Αλαλούμ με τις αποδείξεις - Αντιδράσεις με την κατάργηση του αφορολογήτου
Με τη παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου θα λυθεί- εάν λυθεί- ο Γόρδιος Δεσμός της νέας φορολογικής κλίμακας, καθώς μετά από τη διαρροή του τελικού σχεδίου για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, διαπιστώθηκε ότι η φοβερή και τρομερή ιδέα της κατάργησης του αφορολογήτου και η αντικατάσταση της από μια έκπτωση φόρου, δεν προκάλεσε τα. κύματα ευφορίας που κάποιοι πίστευαν ότι θα ξεσηκώσει, πόσο μάλλον όταν οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν παιδιά!
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τη νέα κλίμακα, για υπόχρεο με 1 παιδί η επιβάρυνση ξεκινά από τις 12.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 70 ευρώ, για 30.000 ευρώ εισόδημα ο επιπλέον φόρος υπολογίζεται στα 630 ευρώ και για 40.000 ευρώ εισόδημα, στα 1.730 ευρώ. Για υπόχρεο με 2 παιδιά, η αύξηση φόρου ξεκινά από τις 10.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 50 ευρώ, για εισόδημα 30.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος είναι 830 ευρώ και για εισόδημα 40.000 ευρώ υπολογίζεται στα 1.930 ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις, κυβερνητικοί παράγοντες επιχείρησαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των αλλαγών, υποστηρίζοντας ότι με το νέο οικογενειακό επίδομα (40 ευρώ για το πρώτο παιδί, 80 ευρώ για 2 παιδιά, 130 ευρώ για 3 παιδιά κ.λ.π.) καλύπτονται ή υπερκαλύπτονται οι απώλειες από τη κατάργηση του αφορολογήτου, τουλάχιστον στα χαμηλά εισοδήματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι το σχετικό επίδομα χορηγείται ολόκληρο μόνο για εισοδήματα έως 6.000 ευρώ, περιορίζεται στα 2/3 για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 1/3 για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω δεν υπάρχει καμία κάλυψη. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο καταργήθηκε και το οικογενειακό επίδομα, δηλαδή η προσαύξηση κατά 5% επί των αποδοχών, απώλεια η οποία δεν αναπληρώθηκε ποτέ.
Όσον αφορά στο αλαλούμ με τις αποδείξεις, μπορεί να αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε «ποινή» 21% για όσους δεν συλλέγουν αποδείξεις στο 25% του εισοδήματος τους, ωστόσο θα πρέπει να αναμένει κανείς τη τελική μορφή του νέου πλαισίου για να διαπιστώσει εάν κρύβει παγίδες για τους φορολογούμενους.
Πηγή: iefimerida