Όταν το θέμα είναι τα οφέλη του κρασιού στην υγεία, η ικανότητά του να προστατεύει την καρδιά συγκεντρώνει όλη την προσοχή. Όμως υπάρχουν αρκετοί ειδικοί που το θεωρούν ένα είδος συστήματος παροχής προβιοτικών, ικανών να ωφελήσουν και το στομάχι.
Τα συμπληρώματα και τα τρόφιμα με προβιοτικά – ζωντανούς μικροοργανισμούς που υποστηρίζουν την πεπτική υγεία – είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Μολονότι όμως τα ωφέλιμα αυτά στοιχεία προστίθενται σε ολοένα περισσότερα τρόφιμα, μερικά τα περιέχουν εκ φύσεως – όπως τα προϊόντα της ζύμωσης, όπως το γιαούρτι και το κρασί.
Οι περισσότεροι γιατροί, βεβαίως, δεν θα συνιστούσαν σε κάποιον άνθρωπο να πίνει κρασί για να ωφελήσει το πεπτικό του. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες αναρωτήθηκαν εάν ένα δευτερογενές όφελός του είναι τα προβιοτικά του.
Έτσι, σε μελέτες με ζώα ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρασί φαίνεται να βελτιώνει την υγεία των εντέρων, διεγείροντας την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων. Το εύρημα επιβεβαιώθηκε προσφάτως σε μελέτες με ανθρώπους, που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».
Οι ερευνητές ζήτησαν από μικρή ομάδα εθελοντών να αποφύγουν το αλκοόλ για δύο εβδομάδες.
Στη συνέχεια, ξεκίνησαν τρεις διαφορετικές, 20ήμερες φάσεις. Στην πρώτη, έπιναν κόκκινο κρασί – περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα. Στην δεύτερη, έπιναν την ίδια ποσότητα από ένα κόκκινο κρασί, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το αλκοόλ. Και στην τρίτη, έπιναν καθημερινά 100 ml τζιν (περίπου τρία σφηνάκια).
Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι και τα δύο είδη κρασιού βελτίωναν την βακτηριακή σύνθεση του εντέρου, χαμήλωναν την αρτηριακή πίεση και ελάττωναν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με την φλεγμονή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Μικρές βελτιώσεις στην χλωρίδα του εντέρου παρατηρήθηκαν και την περίοδο που οι εθελοντές έπιναν τζιν, αλλά οι επιδράσεις κατά τις περιόδους που έπιναν κόκκινο κρασί ήταν πολύ εντονότερες.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι δυο-τρία ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα, μπορούν να βελτιώσουν την πεπτική υγεία, έγραψαν οι ερευνητές.