[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κύματα οργής σε Μαδρίτη και Λισαβόνα
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές υπηρεσίες. Επίθεση σε γραφεία του ΔΝΤ και συνθήματα κατά της τρόικας

Διαδηλώτρια επιτίθεται φραστικά σε αστυνομικό που προστατεύει τα γραφεία του ΔΝΤ στη Λισαβόνα
Διαδηλώτρια επιτίθεται φραστικά σε αστυνομικό που προστατεύει τα γραφεία του ΔΝΤ στη Λισαβόνα


Ποτάμια οργής κατά των μέτρων λιτότητας ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και της Λισαβόνας μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί και Πορτογάλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές λιτότητας και τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 100.000 συμμετείχαν στην τεράστια διαδήλωση της Λισαβόνας και άλλες 50.000 σε άλλες 40 πόλεις της χώρας, ενώ την ίδια ώρα στη Μαδρίτη δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, νοσοκόμοι και εργαζόμενοι στο δημόσιο συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν στην Πλατεία Κολόν.

Στην Πορτογαλία η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία Δημοκρατίας.

Αν και το κλίμα στην πορεία της Λισαβόνας ήταν γενικά ειρηνικό, οι διαδηλωτές πέταξαν ντομάτες και μπουκάλια μπίρας εναντίον των γραφείων του ΔΝΤ, ενώ η διαδήλωση διαλύθηκε στην πλατεία Ισπανίας ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Ισπανούς διαδηλωτές.

Ακόμα και ελληνικές σημαίες κρατούσαν διαδηλωτές στην Πορτογαλία, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τη χώρα μας
Ακόμα και ελληνικές σημαίες κρατούσαν διαδηλωτές στην Πορτογαλία, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τη χώρα μας

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ένας νεαρός προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις στη Πορτογαλία ήταν: «Εξω από δω! Το ΔΝΤ σημαίνει πείνα κι εξαθλίωση», «Ας πάει στον διάβολο η τρόικα», «Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς».

Σημειώνεται ότι κανένας φορέας δεν είχε καλέσει επίσημα, ωστόσο τη διαδήλωση στήριξαν κάποια κόμματα της Αριστεράς και το συνδικάτο CGTP. Οι Πορτογάλοι αντιδρούν στις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας και να μειώσει μέσα στον επόμενο χρόνο τους μισθούς κατά 11%-18% και τις εργοδοτικές εισφορές κατά 18%-23,75%.

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες οι Σοσιαλιστές, που μέχρι πρότινος στήριζαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, απείλησαν ότι δεν σκοπεύουν να στηρίξουν την πρόταση προϋπολογισμού του Πέδρο Πάσος Κοέλιο για το 2013.

Στην Ισπανία οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους μόλις μία ημέρα αφότου η ισπανική κυβέρνηση πέρασε νέο σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την επιβολή επιπλέον φόρων στον τομέα της ενέργειας, που θα της αποφέρουν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει νέα μέτρα για την οικονομία και νέες περικοπές.

Ισπανία Ναζιστικές προκλήσεις

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια, η ισπανική ακροδεξιά πραγματοποίησε ξεχωριστή πορεία χθες στη Μαδρίτη. Η πορεία που υποτίθεται ότι στρεφόταν εναντίον των τραπεζών και των πολιτικών διοργανώθηκε από τρεις ακροδεξιές οργανώσεις. Οι μελανοχίτωνες νοσταλγοί του Φράνκο πορεύτηκαν από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος προς αυτά του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, όπου μάλιστα χαιρέτησαν ναζιστικά, θυμίζοντας μέρες της δεκαετίας του 1930.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κύματα οργής σε Μαδρίτη και Λισαβόνα "

Leave a reply