Με μία παθιασμένη ομιλία άνοιξε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, το Συνέδριο των Δημοκρατικών στην Βόρεια Καρολίνα, εκφράζοντας την στήριξή της στον σύζυγό της, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διεκδικεί μία ακόμη θητεία στον Λευκό Οίκο.
Η Μισέλ Ομπάμα είπε ότι πριν από τέσσερα χρόνια «πίστευε βαθειά» στο όραμα του συζύγου της για αυτήν τη χώρα, αλλά ανησυχούσε για το πώς μία εκστρατεία για την προεδρία θα άλλαζε την ζωή τους και την ζωή των κοριτσιών τους.
Σε μία ομιλία που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, μοιράστηκε αναμνήσεις από την 23χρονη σχέση της με τον Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε ότι είχε βρει μία «αδελφή ψυχή» στο πρόσωπο ενός ανθρώπου με τις ίδιες αξίες που είχε εκείνη.
«Ο Μπαράκ κι εγώ μεγαλώσαμε αμφότεροι σε οικογένειες που δεν είχαν καλή σχέση με τα χρήματα ή τα υλικά αγαθά, αλλά μας έδωσαν κάτι πολύ πιο πολύτιμο: την αμέριστη αγάπη τους, τις θυσίες τους και την ευκαιρία να πάμε σε μέρη που δεν είχαν φανταστεί ποτέ στην ζωή τους», δήλωσε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.
Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο τί οδηγεί τον Ομπάμα στην λήψη αποφάσεων, σημειώνοντας ότι διαβάζει την νύχτα με «ανησυχία στα μάτια του» γράμματα από Αμερικανούς που παλεύουν.
«Ως πρόεδρος, μπορείς να δεχθείς διάφορες συμβουλές από διάφορους ανθρώπους. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν έρχεται η ώρα να πάρεις μία απόφαση, ως πρόεδρος, αυτό που πρέπει να σε οδηγήσει είναι οι αξίες σου, τα οράματά σου και οι εμπειρίες της ζωής που σε έχουν κάνει αυτόν που είσαι», πρόσθεσε.
«O Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζει το "αμερικανικό όνειρο" γιατί το έζησε ο ίδιος. Και θέλει όλοι σε αυτή τη χώρα να έχουν αυτή τη δυνατότητα» , δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα,
Τα ποσοστά δημοτικότητάς της Μισέλ Ομπάμα κυμαίνονται μεταξύ 65% και 70%, ενώ εξαιτίας των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ως Πρώτη Κυρία, έχει στενούς δεσμούς με πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.
Η πρωτοβουλία της, «Ας Κινηθούμε!», που προωθεί την άσκηση και την υγιεινή διατροφή για τα παιδιά, την έχει καταστήσει οικεία και αγαπητή σε κάθε αμερικανική οικογένεια, ενώ τα προγράμματα που προωθεί υπέρ των βετεράνων, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες πηγές ψήφων από τις στρατιωτικές οικογένειες που παραδοσιακά ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους.
Την Πέμπτη, ο Μπαράκ Ομπάμα θα λάβει επισήμως το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ισχυρό χαρτί και ο Τζούλιαν Κάστρο
Φλερτ στους Λατίνους από τον «επόμενο Ομπάμα»
Την τιμητική τους χθες στη Σάρλοτ είχαν εκτός από τις γυναίκες και οι Λατίνοι, δύο μπλογκ ψηφοφόρων με ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με το Δημοκρατικό κόμμα.
Το «φλερτ» με τη μεγαλύτερη πλέον μειονότητα των ΗΠΑ (αποτελούν το 16% του πληθυσμού) ανέλαβε ο Τζούλιαν Κάστρο, ο 37χρονος δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως σοβαρό υποψήφιο για την προεδρία το 2016 ή το 2020. Στην ομιλία του την πρώτη Λατίνου σε Συνέδριο Δημοκρατικών- ο Κάστρο θέλησε να επικεντρωθεί στο θέμα της ευκαιρίας: πώς η Αμερική έγινε η χώρα της ευκαιρίας και πώς ο πρόεδρος Ομπάμα ξανάδωσε πνοή στο αμερικανικό όνειρο τον 21ο αιώνα.
Επικοινωνιακός
Ιδιαίτερα επικοινωνιακός, όπως απέδειξε και χθες, παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης όλο και συχνότερα ως ο «επόμενος Ομπάμα», αν και ο ίδιος δεν θέλει να λέει μεγάλα λόγια. «Θα βρίσκομαι στο Σαν Αντόνιο για αρκετά χρόνια, αν με θέλουν οι ψηφοφόροι», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, για να συμπληρώσει πως «αν είναι αρεστός, θα εξετάσει και άλλες επιλογές». Επιμένει, επίσης, πως αν κι είναι υπερήφανος για την καταγωγή του, «είναι πάνω απ' όλα Αμερικανός».
Εκτός πάντως από τον Κάστρο, το Δημοκρατικό Κόμμα επικεντρώνει ιδιαιτέρως την προσοχή του στους Λατίνους, καθώς 800 και πλέον σύνεδροι είναι Λατίνοι - ο μεγαλύτερος αριθμός ποτέ συμμετεχόντων αυτής της μειονότητας σε συνέδριο.
Ενδιαφέρον απολύτως δικαιολογημένο, όχι μόνο γιατί ψηφίζουν παραδοσιακά Δημοκρατικούς, αλλά και γιατί κάθε μήνα 50.000 Λατίνοι ενηλικιώνονται αποκτώντας δικαίωμα ψήφου.
Παρέλαση αστέρων
Το Συνέδριο των Δημοκρατικών μετατρέπεται σε? παρέλαση αστέρων. Από τη Μισέλ Ομπάμα και τον Τζ. Κάστρο, σειρά σήμερα έχει ο Μπιλ Κλίντον, που εξακολουθεί να συγκινεί μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και εξέχουσα οικονομολόγος, η οποία τάσσεται υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου της Γουόλ Στριτ.
Διεκδικεί την έδρα γερουσιαστή της Μασαχουσέτης κι αν καταφέρει να εκλεγεί, ίσως αναδειχθεί πιθανή διάδοχος του Ομπάμα. Το «παρών» θα δώσει και το Χόλιγουντ, με πρωταγωνίστρια την Εύα Λονγκόρια από τις «Νοικοκυρές σε Απόγνωση». Θα μιλήσει για τη μεταναστευτική πολιτική και μάλλον δεν θα απευθυνθεί σε άδεια καρέκλα...