Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Η Ευρώπη θύμα της απρόθυμης Μέρκελ
Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η κρίση της Ευρωζώνης βλάπτει πλέον την πολιτική εικόνα της Γερμανίας, όσο έβλαψε και την οικονομία της Ελλάδας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, άρχισε να παίζει τον ρόλο του εσαεί κακού.

Πρόσφατα, την περιγράψαμε ως την πιο επικίνδυνη αρχηγό της Ευρώπης, με όλες τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και των G8 να την απομονώνουν πολιτικά και να την θεωρούν ως τη μόνη που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στην ευρωπαϊκή κρίση.

Πως όμως γίνεται και οι σκληρά εργαζόμενοι φιλόπονοι Γερμανοί, άρχισαν να λοιδορούνται ως το μοναδικό εμπόδιο και ο πιθανός καταστροφέας του ευρώ;

Η σημερινή εποχή είναι η πρώτη από συστάσεως της ΕΕ, που η Γερμανία βρίσκεται ως η μόνη απόλυτη κυρίαρχος της Ευρώπης. Πρόκειται για μια θέση που μάλλον δεν επιθυμεί, διότι παρά το ότι αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της ηπείρου, ποτέ το Βερολίνο δεν ήθελε να ελέγχει την πολιτική σκηνή, αρκούμενο στο να επιτρέπει στο Παρίσι να κάνει κάτι τέτοιο.

Ένα παράδειγμα για τα παραπάνω είναι η απροθυμία της Γερμανίας στο να επιτραπεί στην Ελλάδα, που και το 2002 είχε χρέος πάνω από το 100% σε αναλογία με το ΑΕΠ της, να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Jacques Chirac ήταν αυτός που επέμενε να ενταχθεί η «κοιτίδα της δημοκρατίας».

Την τελευταία εβδομάδα είδαμε μια χαλαρή επίθεση εναντίον της Γερμανίας στο ευρωκοινοβούλιο. Στα τέλη του 2011, η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει ένα υπόμνημα για τα ομόλογα σταθερότητας (μια οργουελιανή περιγραφή των ευρωομολόγων). Τα ευρωομόλογα τα θέλει η Κομισιόν και πολλοί ευρωβουλευτές, αλλά δεν τα θέλει η Γερμανία και η Φιλανδία (που επίσης έχει άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση).

Ο αρχηγός των Γερμανών ευρωβουλευτών του κόμματος της Μέρκελ Werner Langen, διαφωνεί με τα ευρωομόλογα, πιστεύοντας πως αυτά θα χρειάζονταν αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ. Αυτή η ερμηνεία δεν είναι νομικά εντελώς ορθή και κατά βάθος τόσο αυτός όσο και η Μέρκελ ξέρουν ότι αργά αλλά σταθερά οι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση.

Τα μεγάλα γερμανικά κόμματα πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Το πρώτο είναι αποτέλεσμα των πολέμων που έπληξαν την Ευρώπη και διχοτόμησαν της Γερμανίας για 40 χρόνια, ενώ το δεύτερο οφείλεται στον υπερπληθωρισμό και στην οικονομική κατάρρευση της δεκαετίας του `20, η οποία έχει βαθιές ρίζες στην γερμανική εθνική συνείδηση.

Κανένας Γερμανός πολιτικός δεν μπορεί να καταλάβει το πώς γίνεται και κάποια κράτη αρέσκονται στο να ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους. Η λιτότητα λειτουργεί στην Γερμανία και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν λειτουργεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο λάθος της Μέρκελ, και δεν είναι η μόνη, είναι ότι ποτέ δεν είπε την αλήθεια στον λαό της για το ευρώ.

Ως η μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία έχει ωφεληθεί πολλαπλά από το κοινό νόμισμα. Στην ΕΚΤ της Φρανκφούρτης, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να ταιριάζουν στις οικονομίες της Γερμανίας και του ενάρετου Βορρά. Το ευρώ έχει κάνει την γερμανική αγορά εργασίας πολύ πιο ανταγωνιστική.

Η Μέρκελ δεν το παραδέχεται αυτό, επιμένοντας πως κάποιες χώρες ταλαιπωρούνται εξαιτίας της ασύστολης σπατάλης τους και της κακής τους οικονομικής διαχείρισης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο ισχύει πραγματικά. Για την Ισπανία όμως και την Ιρλανδία, που είχαν μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική εδώ και δέκα χρόνια, οι οποίες την πάτησαν εξαιτίας των ιδιωτικών τραπεζών, κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο λάθος, αλλά και προσβλητικό.

Η τραγωδία της Γερμανίας έχει να κάνει με το ότι τώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση που ότι και να γίνει, θα χάσει. Για τους Γερμανούς, το ευρώ αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο θρίαμβο του ευρωπαϊκού οράματος.

Στην πραγματικότητα όμως, αν η ΕΚΤ, το ταμείο διάσωσης και ο μηχανισμός EFSF δεν αγοράσουν κρατικά χρέη ως δανειστής τελευταίας προσφυγής, και αν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν χαλαρώσουν, τότε το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Η αγανάκτηση για πολλούς είναι ότι εδώ και δυο χρόνια είναι φανερό πως η λιτότητα από μόνη της δεν θα έκανε τίποτα άλλο από το να ρίξει τις αδύναμες χώρες στην ύφεση και το ευρώ στην κατάρρευση.

Εδώ και μια διετία, το φταίξιμο για την κρίση επικεντρώθηκε στα σπάταλα κράτη της Μεσογείου. Τώρα όμως έχει μετατοπιστεί στους ώμους της Γερμανίας.

Η αλήθεια είναι ότι και τα σπάταλα κράτη, καθώς και η Γερμανία φταίνε στο ότι επέτρεψαν μια καθαρά τοπική ελληνική κρίση και μια τραπεζική κρίση, να μετατραπεί σε μια υπαρξιακή μάχη για την Ευρώπη ως σύνολο.

Κάποιος περιέγραψε πρόσφατα την διαδοχή των εκτάκτων συνόδων της ΕΕ, που η καθεμία είχε σκοπό την διάσωση του ευρώ, ως ένα πολύ αργό στριπτίζ.

Κάθε φορά, η πολιτική πραγματικότητα ανάγκαζε την Μέρκελ να βγάλει και ένα ακόμη ρούχο.

Όλοι ξέρουν πως θα τελειώσει το έργο. Ή θα υποχωρήσει η Μέρκελ, ή θα διαλυθεί το ευρώ. Η Γερμανία και η καγκελάριος της είναι αυτοί που θα αποφασίσουν: Ευρώπη, ή λιτότητα;

Ότι και να αποφασιστεί, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως στο τέλος θα θυσιαστεί μια από τις ιερές αγελάδες της Γερμανίας.


S.A.

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Ευρώπη θύμα της απρόθυμης Μέρκελ"

Leave a reply