Ιταλία: Τον Μόντι προωθεί η κεντροαριστερά για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Υπέρ της μεταπήδησης του τεχνοκράτη ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, στην Προεδρία της Δημοκρατίας τάσσεται η κεντροαριστερά της χώρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.
Την άνοιξη του 2013 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, καθώς και αναδειχθεί από τη βουλή ο διάδοχος του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
«Για τον Μάριο Μόντι θα επιθυμούσα έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο. Η προεδρία της Δημοκρατίας είναι ένα αξίωμα που ακολουθεί την κατεύθυνση την οποία νομίζω ότι θα έπρεπε να επιλέξουμε», είπε στην εφημερίδα Λα Στάμπα ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι διεκδικεί το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς.
«Ο Μάριο Μόντι στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο; Σίγουρα δεν πρόκειται να βγει στην σύνταξη», δήλωσε από την μεριά του, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Και η Έμμα Μπονίνο, ιστορικό μέλος του Ριζοσπαστικού Κόμματος, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, τόνισε: «ο Μόντι είναι ισόβιος γερουσιαστής και δεν νομίζω ότι θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο ή ότι μπορεί να αποσυρθεί».
Μένει να φανεί αν θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις που θέλουν την συνέχιση της άσκησης της πρωθυπουργίας από τον Μόντι και μετά τις εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης, ή εκείνες που θα προτιμούσαν την μετάβασή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν το κεντρώο κόμμα UDC με τον επικεφαλής του Πιερφερντινάντο Καζίνι και μέρος του συντηρητικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και ο ίδιος ο μεγιστάνας σε πρόσφατες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει μια τέτοια εξέλιξη.
Στους υποστηρικτές της μετακίνησης του Μόντι στην προεδρία συγκαταλέγεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο θεωρεί ότι η διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να επιστρέψει στα χέρια εκλεγμένων από το λαό πολιτικών, αναγνωρίζοντας πάντως το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Και στις δυο περιπτώσεις πάντως η παραμονή του Μόντι σε θέση κύριας πολιτικής ευθύνης θα αποτελούσε μια «έμμεση εγγύηση» προς την Ευρώπη ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να ακλουθεί την πορεία μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του σημερινού τεχνοκράτη πρωθυπουργού.