Το Σύμπαν συνεχίζει καθημερινά να μας εκπλήσσει. Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε δύο πλανήτες οι τροχιές των οποίων γύρω από το άστρο τους σχεδόν συμπίπτουν. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αυτή η πλανητική διάταξη ενώ το φαινόμενο έχει και μια δεύτερη επίσης σπάνια κοσμική πλευρά. Ο ένας πλανήτης είναι μεγάλος και βραχώδης, μια «σούπερ-Γη» όπως ονομάζονται αυτοί οι πλανήτες, ενώ ο άλλος είναι ένας γίγαντας αερίου με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του Ποσειδώνα.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα ηλιακά συστήματα οργανώνονται με τρόπο ανάλογο όπως το δικό μας. Στο εσωτερικό του συστήματος και σε κοντινή και μέση απόσταση από το άστρο δημιουργούνται βραχώδεις πλανήτες ενώ οι πλανήτες αερίου προτιμούν να εγκαθίστανται σε πιο απομακρυσμένα σημεία αφού οι συνθήκες μακριά από το άστρο είναι περισσότερο ευνοϊκές για αυτούς. Οπως είναι ευνόητο λοιπόν εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μοναδικό πλανητικό δίδυμο που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Το σύστημα
Ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από επιστήμονες κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ (Χάρβαρντ, Ουάσιγκτον κ.α.) έκανε την ανακάλυψη μελετώντας δεδομένα που έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Οι δύο πλανήτες εντοπίστηκαν να κινούνται γύρω από το Kepler 36, ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 1.200 ετών φωτός στον αστερισμό του Κύκνου.
Ο Kepler 36-b είναι ένας βραχώδης πλανήτης με μάζα 4.5 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Ο Kepler 36-c έχει διπλάσια μάζα από τον κοσμικό παρτενέρ του με τον οποίο κάθε 97 μέρες βρίσκονται στο κοντινότερο σημείο μεταξύ τους. Η απόσταση τους εκείνη τη στιγμή είναι περίπου δύο εκατομμύρια χλμ.
Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη και οι αποστάσεις οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν υπάρχουν κάτοικοι στον Kepler 36-b βλέπουν τον γίγαντα αερίου τρεις φορές μεγαλύτερο από ότι εμείς τη Σελήνη. Οι ερευνητές εκτιμούν οι δύο πλανήτες δεν δημιουργήθηκαν κοντά ο ένας τον άλλο αλλά σε διαφορετικά σημεία του συστήματος και τελικά προσέγγισαν ο ένας τον άλλο. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.