[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι Βρυξέλλες τραβούν το αυτί του Ολάντ για τον κατώτερο μισθό
Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Δύσκολοι καιροί για παροχές στην Ευρώπη ! Δυο προεκλογικές υποσχέσεις του Φρανσουά Ολάντ ότι θα κατεβάσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 και θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό ανάγκασαν τον Επίτροπο Ολι Ρεν να του στείλει σημείωμα και να του «τραβήξει το αυτί».

Στο σημείωμα της Κομισιόν αναφέρεται ότι η Γαλλία πρέπει να συγκρατήσει τις δαπάνες της αν θέλει να τηρήσει τον όρο του Συμφώνου για ελλείμματα στο 3%. Το σημείωμα δεν δείχνει με το δάχτυλο τον Φρανσουά Ολάντ αλλά είναι κατηγορηματικό : «Είναι σημαντικό το ύψος των δημοσίων δαπανών να παραμείνει κατώτερο από την αναμενόμενη ανάπτυξη» αναφέρει και υπογραμμίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή «παραμένει ένα στοίχημα για τη Γαλλία».

Πρόκειται για μια νέα δόση λιτότητας ; διεωρώνται οι γάλλοι. Η Κομισιόν δεν το αποκαλεί έτσι αλλά υπογραμμίζει ότι πιθανός εκτροχιασμός στις δαπάνες «θα απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες».

Στο ίδιο σημείωμα η Κομισιόν δείχνει να ανησυχεί γιατί το πρόγραμμα του νέου σοσιαλιστή Προέδρου της Γαλλίας είναι φλου : «Η γαλλική πολιτεία οφείλει να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος... με έμφαση στην εξέλιξη των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών των ΟΤΑ» επισημαίνει το σημείωμα.

Συγκεκριμένα, οι δυο υποσχέσεις του Ολάντ για τα όρια συνταξιοδότησης και τον κατώτατο μισθό άναψαν κόκκινο στις Βρυξέλλες. «Το συνταξιοδοτικό πρέπει να επαναπροσδιοριστεί» προειδοποιεί η Κομισιόν.

Ανήσυχη δείχνει η Κομισιόν και για το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, όπως υποσχέθηκε ο Ολάντ. «Μια αύξηση θα περιέπλεκε την εξέλιξη της αγοράς εργασίας, ειδικά για πιο ευπαθείς ομάδες» γράφει κομψά το σημείωμα των Βρυξελλών.

Πρόβλημα εντοπίζεται και στις εξαγωγές των γαλλικών προιόντων. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19,4% σε μια πενταετία από το 2005 ως το 2010. Η πτώση βάζει τη Γαλλία στην ίδια θέση με τη Μεγάλη Βρετανία (-24%), την Ελλάδα (-20%) και την Κύπρο (-19%) , σημειώνει η Κομισιόν και εξηγεί : «Ισως αυτό οφείλεται σε μια μεγάλη αύξηση των ονομαστικών μισθών » καθώς και «σε μη ικανοποιητικό εκσυχρονισμό των γαλλικών εταιριών εξαγωγής» !


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι Βρυξέλλες τραβούν το αυτί του Ολάντ για τον κατώτερο μισθό"

Leave a reply