Σε κατάρρευση βαδίζει η πραγματική οικονομία της χώρας, παρά το ειδυλλιακό τοπίο που δημιουργείται με τις παροχές και τις υποσχέσεις προεκλογικά. Η όλη εικόνα θα αποκαλυφθεί μετά τις κάλπες, ενώ η μεγάλη κρίση του ευρώ και της ευρωζώνης καθιστά ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα, χωρίς προεκλογικά να προετοιμάζεται η ελληνική κοινή γνώμη για την πραγματική κατάσταση.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες ήδη πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά ποσό άνω των 20 δισ. ευρώ σε ρευστό, προκειμένου να προχωρήσουν σε εισαγωγές, από τη στιγμή που διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών προϊόντων αποφάσισαν να μην ασφαλίζουν πλέον τις εισαγωγές προς τη χώρα μας. Γεγονός που βεβαίως σημαίνει ότι βλέπουν την Ελλάδα ως υπό προθεσμία χώρα της ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή πέραν της κατάστασης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Υγεία:
• Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ζητούνται 1,403 δισ. ευρώ για να πληρωθούν κανονικά έως το τέλος του 2012 οι συντάξεις! Η κατάσταση στο ΙΚΑ, όπως και στα άλλα ταμεία είναι δραματική, ενώ από τις αρχές φθινοπώρου ενδέχεται να κλείσουν νοσοκομεία.
• Η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Κινδυνεύει με κατάρρευση και είναι πολύ πιθανό να έχουμε μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού το αργότερο άμεσο ενεργειακό πρόβλημα, με υπαρκτό το ενδεχόμενο και μπλακ άουτ! Το ΔΝΤ, μάλιστα, αναγκάστηκε να κάνει τα «στραβά μάτια» στο ενδεχόμενο δανείου 300 εκατ. Ευρώ από το ΔΝΤ προς την επιχείρηση, όμως και αυτό φέρεται να μην αρκεί, απλώς αναστέλλει την εμφάνιση των προβλημάτων για ένα μήνα!
• Μεγάλη εκτιμάται η μείωση στον τουρισμό. Ο Ιούνιος θεωρείται από τον επιχειρηματικό κλάδο «χαμένος μήνας», οι ελπίδες παραπέμπονται στο υπόλοιπο του καλοκαιριού, όμως οι κρατήσεις φέρονται να εμφανίζουν μείωση κατά 1,8 εκατομμύρια!
• Κορυφαίες εταιρείες, ακόμα και στο χώρο των τροφίμων, απειλούνται με λουκέτο, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία, αλλά και την απασχόληση. Παράλληλα, με την μερική - έως και... ολική - στάση πληρωμών του δημοσίου, η ρευστότητα στραγγαλίζει και τις εναπομείνασες επιχειρήσεις που θεωρούνται υγιείς.
• Στην κατάσταση δε που δημιουργείται υπάρχει - αντικειμενικά ή όχι - και στάση πληρωμών πολλών πολιτών προς το κράτος, ενώ οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί είναι πλέον ανύπαρκτοι.
Η χώρα, άλλωστε, μοιάζει πλέον μη κυβερνήσιμη. Και είναι ερώτημα αν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου μπορέσει (και... θελήσει) να αντιστρέψει την κατάσταση. Οι παροχές και οι υποσχέσεις της προεκλογικής περιόδου, ερήμην της πραγματικότητας, δεν πρέπει να μας καθιστούν αισιόδοξους…
Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου
Πριν από 3 ώρες