[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Όταν η επιστήμη στηρίζει τα εναλλακτικά
Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες μέχρι οι επιστήμονες της Δύσης να στρέψουν την προσοχή τους στα όσα δίδασκε η Ανατολή και στα γιατροσόφια των λαών. Σήμερα, λοιπόν, αρκετές είναι οι έρευνες που μελετούν την αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών αυτών πρακτικών και εξετάζουν αν όσα θεωρούσαμε γραφικά τελικά έχουν ισχύ. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, μερικές από τις έρευνες αυτές. Ωστόσο, πέρα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που βγαίνουν στο φως, προκύπτουν και πολλά ερωτηματικά, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για την ευεργετική δράση των εναλλακτικών αυτών μεθόδων, καθώς και για τον τρόπο που μπορούμε να τις «εκμεταλλευτούμε» στην καθημερινότητά μας.

Διαλογισµός για την καρδιά
Να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας 20΄ διαλογισμού, προτρέπουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους η πρακτική του αποδεικνύεται ευεργετική για την καρδιά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Circulation» και στην οποία συμμετείχαν Αφροαμερικανοί με διεγνωσμένη στένωση των αρτηριών έδειξε ότι όσοι έκαναν διαλογισμό παρουσίασαν μείωση του ψυχοκοινωνικού στρες, που συνδέθηκε με μείωση κατά 43% στα καρδιαγγειακά επεισόδια, σε σύγκριση με όσους παρακολουθούσαν μαθήματα για αλλαγή τρόπου ζωής. Επίσης, άλλη μελέτη για την επίδραση του υπερβατικού διαλογισμού στην καρδιαγγειακή λειτουργία έδειξε ότι χάρη στην επίδρασή του στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορεί να συμβάλλει στην ελάττωση της σύσπασης των περιφερικών αγγείων και κατ’ επέκταση στη μείωση της πίεσης.

Θυμάρι για νεότητα
Μπορεί εμείς να το βάζουμε στα φαγητά μας για γεύση και άρωμα, ωστόσο το θυμάρι αποδεικνύεται ένας μικρός θησαυρός, χάρη σε μια σειρά από αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει. Τα συγκεκριμένα συστατικά, με κυριότερο τη θυμόλη, φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά στον οργανισμό. Μάλιστα, έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η ουσία αυτή προστατεύει και αυξάνει τα επίπεδα των καλών λιπαρών (ω-3) που βρίσκονται στις μεμβράνες των κυττάρων, γεγονός που της προσδίδει σημαντική αντιγηραντική δράση. Παράλληλα, άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food Microbiology», έδειξε ότι συστατικά που περιέχονται στο θυμάρι μπορούν να ασκήσουν σημαντική αντιμικροβιακή δράση σε λαχανικά, όπως το μαρούλι, που έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο σιγκέλα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις και διάρροιες.

Γιόγκα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Φούσκωμα, πόνος και κράμπες στην κοιλιά, διαταραχές των κενώσεων. Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, που μπορεί να μην απειλεί τη ζωή όσων πάσχουν, σίγουρα πάντως την κάνει δύσκολη. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα του Πανεπιστημίου British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά, πρακτικές όπως η γιόγκα, που απευθύνονται τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό, φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν όσους ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Παιδιά και έφηβοι παρακολούθησαν ένα μάθημα γιόγκα, όπου τους δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες, και στη συνέχεια εφάρμοζαν καθημερινά για 4 εβδομάδες όσα διδάχτηκαν στο σπίτι τους. Όσοι ακολούθησαν το πρόγραμμα παρατήρησαν μείωση των συμπτωμάτων τους, αλλά και του άγχους που τους προκαλούσε η κατάσταση αυτή.

