Το site ForeignPolicy παρουσίασε, πριν λίγες ημέρες, ένα φωτογραφικό αφιέρωμα του Timothy Fadek σε μία γκρίζα καθημερινότητα της χώρας μας. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες ενός άλμπουμ με τίτλο «Κάτι σαπίζει στην Αθήνα» είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο τα ξένα μέσα αντιμετωπίζουν, πλέον, την κατάσταση στην Ελλάδα και σημειώνουν μία εικόνα παρακμής – κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να κρύψει πίσω από το δάχτυλό του. Μπορεί, όμως, να ελπίσει ότι το υπερβολικό σοκ μπορεί να «αφυπνίσει» κάποιους, ακόμη και από εμάς, αλλά και την ελπίδα που ποτέ δεν πρέπει να χάνεται.
Το δημοσίευμα, κάνοντας μία αναδρομή σ’ αυτά που έχουμε ζήσει την τελευταία περίοδο και την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, εκφράζει ανοιχτά ανησυχίες για τις προοπτικές της χώρας. Σημειώνει, παράλληλα, ότι η «αγωνία» των Ελλήνων δε θα τελειώσει με τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου, «όπου οι Έλληνες ψηφοφόροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δίλημμα μεταξύ σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται ως αντάλλαγμα μίας οικονομικής διάσωσης ή θα αντιμετωπίσουν το ζοφερό ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη».
Το δημοσίευμα στέκεται ιδιαίτερα και στην εκπροσώπηση του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή με το εκπληκτικό, όπως αναφέρει, ποσοστό του 7% των ψήφων, παρά την «αμφιλεγόμενη» μεταναστευτική της εκστρατεία, σημειώνοντας, πάντως, πως το κόμμα έχει «αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την αύξηση των ξυλοδαρμών μεταναστών το τελευταίο διάστημα».
Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι το 30% των καταστημάτων της Αθήνας έχουν κλείσει, ενώ, σε κάποιους δρόμους, έχουν κλείσει ακόμη και τα μισά από αυτά. Και στην «καρδιά» του κέντρου της Αθήνας, το «τραγικό» πρόσωπο της χώρας αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με το αφιέρωμα, στη σειρά φωτογραφιών αυτή που τραβήχθηκαν στο διάστημα μεταξύ 22 και 29 Μαΐου.
Μία ιδιαίτερα σκληρή εικόνα. Χρήστης ηρωΐνης κάνει ένεση πίσω από το Πνευματικό Κέντρο στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας.
Ενας άνδρας «ψαρεύει» κέρματα από έναν υπόνομο.
Άνδρες περιμένουν τη διανομή τροφίμων από μία εκκλησία.
Η εικόνα στο μνημείο σύμβολο του Πολυτεχνείου μιλάει από μόνη της.
Η αστυνομία τρέχει να αποτρέψει μία ομάδα αναρχικών που διαμαρτύρονται εναντίον της Χρυσής Αυγής.
Μία άστεγη γυναίκα κοντά στην πλατεία Μοναστηρακίου. Όπως σημειώνει το άρθρο, οι άστεγοι έχουν αυξηθεί κατά 25% από το 2009 και τώρα είναι η πέμπτη χρονιά της ύφεσης, ενώ αναφέρεται ότι το επίσημο ποσοστό ανεργίας φτάνει το 20%.
Κλειστά καταστήματα και τα ρολά τους τη νύχτα.
Άνθρωποι συγκεντρώνονται για να λάβουν συσσίτιο σε μία εκκλησία.
Ένας άνδρας, κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια, περνάει μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο.
Ένας άστεγος άνδρας κοιμάται μπροστά από ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Μια ηλικιωμένη ζητιανεύει για χρήματα στα σκαλιά της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ένας άστεγος κοιμάται στην άκρη ενός πεζοδρομίου.