[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο Γ. Στουρνάρας νέος υπουργός Οικονομικών
Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος διατέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, μετά την άρνηση του διοικητή της Εθνικής, Βασίλη Ράπανου, να στελεχώσει το κρίσιμο υπουργείο επικαλούμενος λόγους υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επέλεξε και πρότεινε τον κ. Στουρνάρα στους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, οι οποίοι και αποδέχθηκαν.

Η επίσημη ανακοίνωση του ονόματος έγινε στις 14.00, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των τριών αρχηγών -στις 19:30- στην οικία του πρωθυπουργού στην Κηφισιά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας εκλήθη να προσέλθει στο σπίτι του πρωθυπουργού την ίδια ώρα που ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Παπούλια, ότι η επιλογή ανήκει στον πρωθυπουργό και πως ο ίδιος είναι έτοιμος να αποδεχθεί οποιοδήποτε πρόσωπο πληροί όλες τις προϋποθέσεις της καταλληλότητας.

Παραίτηση Ράπανου


Η επιλογή του κ. Στουρνάρα προέκυψε μετά την απόφαση του Β. Ράπανου να μην αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενος λόγους υγείας. Η παραίτηση Ράπανου έγινε δεκτή από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος σε δική του επιστολή εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προθυμία του να συμμετέχει στο έργο της κυβέρνησης και ευχές για την υγεία του.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι στην απόφασή του κ. Ράπανου να μην δεχτεί την υπουργοποίησή του συνέτεινε η διάψευση των προσδοκιών του από τη στελέχωση της κυβέρνησης, καθώς επιθυμούσε να συνεργαστεί με άλλα πρόσωπα, ωστόσο στην επιστολή του επικαλείται αποκλειστικά λόγους υγείας.

Η επιστολή Ράπανου

Σε επιστολή προς τον κ. Σαμαρά, ο Β. Ράπανος, αφού ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για την "εξαιρετικά τιμητική πρόταση να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών που είχε και τη συναίνεση των προέδρων των δύο άλλων κομμάτων", προσθέτει:

"Το πρόσφατο συμβάν που οδήγησε στην εισαγωγή στο νοσοκομείο δείχνει ότι το πρόβλημα της υγείας μου δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Μετά από συζητήσεις που είχα και με τους θεράποντες ιατρούς μου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας μου προς το παρόν δεν είναι αυτή που θα μου επέτρεπε να ασκήσω με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά μου. Για το λόγο αυτό λυπούμαι πολύ που δεν μπορώ να αποδεχθώ τελικά την τιμητική πρότασή σας".

Ο κ. Ράπανος κλείνει την επιστολή του ευχόμενος στον πρωθυπουργό "επιτυχία στο δύσκολο έργο για υπέρβαση της κρίσης και ανάπτυξη της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια" και διαβεβαιώνει ότι "στο μέτρο των δυνάμεών μου θα είμαι στη διάθεσή σας και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας".

Η απαντητική επιστολή Σαμαρά αναφέρει:

"Κύριο Βασίλη Ράπανο

Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θέλω πριν απ’ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες το ρόλο που σου ανέθεσα, και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια.

Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτεια σου, δηλώνεις «παρών».

Και πάλι με τις καλύτερες ευχές μου και τις ευχαριστίες μου".

Ο κ. Ράπανος έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, στο οποίο εισήχθη την Παρασκευή με λιποθυμική τάση αφού οι εξετάσεις του δεν εμπνέουν ανησυχία.

Εκστρατεία αναδιαπραγμάτευσης

Την βούλησή τους για εκστρατεία αναδιαπραγμάτευσης εξέφρασαν σε συνάντησή τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα.

Σε αυτήν αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Κ. Παπούλιας ως αρχηγός κράτους.

Όπως αποφασίστηκε, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν προσεχώς από κοινού ταξίδι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αρχίσουν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και για επαφές με ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ο Γ. Στουρνάρας νέος υπουργός Οικονομικών"

Leave a reply