Reuters
Την τελευταία φορά που ο τεράστιος κλάδος μεταποίησης της Κίνας τελούσε σε συνθήκες ανάλογες με αυτές του περασμένου Αυγούστου ήταν τον Μάρτιο του 2009. Τότε η οικονομία της χώρας ανέκαμπτε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τώρα, όμως, οι αναλυτές δεν είναι τόσο βέβαιοι ότι επίκειται ανάκαμψη για την κινητήρια δύναμη της διεθνούς οικονομίας.
Ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών, βάσει έρευνας της HSBC, υποχώρησε τον Αύγουστο στις 47,6 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009, ενώ ανάλογη έρευνα του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας κατέδειξε συρρίκνωση της μεταποίησης πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο 2011. Η βιομηχανική παραγωγή του Ιουλίου ενισχύθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό μετά το 2009 και οι εξαγωγές αυξήθηκαν εξίσου ασθενικά το εν λόγω διάστημα, εξαιρουμένης της μείωσης του Ιανουαρίου. Το δε χρηματιστήριο της Σαγκάης έχει απολέσει σχεδόν 18% από τα επίπεδα ρεκόρ του 2012, υποχωρώντας σε αυτά του Μαρτίου του 2009. Τότε η κινεζική οικονομία ανέκαμπτε από μία πολύ δεινότερη κρίση, εν μέρει χάρις στο τεράστιο πακέτο μέτρων αναθέρμανσής της των 4 τρισ. γουάν (630 δισ. δολαρίων).
Το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ εκτινάχθηκε 6,1%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο χαμηλότερος έκτοτε. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά ακινήτων για να ανακόψουν την άνοδο των τιμών και η στήριξη μιας πολιτικής για την απόκτηση προσιτής στέγης σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ευρωζώνη στην παγκόσμια ζήτηση ανακόπτουν την κινεζική ανάπτυξη. «Η τωρινή επιβράδυνση προκαλείται τόσο από κυκλικούς όσο και από διαρθρωτικούς παράγοντες», παρατηρεί ο Ζου Μπαολιάνγκ, ανώτατος οικονομολόγος στο κυβερνητικό ίδρυμα «Κρατικό Κέντρο Πληροφοριών», προσθέτοντας πως δεν ενδείκνυται η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), οι νέες παραγγελίες εμφάνισαν πτώση για τέταρτο μήνα στη σειρά, τον Αύγουστο.
Αν και υπάρχουν ομοιότητες στη σύγκριση με τις συνθήκες του 2009, υπάρχουν και αξιοσημείωτες διαφορές, οι οποίες εξηγούν γιατί σήμερα οι κυβερνώντες είναι λιγότερο επιθετικοί στη στήριξη της οικονομίας. Ιδιαίτερα κομβικό σημείο είναι η απασχόληση στην Κίνα. Αντίθετα με τις εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας τον χειμώνα 2008-2009, η απασχόληση διατηρήθηκε σε σχετικώς καλά επίπεδα, αμβλύνοντας τους φόβους κοινωνικών ταραχών σε μια χρονιά ιστορικών αλλαγών στην κομματική ηγεσία. «Πιστεύω πως πρέπει να ασχοληθούμε με την απασχόληση, η οποία ακόμα δεν έχει μείζονα προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Ζου. Οι πολιτικές μπορεί να αλλάξουν, εάν υπάρξουν πιέσεις στην αγορά εργασίας. Ο επιμέρoυς δείκτης απασχόλησης στον γενικότερο PMI τον Αύγουστο εμφάνισε περιστολή στις 49,1 μονάδες, για τρίτο μήνα στη σειρά.
Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει αποδυναμωθεί επί έξι συναπτά τρίμηνα σε αυτή την πτωτική φάση του κύκλου έναντι επτά τριμήνων το 2008- 2009. Εάν η ιστορία αποτελεί μέτρο σύγκρισης, αυτό υποδηλώνει ότι εφέτος στο τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και πάλι, για να ενισχυθεί το τέταρτο. Πάντως, το Πεκίνο κινείται προσεκτικά στην απόπειρά του να στηρίξει την οικονομία, υιοθετώντας την αποκαλούμενη «σώφρονα προσέγγιση», φοβούμενο μήπως επαναφέρει στο προσκήνιο τους κινδύνους εκτίναξης των τιμών ακίνητων και των τιμών καταναλωτή.
… Μητσοτακική υποκρισία
Πριν από 1 ώρα