Μείωση μισθού πάνω από 23% κατά μέσο όρο έχουν υποστεί 6 στους 100 Έλληνες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο νέο υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση.
Εκτόξευση σημειώνουν οι ατομικές συμβάσεις, ενώ εμφανής είναι η δυναμική αύξηση των μισθολογικών μειώσεων και των ευέλικτων μορφών εργασίας και λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιθεωρητές από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου, έχουν υπογραφεί 400 επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 23,42% κατά μέσο όρο, που αφορούν 30.659 εργαζόμενους καθώς και 84.772 ατομικές συμβάσεις σε 19.034 επιχειρήσεις, που προβλέπουν μειώσεις 23,32% κατά μέσο όρο .
Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα οι μειώσεις κατά μέσο όρο δεν είχαν ξεπεράσει το 22%.
Σχολιάζοντας την έξαρση των ατομικών συμβάσεων με στόχο το ψαλίδισμα των αμοιβών, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Μιχάλης Χάλαρης σχολιάζει στο protothema gr: «Οι εργοδότες αξιοποιούν όλες τις έξι δυνατότητες που τους δίνουν πλέον οι νόμοι για να μειώσουν τους μισθούς. Σίγουρα οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, απεκδυόμενες τη δυναμική της συλλογικής διαπραγμάτευσης, αφήνουν πολλά περισσότερα περιθώρια στον εργοδότη να «παίξει μπάλα». Αλλά και οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες από χρηστικό εργαλείο, όπως τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις ο «δούρειος ίππος» της ανασφάλιστης εργασίας, είναι μια προσφιλής μέθοδο όσων επιχειρούν να καταπατήσουν δικαιώματα και να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις».
- Kαι που θα σταματήσει κατά τη γνώμη σας η ελεύθερη πτώση των μισθών;
«Η ελεύθερη πτώση» τονίζει ο κ. Χάλαρης «θα σταματήσει εκεί που θα αναπτυχθεί το δίχτυ κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ωριμότητας. Δεν μπορώ να προβλέψω το σημείο που ενδεχόμενα κάποιοι θα ήθελαν να φτάσει το μισθολογικό κόστος, γιατί η απληστία είναι μια μη ελεγχόμενη κατάσταση. Μπορώ, όμως, να συνεχίσω να πιστεύω ότι γίνεται και πρέπει να μπουν φραγμοί στις ορέξεις όσων θέλουν να υπάρχει πτώμα για να σκυλεύσουν πάνω του. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους, πολιτικούς, επιχειρηματίες, πολίτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μείωσης μισθών. Αυτός ο κύκλος έκλεισε και ο μόνος δρόμος που έχει μείνει ανοικτός είναι αυτός των διαρθρωτικών αλλαγών».