Με συντελεστή 35% η φορολόγηση εισοδημάτων από 16.000 και πάνω
Τεράστιες επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων «φέρνει» η νέα φορολογική κλίμακα που έχει εισηγηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κατάργηση (δεν αποκλείεται και η μείωσή του κατά 50%) του αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά και αύξηση των συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (από 16.000 έως 26.000 ευρώ) προβλέπει η νέα κλίμακα που σχεδίασε το οικονομικό επιτελείο και θα τεθεί σε ισχύ στα εισοδήματα του 2013.
Σενάρια
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών υπάρχουν διάφορα σενάρια με φορολογικές κλίμακες για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ωστόσο, το σενάριο που παρουσιάζεται βρίσκεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο δόθηκε στην τρόικα.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται να διασώζονται τα «μπλοκάκια» από τον συντελεστή 35% που θα εφαρμοσθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι έχουν σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Γι’ αυτές τις περιπτώσες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη διάτηρηση της φορολόγησής τους με κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους:
1. Τα φορολογικά κλιμάκια μειώνονται σε 4 από 8 που είναι σήμερα.
2. Καταργούνται τα αφορολόγητα όρια για τις οικογένειες με παιδιά. Αυτό θα οδηγήσει στην καταβολή πρόσθετων φόρων τουλάχιστον 400 ευρώ από μία οικογένεια με δύο παιδιά. Εξετάζεται, πάντως, να μειωθούν τα υφιστάμενα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά κατά 50%. Δηλαδή, μία οικογένεια με δύο παιδιά έχει πρόσθετο αφορολόγητο σήμερα 4.000 ευρώ. Εξετάζεται από το 2013 να μειωθεί στα 2.000 ευρώ για την ανωτέρω οικογένεια. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το αφορά 1,4 εκατ. φορολογουμένους.
3.Καταργούνται οι συντελεστές φόρου 25%, 35%, 38%, 40% και 45%, που αντιστοιχούν στα φορολογικά κλιμάκια από τις 16.000 ευρώ και πάνω και αντικαθίστανται από ένα ενιαίο συντελεστή 35%.
Δηλαδή, όσοι έχουν εισοδήματα από 16.000 έως και 26.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% από 25% που είναι σήμερα.
4. Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 5.000 ευρώ και δημιουργούνται τρία νέα κλιμάκια:
– Από 5.000,01 - 12.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
– από 12.000,01 - 16.000 ευρώ με συντελεστή 18%.
– από 16.000,01 ευρώ και πάνω με συντελεστή 35%!
5. Με τη νέα φορολογική κλίμακα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 2.820 ευρώ από 2.420 ευρώ. Αλλος φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ και με δύο παιδιά θα πληρώσει φόρο 4.570 ευρώ από 3.270 που πληρώνει σήμερα.
Επίσης εξετάζεται και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 300 - 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
– Κατάργηση των απαλλαγών που σχετίζονται με την Υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη).
– Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
– Για τις φοροαπαλλαγές που χορηγούνται στους αναπήρους με ποσοστό άνω του 67% αναπηρία, στα θύματα πολέμου, στους τυφλούς και στους νεφροπαθείς εξετάζεται η κατάργησή τους και η θέσπιση ενός μικρού επιδόματος.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών δεν θα φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ.
Από τις αλλαγές αυτές θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι ανωτέρω θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους.
Αγρότες. Καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, βάσει του οποίου καθορίζονται κάθε χρόνο για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου κ.λπ. Από το νέο έτος θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ως επιτηδευματίες. Το καθαρό εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά (έσοδα - έξοδα) με συντελεστή 6%.
Ανώνυμες Εταιρείες. Για τις Α.Ε., σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, μειώνεται από το 20% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανεμήτων κερδών και από 25% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης κατά τη διανομή μερίσματος. Με τον τρόπο αυτό η συνολική φορολογική επιβάρυνση για κέρδη των Α.Ε. μειώνεται από το 42,5% στο 35%.
Εξίσωση ΕΦΚ σε υγραέριο και πετρέλαιο κίνησης
Τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 23% στο 13% για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, αλλά και τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξοικόμηση 3 δισ. ευρώ από τον τομέα της φορολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό πακέτο για τους έμμεσους φόρους περιλαμβάνει:
– Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
– Αύξηση από 10% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης των τόκων για καταθέσεις, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
– Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες από το 2013. Συγκεκριμένα μειώνεται από 11% σε 6% το ποσοστό με το οποίο υπολογίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Από την 1η-1-2014 οι επιστροφές ΦΠΑ προς τους αγρότες θα προσδιορίζονται βάσει βιβλίων και στοιχείων. Επίσης μειώνεται κατά 32,4% (από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο) η επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες.
– Εξίσωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και στο πετρέλαιο κίνησης. Αυξάνεται από 0,20 σε 0,33 ευρώ το λίτρο ο ΕΦΚ στο υγραέριο και εξισώνεται με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα. Αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης, ενώ μειώνεται στο 20% ο αναλογικός φόρος και αυξάνεται στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης. Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να αυξηθεί η τιμή στα φθηνά τσιγάρα και να μειωθούν τα υπόλοιπα.
– Θεσπίζεται ειδικό τέλος άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.
– Αυξήσεις στα τέλη και τις χρεώσεις για αγωγές και ποινικές δίκες.