[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μυϊκές κράμπες: τι πρέπει να γνωρίζετε
Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Τι ακριβώς είναι;

Οι μυϊκές κράμπες είναι ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών, που συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα και διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή αρκετή ώρα. Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και πιο σπάνια στα χέρια, στον αυχένα καθώς επίσης στην περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς. Στα σημεία που εμφανίζονται οι κράμπες συγκεντρώνονται κάποιες ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, που προκαλούν τοπικά σκλήρυνση και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας καθώς και έντονο πόνο. Πιο επιρρεπής στις κράμπες είναι οι υπέρβαροι, οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι.

Επίσης οι κράμπες εμφανίζονται στους αθλητές λόγω της εξαντλητικής χρήσης των μυών, του στρες και της αφυδάτωσης κατά την διάρκεια των σπορ. Οι κράμπες των συγγραφέων επηρεάζουν τον αντίχειρα και τα δύο πρώτα δάκτυλα. Αυτό προκαλείται λόγω της χρήσης των ίδιων μυών για γράψιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα οι κράμπες μπορούν να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια και άλλων δραστηριοτήτων στο σπίτι, σε εργασίες στον κήπο, στο κολύμπι και στο τρέξιμο.
Πολύ συχνές είναι και οι μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επηρεάζουν κυρίως τους μυς της γάμπας και των δακτύλων των ποδιών.

Για ποιους λόγους εμφανίζονται;
Οι κυριότερες αιτίες που τις προκαλούν είναι οι εξής:
• Κακή κυκλοφορία του αίματος
• Υπερβολική καταπόνηση των μυών, τραυματισμοί και ένταση των μυών
• Ο οργανισμός παρουσιάζει αφυδάτωση
• Ο οργανισμός εκτίθεται σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
• Έλλειψη ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) καθώς και μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο)
• Βλάβες των νεύρων, όταν υπάρχει συμπίεσή τους, κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης που δημιουργεί εκτός από τον πόνο στα κάτω άκρα και κράμπες
• Περίοδος εγκυμοσύνης
• Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ
Εάν οι κράμπες επιμένουν, τότε μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κάποια πάθησης όπως για παράδειγμα προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα ή άλλα ενδοκρινικά, αρτηριοσκλήρυνση, σακχαρώδης διαβήτης, αναιμία. Πολλές φορές οι αυτές είναι αποτέλεσμα των φαρμάκων που χορηγούνται στον ασθενή.

Πώς αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες;
Ειδικά:
Σε περίπτωση κράμπας, αυτό που πρέπει να κάνουμε αμέσως για να μειωθεί ο πόνος είναι να διατείνουμε (τεντώσουμε) τον βραχυσμένο μυ. Έτσι αν η κράμπα εκδηλωθεί στον γαστροκνήμιο (γάμπα) τότε προσπαθούμε να τεντώσουμε το πόδι μας και να τραβήξουμε προς το μέρος μας τα δάκτυλα του ποδιού. Αν η κράμπα εκδηλωθεί στον δικέφαλο βραχιόνιο (ποντίκι) τεντώνουμε το χέρι και σπρώχνουμε τα δάκτυλα του χεριού προς τα κάτω.
Όταν μας πιάσει κράμπα στη θάλασσα, την ώρα που κολυμπάμε, γυρίζουμε ανάσκελα και προσπαθούμε με τα δάκτυλα του χαλαρού ποδιού να τεντώσουμε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα στην περιοχή των δακτύλων. Αν αυτό δεν είναι εφικτό κολυμπάμε ύπτια μέχρι την ακτή και κάνουμε τις διατάσεις.
Συνιστάται επίσης, έντονη μάλαξη στο σημείο για να χαλαρώσει ο μυς, παγοθεραπεία και ξεκούραση.
Γενικά:
• Πριν από κάθε σωματική άσκηση ή σπορ, πρέπει να γίνεται καλή προθέρμανση και διατάσεις όπως και στο τέλος της
• Αποφυγή αφυδάτωσης με τη λήψη υγρών ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας
• Ζεστό μπάνιο για χαλάρωση των μυών μετά από κούραση
• Ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή μας. Οι τροφές θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά προϊόντα, μικρά ψάρια, μπρόκολο και σουσάμι), σε μαγνήσιο (πλήρη δημητριακά, ξηροί καρποί και μεταλλικό νερό) και σε νάτριο (αποξηραμένα φρούτα, σύκα, σταφύλια, ηλιόσποροι, αλάτι). Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει τις μυϊκές κράμπες. Επίσης σε αθλητές θα πρέπει να δίνεται ειδικό διαιτολόγιο.

Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή προκαλώντας έντονο πόνο. Η θεραπεία τους είναι εύκολη αρκεί να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να πράξουμε αναλόγως.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μυϊκές κράμπες: τι πρέπει να γνωρίζετε"

Leave a reply