[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αύριο η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το νέο πακέτο μέτρων
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Σε 20 μέρες πρέπει να «περάσουν» τα μέτρα από την τρόικα και τη Βουλή


Την τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο των νέων μέτρων, θα κληθούν να επικυρώσουν σε νέα συνάντηση που θα έχουν αύριο το μεσημέρι στη Βουλή οι κυβερνητικοί εταίροι. Τα βλέμματα των πολιτικών αρχηγών είναι στραμμένα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, αφού στόχος είναι να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή με μηδενικές απώλειες.


Ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε το μεσημέρι της Κυριακής ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, διάρκειας έξι ωρών, για να υπάρξει συντονισμός των δράσεων των υπουργείων, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπουργών και των γενικών γραμματέων, ενώ το κύριο βάρος πέφτει στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, κατά τον Πρωθυπουργό, που τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του -αυτό άλλωστε υποστήριξε και στη σύσκεψη- ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει κόντρα στον χρόνο για να προλάβει τις ημερομηνίες για τη δόση του Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους επαρκούν έως τις 16 του επόμενου μήνα.

Το μεγάλο αγκάθι αποτελούν οι καθυστερήσεις στα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των υπουργείων για να κερδίσουν τη μάχη με το χρόνο, να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

Η συμφωνία με την τρόικα, παρά τις εκκρεμότητες στα εργασιακά, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εντός των επομένων 24ωρων πιθανότατα έως την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη, 23 ή 24 Οκτωβρίου και το καθοριστικό πλέον είναι να καμφθούν οι αντιστάσεις των κρατών που αντιδρούν στους κόλπους του Eurogroup και μετά το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κερδίσει τη μάχη του Κοινοβουλίου και να ψηφισθούν τα μέτρα, χωρίς απώλειες.

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup

Με δεδομένο ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, του προέδρου του Eurogroup και Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Παρασκευή στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Μια μέρα νωρίτερα, θα γίνει η προετοιμασία της συνόδου, καθώς θα συναντηθεί η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, στην οποία συμμετέχει εκ μέρους της Ελλάδας, ο κ. Π. Τσακλόγλου, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Γιούνκερ, θα επιχειρήσει σε αυτή στην έκτακτη σύνοδο να υπάρξει συνολική λύση για την Ελλάδα και με βάση το σχεδιασμό του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τεθεί το θέμα της χορήγησης της επόμενης δόσης, η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, η χρηματοδότηση της παράτασης, ενώ πιθανόν να συζητηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει πληροφορίες ότι βαίνουμε, εκτός απρόοπτου, προς συμβιβαστική λύση ΔΝΤ-Βερολίνου για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το πρωθυπουργικό γραφείο συζητείται να μετατεθεί για τρία χρόνια, αντί για το 2020 στο 2023, ο στόχος να φθάσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ.

Οι επόμενες κινήσεις και οι εκκρεμότητες

Ως προς την κατεύθυνση να υπάρξουν ταχύτατες ενέργειες από πλευράς οικονομικού επιτελείου και εμπλεκομένων υπουργών, στην διαδικασία διαπραγμάτευσης, στη σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά, αποτιμήθηκε η εξέλιξη των συνομιλιών με την τρόικα και συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Στο γραφείο συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου, βρέθηκαν κατά τη μια το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός του κ. Ν. Μηταράκης, ο υπουργός κ. Ι. Βρούτσης και ο υφυπουργός του κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ συμμετείχαν και οι γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κκ. Γ. Μέργος και Χ. Θεοχάρης.

Στο τραπέζι της σύσκεψης τα εργασιακά, οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν άμεσα, το φορολογικό και οι εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε ότι η τρόικα αποδέχεται ορισμένες από τις κυβερνητικές προτάσεις, τις οποίες απέστειλε στους εκπροσώπους των πιστωτών, ο κ. Βρούτσης και εκφράστηκε η εκτίμηση πως εντός της εβδομάδας θα κλειδώσει η συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι δεν θα επέλθουν αλλαγές στο θέμα του πλαισίου των τριετιών.
Οι τριετίες παγώνουν μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10%, ενώ φαίνεται ότι θα αποσυρθεί το αίτημα της τρόικας για «ελεύθερο» ωράριο, δηλ. για τη δυνατότητα του εργοδότη να κατανέμει εκείνος το ωράριο εργασίας, πέρα από κάποιες βασικές ώρες.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα του προσδιορισμού του ύψους των απολύσεων και του χρόνου προειδοποίησης του υπό απόλυση εργαζομένου.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να μην ανατραπεί πλήρως το καθεστώς των αποζημιώσεων και εξ αρχής είχε προτείνει τη διατήρηση των 12 μισθών για τους εργαζομένους που έχουν έως και 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Από εκεί και πέρα ως ανώτατο όριο να καταβάλλονται άλλοι έξι μισθοί που θα φθάνουν έως και 3.000 ευρώ. Όμως τις τελευταίες ώρες ο κυβερνητικός πήχης έχει πέσει κάτω από τις 2500 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο με την κυβέρνηση να επιμένει στην θέση της ότι δεν δέχεται απευθείας απολύσεις.

 «…είχαμε συζητήσεις για τα μείζονα και εκκρεμή θέματα, τα οποία απομένουν για την τελική συμφωνία, συμφωνία με την οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά… Η προσπάθεια συνεχίζεται, τα πράγματα είναι ανοιχτά» τόνισε βγαίνοντας ο κ. Βρούτσης, ενώ ο κ. Στουρνάρας  εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των διαδικασιών.

«Έγινε ένας πολύωρος συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κ.α.) θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό με στόχο να ψηφισθεί ως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ τα διαρθρωτικά μέτρα θα ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο που θα εισαχθεί για συζήτηση με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος ώστε και αυτό να έχει εγκριθεί το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Ο στόχος είναι να κατατεθεί το αργότερο έως τις 2 Νοεμβρίου για να μην υπερβεί τις οκτώ ημέρες, η συζήτησή του στην επιτροπή και στην Ολομέλεια.

Τα διαρθρωτικά μέτρα (φορολογικές παρεμβάσεις, αλλαγές στα εργασιακά, κ.α.) αναμένεται να κατατεθούν υπό τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα και ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός δύο ημερών.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αύριο η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το νέο πακέτο μέτρων"

Leave a reply