι προδιαγράφεται εφιαλτικό.

Η «Οικονομία» βρέθηκε στο εμπορικό κέντρο της πόλης και κατέγραψε τη ζοφερή εικόνα.

Η κρίση βρήκε κέντρο

Η Ειρήνη Κοκκαλίδου διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια τρία καταστήματα με είδη υπόδησης στην περιοχή. Χρόνο με τον χρόνο βλέπει τους ξένους πελάτες να μειώνονται, ενώ -όπως τονίζει- όσοι επισκέπτονται τελικά την Αθήνα δεν ψωνίζουν.

«Μέχρι πέρυσι διατηρούσα την αισιοδοξία μου. Φέτος όμως υπάρχει δραματική πτώση στην τουριστική κίνηση και διαπιστώνω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πέσαμε πάρα πολύ... Παρ' όλο που ρίξαμε τις τιμές και αναγκαστήκαμε να κάνουμε μείωση του προσωπικού, δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου υπήρχε μια σχετική κίνηση, δεν συνεχίστηκε και τώρα αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Πριν από τρία χρόνια τέλη Ιουνίου, μέχρι το απόγευμα θα είχαμε πουλήσει 80 ζευγάρια παπούτσια, κυρίως τα παραδοσιακά σανδάλια, ενώ τώρα πουλάμε 15 ζευγάρια και κάνουμε τον... σταυρό μας. Δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα», λέει στην «Οικονομία» η ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Αλεξάνδρα Μπουζιώτη
«Ανάσα» οι κρουαζιέρες

Εδώ και τριάντα χρόνια η Αλεξάνδρα Μπουζιώτη πουλάει στους τουρίστες σουβενίρ. Από το κατάστημα που διατηρεί στην οδό Πανδρόσου στο Μοναστηράκι ψώνιζαν αναμνηστικά οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονταν την πρωτεύουσα.

«Η «αντίστροφη» πορεία ξεκίνησε το 2009 και κάθε χρόνο παρουσιάζεται πτώση στις πωλήσεις της τάξης του 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Θα είναι ευχής έργο να επιβιώσουμε και να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα βασικά μας έξοδα», αναφέρει η καταστηματάρχης. «Καλοί μας πελάτες ήταν πάντα οι Αμερικανοί και οι Ισπανοί, που προτιμούσαν ιδιαίτερα τα διακοσμητικά και φέτος δεν έχουν έρθει. Μέχρι στιγμής δουλεύουμε με όσους συμμετέχουν σε κρουαζιέρες και επισκέπτεται την Αθήνα για λίγες ώρες. Κάθε πελάτης μας κατά μέσο όρο ξοδεύει 12 ευρώ», συμπληρώνει.

«Κάθε πελάτης μας κατά μέσο όρο ξοδεύει 12 ευρώ», λέει η κ. Μπουζιώτη.

Λουκάς Ντελής
Φέτος μας λείπουν πολύ οι Αμερικανοί

«Σε κανονικές συνθήκες θα ήμουν τόσο απασχολημένος που δεν θα είχα χρόνο να σας μιλήσω», λέει ο Λουκάς Ντελής, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στην οδό Πανδρόσου. «Από το 2008 ξεκίνησε η πρώτη μείωση στην πελατεία μας, όμως είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε ένα επίπεδο. Καλοί πελάτες ήταν οι Αμερικανοί, όμως φέτος δεν έχουν έρθει.

Σε σχέση με πέρυσι είμαστε 50% κάτω και απλώς ελπίζουμε να αλλάξει κάτι. Παλαιότερα, τις καλές εποχές για τη χώρα μας, δεν μπορούσε κάποιος να διασχίσει την Πανδρόσου από τους τουρίστες που ψώνιζαν. Αυτά τελείωσαν και καθημερινά αναρωτιόμαστε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση».

«Σε σχέση με πέρυσι είμαστε 50% κάτω», λέει ο κοσμηματοπώλης Λ. Ντελής.

Γιώργος Χανιωτάκης
Θέλουν έκπτωση και στο παγωτό

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα», λέει ο Γιώργος Χανιωτάκης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καταστήματος που πουλάει παγωτά στην οδό Ανδριανού. «Οι ελάχιστοι τουρίστες που κυκλοφορούν δεν κάνουν ψώνια και στην πλειοψηφία τους ζητούν έκπτωση ακόμη και στην τιμή του παγωτού».

