Καταργούν το Κοινοβούλιο οι δανειστές
Πολιτικός σεισμός από την απαίτησή τους να μην εγκρίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις από τη Βουλή -Συμφωνεί μαζί τους και ο... κ. Στουρνάρας -Στον αέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου αύριο το βράδυ -Τηλεφωνικές επικοινωνίες, αυτή την ώρα, του κ. Στουρνάρα με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Απέρριψαν οι δανειστές το αίτημα της Ελληνικής πλευράς να κυρώνονται οι συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες το βράδυ, έξω από το Μαξίμου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, που έσπευσε να συμφωνήσει με την απαίτηση της τρόικας με το επιχείρημα...ότι κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει αν οι συμφωνίες για την αγορά ακινήτων και ΔΕΚΟ, έρχονται κάθε φορά για κύρωση και έγκριση από τη Βουλή.
Ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι εκείνο που θα έχει την μόνη αποφασιστική και κυρίαρχη αρμοδιότητα να προχωρά σε αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Κανείς άλλος.
Μάλιστα, σχετική διάταξη συμπεριλήφθηκε και στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα, η ΔΗΜ.ΑΡ αλλά και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησαν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 2 που ουσιαστικά αφαιρεί από τη Βουλή την ευθύνη και την αρμοδιότητα κύρωσης των αποκρατικοποιήσεων.
Μάλιστα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τους βουλευτές να έρχονται σε πλήρη ρήξη με τον κ. Κουκουλόπουλο που ζητούσε την ψήφιση του άρθρου 2.
Οι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο, κάτι που ο κ. Στουρνάρας υποσχέθηκε να επανεξετάσει. Χθες, αργά το βράδυ όμως, ο Υπουργός Οικονομικών έκλεισε το θέμα.
Κατέστησε σαφές, συμφωνώντας μάλιστα, ότι η τρόικα δεν δέχεται να εγκρίνονται οι συμφωνίες για τις αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή.
Είναι σαφές ότι εδώ μπαίνει θέμα δημοκρατίας.
Εγείρεται ζήτημα εφαρμογής του Συντάγματος αλλά και λειτουργίας του πολιτεύματος.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι πλέον υπεράνω της Βουλής, δεν ελέγχεται από αυτήν ενώ για τη στελέχωσή του ακούγονται πολλά, όπως ότι τα πρόσωπα που επελέγησαν στη διοίκησή του, αποτελούν επιλογές της τρόικας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε απ'ευθείας στον ειδικό λογαριασμό και θα τα διαχειρίζονται οι δανειστές.
Το ΤΑΙΠΕΔ, δυνητικά, αύριο θα μπορεί να εκχωρήσει το δικαίωμα ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ως εκ τούτου και τα έσοδα που θα προκύψουν.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι εδώ και ένα μήνα,με υπουργικές αποφάσεις, περνούν στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, ακίνητα-φιλέτα που ανήκουν σε δήμους για να αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, υπάρχει έντονη ανησυχία στο Μαξίμου για την τύχη του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 2 που περνάει όλες τις αρμοδιότητες στο ΤΑΙΠΕΔ και παρακάμπτει τη Βουλή. Η ανησυχία αυξάνεται και από το γεγονός ότι η τρόικα φέρεται να συνδέει το συγκεκριμένο άρθρο με την εκταμίευση της δόσης.
Ετσι, από το πρωί ο κ.Στουρνάρας έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θεωρούνται το κλειδί για την υπερψήφιση του άρθρου 2. Το κλίμα όμως που αντιμετώπισε ήταν από αρνητικό έως εχθρικό ιδιαίτερα μάλιστα από τον κ. Μπόλαρη.
Ο κ.Στουρνάρας, αρχικά, είχε καλέσει και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για ενημέρωση στις 3 το μεσημέρι, πράγμα όμως που προκάλεσε την οργή της Ιπποκράτους που θεώρησε ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρέκαμπτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνάντηση του Υπουργού με τους βουλευτές.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα της αυριανής ψηφοφορίας για το άρθρο 2, ανησυχεί έντονα και ο κ. Σαμαράς. Έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Βενιζέλο από χθες το βράδυ, επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές του να μην καταψηφίσουν το κρίσιμο άρθρο.
Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο άρθρο προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ, την έκταση των οποίων κάποιοι δείχνουν να υποτιμούν.