Η Τουρκία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 5 για συντονισμένη αντίδραση της Συμμαχίας, αλλά άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα στη μεθόριο με τη Συρία. Η Αγκυρα θα υποστηρίξει τον συριακό λαό μέχρι να σωθεί από τον αιματοβαμμένο δικτάτορα και την κλίκα του, διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός
Με αντίποινα με την παραμικρή στρατιωτική κίνηση στη μεθόριο απείλησε τη Συρία ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αρχίσει να συγκεντρώνει τουρκικά στρατεύματα στη μεθόριο. Εν τω μεταξύ τη στήριξή του στην Τουρκία για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού F-4 Phantom από το συριακό καθεστώς εξέφρασε το ΝΑΤΟ μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συνεδρίαση, που έγινε για δεύτερη φορά στην 63χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ κατόπιν επίκλησης κράτους-μέλους του άρθρου 4 περί εκτάκτων διαβουλεύσεων, ο γενικός γραμματέας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι οι σύμμαχοι «καταδίκασαν με σφοδρότητα αυτήν την απολύτως απαράδεκτη ενέργεια».
Η τουρκική κυβέρνηση δεν ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 5 που καλεί τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να θεωρήσει ότι επίθεση σε βάρος κράτους-μέλους συνιστά επίθεση στο σύνολό της και προβλέπει συντονισμένη αντίδραση. Ο Ράσμουσεν τόνισε παρ' όλα αυτά ότι η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι αδιαίρετη και ότι εάν συμβεί παρόμοιο περιστατικό, η Συμμαχία θα παρακολουθήσει την υπόθεση και θα εξετάσει τα βήματα που θα ακολουθηθούν, ενώ κάλεσε την Αγκυρα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθούν άλλα τέτοια επεισόδια.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η Τουρκία στέλνει ήδη φορτηγά που μεταφέρουν άρματα μάχης στα σύνορα, στις επαρχίες Νουσάιμπιν, Τζίζρε και Μάρντιν. Αποφεύγοντας μια άμεση απάντηση στην «εχθρική πράξη» κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους, το οποίο υποστηρίζει ότι βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, και επιλέγοντας μια «ορθολογική αντίδραση», ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το γεγονός ότι είμαστε διαλλακτικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε ήμερα πρόβατα». «Προειδοποιούμε τη Συρία να μην κάνει κανένα λάθος και να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τουρκίας».
Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής κατά μήκος των συνόρων: «Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που προσεγγίζει την Τουρκία από τα συριακά σύνορα θα θεωρείται στρατιωτική απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν θα επιδοθεί σε πολεμοκαπηλία, ωστόσο τόνισε ότι η επίθεση δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη και έκανε λόγο για μία «δειλή επίθεση» εκ μέρους του καθεστώτος Ασαντ. «Δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση από τη Συρία. Και μετά λένε αναίσχυντα ότι είναι φίλοι μας. Πρόκειται για μια εχθρική πράξη». Ακόμη ο Ερντογάν, ο οποίος έχει στηρίξει ανοιχτά τον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε ότι «η Τουρκία θα υποστηρίξει τον συριακό λαό με όλους τους απαραίτητους τρόπους μέχρι να σωθεί από την καταπίεση, από τη σφαγή, απ' αυτόν τον αιματοβαμμένο δικτάτορα και την κλίκα του».
Η Συρία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της επιμένοντας ότι πετούσε σε ύψος μόλις 100 μέτρων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ
Ρωσία: Δεν υπάρχει πρόκληση
Ούτε «πρόκληση» ούτε «ηθελημένη ενέργεια» μπορεί να θεωρηθεί η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η κλιμάκωση της πολιτικής προπαγάνδας, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη την ώρα μάλιστα που καταβάλλονται προσπάθειες να κινητοποιηθούν οι εξωτερικοί παράγοντες με σκοπό να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Κόφι Αναν», δήλωσε η Μόσχα, παραδοσιακή σύμμαχος της Δαμασκού, τονίζοντας τη σημασία της αποχής «από τη λήψη μέτρων εκτός αυτού του πλαισίου».
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συμμετάσχει την 30ή Ιουνίου σε διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ στη Γενεύη για τη συριακή κρίση, για την επιτυχία της οποίας ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ιρανική συμμετοχή.
Εν τω μεταξύ παρά τις διεθνείς πιέσεις η Ρωσία, σύμφωνα με το θινκ τανκ CAST με έδρα τη Μόσχα, αναμένεται να στείλει στη Συρία εντός του 2012 αμυντικά αεροπορικά συστήματα, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη ύψους μισού δισ. δολαρίων. Η έκθεση, σύμφωνα με το Reuters, δείχνει ότι στο επίκεντρο των πωλήσεων όπλων στη Συρία βρίσκεται μια σειρά συμβoλαίων που υπεγράφησαν μεταξύ 2005-2007.
ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία, όπου 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες σε όλη τη χώρα, ενώ σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τον στρατό συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ οκτώ χιλιόμετρα έξω από τη Δαμασκό.
Σύμφωνα με ακτιβιστές, χθες τουλάχιστον 250 Σύροι στρατιώτες αυτομόλησαν και προσχώρησαν στις τάξεις των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, Ερβέ Λαντσού, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκτίμησε ότι οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι ακόμη ευνοϊκές ώστε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα.