«Αντίο, Ελλάδα»...
Kορυφαίoι μάνατζερ σε Ευρώπη και Ιαπωνία πιστεύουν πως η Ελλάδα σύντομα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζεται σήμερα από την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Η στάση που θα τηρήσει από εδώ και στο εξής η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέναντι...
στην ήδη εξαντλημένη από τις συνέπειες της κρίσης Ελλάδα φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς οι αρνητικοί οιωνοί από τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό χώρο εξακολουθούν να πυκνώνουν. Έτσι τουλάχιστον εκτιμά η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία παρουσιάζει σήμερα σχετική έρευνα της γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger.H έρευνα διεξήχθη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και αφορά τις εκτιμήσεις κορυφαίων διευθυντικών στελεχών και οικονομικών συμβούλων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Από τους 5.000 ερωτηθέντες, απάντησαν τελικά οι 600. Το 61% των ευρωπαίων στελεχών περιμένουν στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πιο απαισιόδοξοι μάλιστα φαίνονται οι μάνατζερ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που ήδη πλήττονται σφοδρά από την κρίση: την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με το 76% να βλέπει επίσης πολύ πιθανή την άμεση έξοδο της Ελλάδας. Σημειωτέον ότι στην έρευνα δεν ερωτήθηκαν στελέχη από την Ελλάδα.
Πολλοί από τα διευθυντικά στελέχη που ερωτήθηκαν, αναμένουν επίσης ότι και η Γερμανία θα βυθιστεί σε ύφεση, όσο οι οικονομικές της επιδόσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται για πολλά ακόμη συνεχόμενα τρίμηνα. Ο Max Falckenberg, ένας εκ των δύο συντακτών της μελέτης, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ανησυχητικά, λαμβάνοντας υπόψη συγκρίσιμα στοιχεία παλαιότερων σχετικών μελετών.
Ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση των χρεοκοπιών
Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας συγκλίνουν με τα αποτελέσματα και άλλων ερευνών. Εδώ και τέσσερις μήνες ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιστιτούτου IfO του Μονάχου βάση παρουσιάζει μείωση. Και ο δείκτης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας έχει πτωτική τάση ήδη από τον περσμένο Μάιο. Οι δύο αυτοί οικονομικοί δείκτες αποτελούν το οικονομικό βαρόμετρο, το οποίο αντανακλά τις προσδοκίες των περίπου 300 χρηματοπιστωτικών εταιρειών της Γερμανίας.
Στην έρευνα της Roland Berger εκτιμάται ότι πέντε στους έξι γερμανούς μάνατζερ θεωρούν ότι τα «χειρότερα» δεν έχουν έρθει ακόμη. Ωστόσο μόνο το 29% των ευρωπαίων ερωτηθέντων θεωρεί πως βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του κοινού νομίσματος. Διαφορετικές είναι οι προβλέψεις εξ Ιαπωνίας, όπου η πλειοψηφία των συμμετεχόντων βλέπει την ευρωζώνη να θρυμματίζεται. «Έξω από την Ευρώπη, οι διευθυντές είναι πιο επιφυλακτικοί», επισημαίνει ο Μ. Falkenberg. Moλαταύτα, κάθε τρίτη εταιρεία στην Ευρώπη, προετοιμάζεται ήδη από τώρα για παν ενδεχόμενο, πρωτίστως για το σενάριο μιας κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ.
Στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, πολλές εταιρείες, λόγω της ύφεσης παρουσιάζουν σοβαρά ελλείμματα στα αποθεματικά τους ενώ και οι τράπεζες δείχνουν να μην μπορούν πλέον να διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να τις ενισχύσουν με δάνεια. Το 41% των μάνατζερ χαρακτηρίζουν κρίσιμη την κατάσταση της ρευστότητας. Ο Μ. Falkenberg προβλέπει τέλος μαζική αύξηση των χρεοκοπιών στην Ευρώπη και συνιστά στις εταιρείες να είναι καλά προετοιμασμένες από τώρα για να μη βρεθούν μπροστά από ακόμη πιο δυσάρεστες εκπλήξεις.
Süddeutsche Zeitung, Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
Από: dw.de
hassapis-peter