«Χρόνο με τον χρόνο η κατά­σταση χειροτερεύει», σύμφωνα με τον Γ. Χανιωτάκη.

Αγγελος Σοφιανόπουλος
Δεν περισσεύουν χρήματα για αγορές

Ο Αγγελος Σοφιανόπουλος πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να ανοίξει στην οδό Πανδρόσου κατάστημα με ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Το ελληνικό λάδι, το μέλι, οι ελιές ήταν πάντα οι αγαπημένες επιλογές των τουριστών. «Οι περισσότεροι ξένοι που περνούν από το μαγαζί είναι αυτοί που συμμετέχουν σε κρουαζιέρες. Οχι μόνο έχει μειωθεί η τουριστική κίνηση κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και τα χρήματα που ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι πελάτες μας Ελληνες και ξένοι. Εχω ρίξει τις τιμές όσο μπορώ, αλλά το ταμείο εξακολουθεί να είναι μείον. Δυστυχώς ενώ βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, το κόστος ζωής ανεβαίνει με αποτέλεσμα να μην περισσεύουν χρήματα για αγορές».

Μειώνοντας τις τιμές ο Α. Σοφιανόπουλος προσπαθεί να αυξήσει την πελατεία του χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Θωμάς Γκόλας
Βραζιλιάνοι, Μεξικάνοι, Ρώσοι οι... τελευταίοι τουρίστες

«Σε σχέση με πέρυσι οι τουρίστες που έρχονται στο μαγαζί έχουν μειωθεί στο μισό», αναφέρει ο Θωμάς Γκόλας, ιδιοκτήτης οικογενειακού εστιατορίου στο Μοναστηράκι. Οπως και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες της περιοχής, έτσι κι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου παρατηρεί τη συνεχή μείωση των ξένων επισκεπτών. «Οι παραδοσιακές πηγές τουρισμού, όπως η Γερμανία και η Αγγλία, στερεύουν χρόνο με το χρόνο. Επίσης οι Ισπανοί, που ήταν καλοί πελάτες, δεν έχουν έρθει. Μέχρι στιγμής έχουμε κόσμο στο μαγαζί από τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Ρωσία». Οπως εξηγεί ο κ. Γκόλας εδώ και πενήντα χρόνια το εστιατόριο δουλεύει κυρίως με Ελληνες. «Το 80% των δικών μας πελατών είναι Ελληνες. Πάντα ήταν, αλλά τώρα πια έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση είναι η βασική πηγή εσόδων», καταλήγει.

Οι Ελληνες παραμένουν οι καλύτεροι πελάτες του εστιάτορα Θ. Γκόλα.

Ελισάβετ Τσακιτζιάν
Πέρυσι πούλαγα 20, φέτος ένα

«Οσοι τουρίστες μπαίνουν στο μαγαζί θέλουν να κάνουν μεγάλο παζάρι, γιατί όπως μας λένε η Ελλάδα είναι σε οικονομική κρίση. Πέρυσι πουλούσα π.χ. 20 καπέλα την ημέρα και φέτος ένα. Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 70%», λέει η Ελισάβετ Τσακιτζιάν, ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη ένδυσης. «Οι ξένοι πελάτες δυστυχώς έχουν κακή εντύπωση για την Ελλάδα και όσοι μας επισκέπτονται δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα».

«Οι ξένοι κάνουν παζάρια επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση», λέει η Ε. Τσακιτζιάν.

Θεόδωρος Δούρος
Μέχρι στιγμής αντέχουμε

Οι επαγγελματίες της περιοχής βλέπουν τη δουλειά τους να μειώνεται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ούτε ο Θεόδωρος Δούρος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην οδό Ανδριανού στην Πλάκα.«Ακόμη δεν έχουμε... καταστραφεί πλήρως. Για να διατηρήσουμε την περσινή και προπέρσινη πληρότητα κατεβάσαμε τις τιμές έως και 30%. Οι κρατήσεις ήταν λιγότερες φέτος και είναι μικρότερος ο αριθμός των τουριστών στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής αντέχουμε...», καταλήγει.

Για να διατηρήσουν την περσινή πληρότητα οι ξενοδόχοι μειώνουν τις τιμές έως και 30%.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η κρίση βρήκε κέντρο"

Leave a reply