[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η έξοδος των Γάλλων δίνει ελληνικό χρώμα στα ράφια
Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

α σχέδια της οικογένειας Μαρινόπουλου εντός και εκτός συνόρων

Η έξοδος των Γάλλων δίνει ελληνικό χρώμα στα ράφια

Το... μπλε χρώμα κυριαρχεί και πάλι στον χάρτη του ελληνικού λιανεμπορίου τροφίμων, των σούπερ μάρκετ, μετά την κίνηση της οικογένειας Μαρινόπουλου να αποκτήσει το ποσοστό της πολυεθνικής Carrefour.

Ετσι μόλις δύο πολυεθνικές παραμένουν στην εγχώρια αγορά και στον συγκεκριμένο κλάδο, η γερμανική Lidl και η βελγική Delhaize, στην οποία ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η «Carrefour - Μαρινόπουλος» παραμένει ως επωνυμία, αφού η εταιρεία «Αφοί Μαρινόπουλοι» είναι οι δικαιοδόχοι των σημάτων της γαλλικής πολυεθνικής στην Ελλάδα, καθώς και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

Η επικράτηση των ελληνικών αλυσίδων είναι η κύρια αλλαγή που φέρνει η πρόσφατη κίνηση της οικογένειας Μαρινόπουλου και όπως λένε στην «Οικονομία» έμπειρα στελέχη της αγοράς «θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός, ίσως και χρόνια, για να ξαναδούμε άλλη πολυεθνική να μπαίνει στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων». Προσθέτουν, δε, πως «θα πρέπει να δουν και την οικονομική κατάσταση της χώρας να αλλάζει για να έλθουν ξανά οι ξένοι».

Η εταιρεία «Αφοί Μαρινόπουλοι» είναι οι δικαιοδόχοι των σημάτων της Carrefour σε Ελλάδα και Βαλκάνια
Η εταιρεία «Αφοί Μαρινόπουλοι» είναι οι δικαιοδόχοι των σημάτων της Carrefour σε Ελλάδα και Βαλκάνια


Ο ανταγωνισμός
Τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε αναμονή των κινήσεων που θα ακολουθήσουν οι Μαρινόπουλοι στο νέο τοπίο. Πηγές της «Carrefour - Μαρινόπουλος» ξεδιπλώνουν στο «ΕτΚ» τα επόμενα βήματα της εταιρείας και προτάσσουν τα δύο δυνατά «όπλα» που είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 348 εκατ. ευρώ, αλλά και το ό,τι ο όμιλος θα παίξει με την ελληνικότητά του.

«Τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην εταιρεία. Και πρόκειται να διατεθούν για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών με τους οποίους συνεργαζόμαστε», λένε χαρακτηριστικά. Ετσι η νέα εταιρεία αναμένεται αφενός να κλείσει εκκρεμότητες με τους προμηθευτές της, επιδιώκοντας έτσι να χτίσει σε πιο στέρεες βάσεις το κλίμα εμπιστοσύνης μαζί τους. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Carrefour - Μαρινόπουλος» θα αναζητήσει για τα 759 καταστήματά της στην Ελλάδα νέες συνεργασίες με επιχειρήσεις και με έμφαση με τοπικές εταιρίες που έχουν δυνατά και ποιοτικά προϊόντα. Ετσι, π.χ., στην περιφέρεια θα βάλει στα ράφια της προϊόντα επιχειρήσεων με τοπική εμβέλεια και ισχυρό όνομα. Επίσης θα επιδιώξει και την ανάθεση σε άλλες εταιρείες για την παραγωγή προϊόντων με την επωνυμία της «Carrefour - Μαρινόπουλος». Δηλαδή αγαθά ιδιωτικής ετικέτας.

Πριν από την Carrefour οι εκπτωτικές αλυσίδες Aldi και Plus είχαν εγκαταλείψει την ελληνική αγορά.
Πριν από την Carrefour οι εκπτωτικές αλυσίδες Aldi και Plus είχαν εγκαταλείψει την ελληνική αγορά.

Το επόμενο βήμα της εταιρείας, όπως λένε στελέχη της, είναι «η συνέχιση και η ενδυνάμωση των προωθητικών ενεργειών μας». Η εταιρεία μετά την αποχώρηση της πολυεθνικής αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμολογιακές και εμπορικές πολιτικές της. Αναμένονται, λοιπόν, μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές προσφορές και μειώσεις τιμών σε μία προσπάθεια να κατακτήσει μεγαλύτερα μερίδια.

