Η Βουλή ζητεί τη "λίστα Λαγκάρντ"
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής, Αθ. Νάκος, αναμένεται να αποστείλει προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη επιστολή με την οποία θα αιτείται την παράδοση της «λίστας Λαγκάρντ» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια ο κ. Νάκος, η διάσκεψη των προέδρων τον εξουσιοδότησε ομόφωνα να καταθέσει το αίτημα και ως εκ τούτου αυτή την ώρα συντάσσεται η σχετική επιστολή.
«Η Βουλή θα ασκήσει τα δικαιώματά της και θα ζητήσει τη λίστα», είχε τονίσει νωρίτερα από την έδρα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος απαντώντας σε παρέμβαση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια, ανέφερε ότι θα έλθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και θα ενημερώσει το Σώμα σχετικά.
Ο πρόεδρος της Βουλής απαντώντας στην έντονη παρατήρηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στο να συζητηθεί το αίτημα του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς έφτασε η χώρα στο Μνημόνιο, ανέφερε ότι θα ξαναθέσει το θέμα στην κυβέρνηση, καθώς τότε που κατατέθηκε (το αίτημα) είχε κριθεί πως δεν μπορεί να συζητηθεί. Θεωρώ πως πρέπει να συζητηθεί ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια για τη σύσταση ή όχι της επιτροπής, πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθιξε επίσης το ζήτημα της προσωρινής αναστολής των καθηκόντων του κ. Μεϊμαράκη και με αφορμή την επαναφορά του στην έδρα, δήλωσε: «Χαίρομαι που τον βλέπω στην έδρα. Ο πρόεδρος της Βουλής με ρώτησε αν θα κάνουμε πρόταση μομφής και του απάντησα πως είμαστε μια σοβαρή πολιτική δύναμη για να κάνει κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία».
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε πως όταν υπήρξε το δημοσίευμα που τον ενέπλεκε, επικοινώνησε με όλους τους αρχηγούς και τους ενημέρωσε πως θα κάνει χρήση του άρθρου για την αναπλήρωση των καθηκόντων του από ευθιξία και για διευκόλυνσή τους εφόσον υπάρξει πρόταση για εξεταστική επιτροπή.
«Ήταν πολιτική υποχρέωση. Και το θέμα αντιμετωπίστηκε πολιτικά, με τον πολιτισμό που μας αρμόζει. Τα κόμματα αντιμετώπισαν την αστήρικτη αυτή υπόθεση, όπως άρμοζε κι όχι με τον παρορμητισμό με τον οποίο ενδεχομένως εγώ το αντιμετώπισα. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη, αλλά προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια. Έτσι και θεώρησα πως έπρεπε να αναλάβω τα καθήκοντά μου. Και σήμερα ξανατηλεφώνησα στους αρχηγούς οι οποίοι συμφώνησαν. Τους ευχαρίστησα για τον ενδεδειγμένο τρόπο που αντέδρασαν στο θέμα», τόνισε.
Τέλος,ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι προφανώς ο Α. Τσίπρας όταν ομιλούσε για ομερτά, ομιλούσε με πολιτικούς όρους, κάτι στο οποίο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συγκατένευσε.