Βελονισµός για τον πόνο στην πλάτη
Είναι μία από τις παθήσεις της «καθιστικής» και «στατικής» εποχής μας. Η λύση στο πρόβλημα είναι η κίνηση και η γυμναστική ή εναλλακτικά ο βελονισμός. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις Η.Π.Α. και τo Peninsula Medical School στη Μ. Βρετανία, με μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine», αφού μελέτησαν 22 παλαιότερες έρευνες που αξιολογούσαν τον κινεζικό βελονισμό ως μέθοδο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Η ανάλυση των στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους έδειξε ότι ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που ανακουφίζει σημαντικά από τον πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τζίνσενγκ για το κρύο
Η μικρή αυτή ρίζα κρύβει μεγάλα οφέλη για τη υγεία μας, σύμφωνα με ανασκόπηση που παρουσιάζεται στο περιοδικό «Asian Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics». Μία από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ανασκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 227 υγιείς εθελοντές, έδειξε ότι η καθημερινή χορήγηση συγκεκριμένης ποσότητας τζίνσενγκ για 12 εβδομάδες βελτίωσε την αποτελεσματικότητα του πολυδύναμου εμβολίου κατά της γρίπης. Οι ασθενείς που το έπαιρναν είχαν μεταξύ άλλων λιγότερα επεισόδια κρυολογήματος και γρίπης και υψηλότερα επίπεδα δράσης των φυσικών φονικών κυττάρων, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά της νεοπλασίας. Επίσης, μελέτη σε 75 ασθενείς με οξεία επιδείνωση της χρόνιας βρογχίτιδας έδειξε ότι εκείνοι που λάμβαναν αντιβιοτικά σε συνδυασμό με τζίνσενγκ είδαν γρηγορότερη βελτίωση της κατάστασής τους από εκείνους που έπαιρναν μόνο αντιβιοτική αγωγή.

Μασάζ για τον πονοκέφαλο
Συνήθως η λύση που έχουμε για να μας περάσει ο πονοκέφαλος βρίσκεται στο φαρμακείο του σπιτιού μας και κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού. Μήπως, όμως, ο πονοκέφαλος θέλει απλώς το μασάζ του; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία σε συνεργασία με την Κλινική «San Cecilio» και το Πανεπιστήμιο «Rey Juan Carlos» διαπίστωσαν ότι η ψυχική και η σωματική κατάσταση των ασθενών με πονοκέφαλο τάσης βελτιώθηκε μετά από μία 30λεπτη συνεδρία μασάζ. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο «American Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics», έδειξαν ότι η θετική επίδραση που είχε το μασάζ στην ανακούφιση των συμπτωμάτων έγινε αισθητή μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που έγινε η θεραπεία.

Βασιλικός για άμυνα
Στην παράδοσή μας έχουμε πολλά τραγούδια που τον εξυμνούν και φυσικά πολλές συνταγές για να τιμήσουμε το άρωμα και τη γεύση του. Τώρα ήρθε η σειρά της επιστήμης να ασχοληθεί με τα πολύτιμα συστατικά του και την αντικαρκινική δράση που φαίνεται να διαθέτει. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσαν ότι στον βασιλικό πραγματικά περιέχονται σημαντικά χημειοπροστατευτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στην εξουδετέρωση καρκινογενών ενώσεων, ανάμεσά τους και τα βενζοπυρένια, τα οποία παράγονται από το τσιγάρο ή όταν ψήνουμε για πολλή ώρα στα κάρβουνα το κρέας.

Κράνμπερι για το ουροποιητικό
Οι γυναίκες που πάσχουν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις γνωρίζουν καλά τι είναι τα κράνμπερι, ωστόσο η διατροφική αξία των μικροσκοπικών αυτών φρούτων έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα, έγγραφα του 17ου αιώνα αναφέρουν πως τα κράνμπερι χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως οι παθήσεις του στομάχου, ενώ οι ναυτικοί τα έπαιρναν μαζί τους προκειμένου να προφυλάσσονται από το σκορβούτο.

Αν και για πολλά χρόνια οι ερευνητές θεωρούσαν ότι η ικανότητα των κράνμπερι να προλαμβάνουν προβλήματα, όπως π.χ. οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οφειλόταν κυρίως στην υψηλή τους οξύτητα, τελευταία δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Critical Reviews in Food Science and Nutrition» δείχνουν ότι αυτό που συμβάλλει στα ιδιαίτερα οφέλη τους δεν είναι τόσο η οξύτητα όσο η ιδιαίτερη δομή των προανθοκυανιδινών που περιέχουν. Συγκεκριμένα, η ιδιαίτερη αυτή δομή δρα ως φραγμός απέναντι σε βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις.

Πριν ξεκινήσετε τη λήψη βοτάνων, συµβουλευτείτε τον
γιατρό σας




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Όταν η επιστήμη στηρίζει τα εναλλακτικά"

Leave a reply