Διχάζουν την Ευρώπη τα σχέδια τραπεζικής ένωσης
To νέο καθεστώς εποπτείας των τραπεζών φαίνεται πως εξακολουθεί να διχάζει. Μετά από τρία χρόνια αποσπασματικών μέτρων για τη αντιμετώπιση της κρίσης, η συμφωνία για μια τραπεζική ένωση θα αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο για μεγαλύτερη οικονομική ένωση και θα σηματοδοτούσε την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των δανειστών.
Οι υπουργοί οικονομικών και αξιωματούχοι των «27» συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες θέλοντας να προωθήσουν τις συζητήσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως το πεδίο δράσης των αρμοδιοτήτων διασυνοριακής εποπτείας της ΕΚΤ, που θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό οικονομικών Wolfgang Schäuble, γάλλος ομόλογός του Pierre Moscovici είπε είναι πιθανό να βρεθεί σύντομα συμφωνία.
«Οι εργασίες συνεχίζονται για μερικές ακόμα εβδομάδες προκειμένου να βρεθεί μια οριστική συμφωνία, ωστόσο Γαλλία και Γερμανία αποσκοπούν να φθάσουν στους ίδιους στόχους με το ίδιο χρονοδιάγραμμα και την ίδια μέθοδο», τόνισε.Ωστόσο ορισμένες χώρες έχουν διαφορετική άποψη.
Η Σουηδία τόνισε ότι υπάρχει θεμελιώδες σφάλμα στο σχέδιο- ότι δηλαδή δεν υπάρχει αποδεκτός τρόπος να επιτρέψει στα κράτη εκτός ευρωζώνης να ενταχθούν στο σύστημα σε ισότιμη βάση σε σύγκριση με τις χώρες της ευρωζώνης. Τάχθηκε υπέρ της προοπτικής αλλαγής του ευρωπαϊκού δικαίου προκειμένου να θεσπιστεί το σύστημα.
«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι ο επόπτης αλλά πρέπει να εξετάσουμε μια αλλαγή των συνθηκών», είπε ο σουηδός υπουργός οικονομικών Anders Borg. «Είτε μπορούμε να αλλάξουμε τη συνθήκη ώστε να είναι σαφές ότι κάθε κράτος μέλος αντιμετωπίζεται δίκαια είτε πρέπει να μετακινήσουμε την εποπτεία εκτός ΕΚΤ».
Τις ίδιες ανησυχίες εξέφρασε και η αυστριακή υπουργός οικονομικών, η οποία υπογράμμισε ότι οι χώρες εκτός ευρώ που θέλουν να ενταχθούν στο σύστημα θα πρέπει να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τα κράτη της ευρωζώνης. Αυτό θα είναι δύσκολο καθώς η τραπεζική εποπτεία θα γίνεται από την ΕΚΤ η οποία και είναι υπόλογος μόνο στους «17» της ευρωζώνης.
«Οι χώρες εκτός ευρώ θέλουν να συμμετάσχουν και θέλουν να έχουν ισότιμη συμμετοχή στις διαδικασίες», είπε η Maria Fekter, προσθέτοντας: «Θα μπορούσε να είναι ερώτημα επίσης, εάν μια αλλαγή των συνθηκών θα ήταν καλύτερη λύση».
Ο Michel Barnier, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του νέου εποπτικού νόμου καθώς διαπραγματευτής της εφαρμογής του, είπε ότι παρόλο που οι αλλαγές των συνθηκών είναι πιθανές στο μέλλον, δεν είναι στην παρούσα φάσης το τραπέζι.
Αυξανόμενες οι ανησυχίες
Στις Βρυξέλλες διογκώνεται η ανησυχία ότι η ιδέα αρχίζει να καταρρέει λόγω της ισχυρής αντίθεσης τόσο εντός όσο και εκτός της ευρωζώνης.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία εντός της ευρωζώνης, πιέζει να περιοριστεί η εποπτεία της ΕΚΤ στις μεγάλες τράπεζες ενώ η Βρετανία, η μεγαλύτερη οικονομία εκτός του ευρώ, θέλει να εμποδίσει την κεντρική τράπεζα να λαμβάνει αποφάσεις που θα παραβιάζουν τα συμφέροντά της.
Ορίζοντας την ΕΚΤ ως εποπτική αρχή για τους δανειστές, κυρίως στους «17» της ευρωζώνης ,θα είναι ένας από τους τρεις πυλώνες σε μια τραπεζική ένωση και κάτι που οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Όταν τεθεί σε ισχύ η εποπτεία, θα ανοίξει ο δρόμος για το ταμείο διάσωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα βοηθά άμεσα τους δανειστές αντί να γίνεται μέσω των κυβερνήσεών τους, αποφεύγοντας την προηγούμενη προσέγγιση όπου μικρές χώρες σαν την Ιρλανδία αφέθηκε μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραπεζών της.