Τρίτη κίνηση της εταιρείας είναι η ενδυνάμωση της θέσης της στις βαλκανικές αγορές.

Αγορά 30 εκατ.
Θα παίξει δυνατά στα Βαλκάνια

Η οικογένεια Μαρινόπουλου σχεδιάζει την ενδυνάμωση της θέσης της εταιρείας στις βαλκανικές αγορές, με δεδομένο και το ότι είναι ο δικαιοδόχος των σημάτων της Carrefour. Εχει 16 καταστήματα στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και ένα στην Αλβανία.

«Πρόκειται για μία αγορά 30-40 εκατομμυρίων καταναλωτών και μία ελληνική εταιρεία μπορεί να παίξει ρόλο ισχυρό», λένε με νόημα στην «Οικονομία» πηγές της εταιρείας. Και είναι λογική η ενδεχόμενη επέκτασή της, καθώς πρόκειται για αγορές στις οποίες άλλες αλυσίδες που έχουν μπει έχουν αποκομίσει κέρδη. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο κλείσιμο του 2011 να εμφανίσει τζίρο 2,2 δισ. και καθαρή θέση 348 εκατ. ευρώ, ενώ η πάγια εμπορική αξία θα είναι στα 800 με 850 εκατ. ευρώ.

Οι όροι της συμφωνίας της εξαγοράς του ποσοστού της Carrefour παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό και σενάρια φέρουν την πολυεθνική να έχει αναλάβει τα δάνειά της στην Ελλάδα και την «Carrefour - Μαρινόπουλος» να της πληρώνει κάποια royalties - δικαιώματα.

Αλλάζει το λιανεμπόριο
Η μεγάλη «έξοδος» των πολυεθνικών

Ενας μετά τον άλλο ξένο όμιλο στην ελληνική αγορά των σούπερ μάρκετ αποχωρεί, ενώ για την ώρα αποκλείεται η είσοδος άλλης πολυεθνικής, είτε αυτόνομα είτε μέσω του ομίλου Μαρινόπουλου.

Πριν από την Carrefour είχαν προηγηθεί εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια οι εκπτωτικές αλυσίδες Aldi και Plus. Οπως παρατηρούν Ελληνες επιχειρηματίες, «αυτό έχει να κάνει με την πολυνομία και τη γραφειοκρατία που κυριαρχεί στη χώρα μας, αλλά και με λανθασμένες κινήσεις των ξένων εταιρειών που δεν μπόρεσαν να αναγνώσουν την ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς».

«Ειδικά, σήμερα», λένε τα ίδια στελέχη, «θεωρείται σχεδόν απίθανο να μπει άλλος ξένος λιανεμπορικός όμιλος. Κι αυτό λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει χρήματα στην ελληνική αγορά».

Η TESCO
Τους τελευταίους μήνες που η φημολογία για την αποχώρηση της Carrefour ήταν έντονη, ένα σενάριο κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά: «Ο όμιλος Μαρινόπουλου κάτι ετοιμάζει. Κάποιον άλλον ξένο θα φέρει». Μάλιστα τα σενάρια ήθελαν να προχωρά σε συνεργασία με την πολυεθνική βρετανικών συμφερόντων TESCO. Φυσικά κάτι τέτοιο διαψεύδεται από την οικογένεια Μαρινόπουλου, αν και στελέχη άλλων αλυσίδων θεωρούν ότι «ίσως είναι η μόνη πολυεθνική που είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Αλλά, ωστόσο, είναι απίθανο να έλθουν οι Βρετανοί είτε μόνοι τους είτε μέσω του ομίλου Μαρινόπουλου, λόγω των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας».

Το σενάριο για την ώρα δεν παίζει... και οι υπόλοιπες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως σημειώνουν τα στελέχη τους, στα οποία απευθύνθηκε το «ΕτΚ», δηλώνουν: «Δεν φοβόμαστε τις όποιες νέες κινήσεις της εταιρείας Carrefour - Μαρινόπουλος». Πάντως και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες της αγοράς σούπερ μάρκετ «My Market», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης» και «Βερόπουλος» έχουν μπει και αυτοί στην τακτική των προσφορών, αλλά και κυρίως στη μεγαλύτερη τοποθέτηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Η επικράτηση των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι η κύρια αλλαγή που φέρνει η απόκτηση από την οικογένεια Μαρινόπουλου του ποσοστού της Carrefour. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να ξαναδούμε άλλη πολυεθνική να μπαίνει στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων».


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η έξοδος των Γάλλων δίνει ελληνικό χρώμα στα ράφια"

Leave a reply