Η Μεσογειακή διατροφή μακραίνει τη ζωή
Η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να αποτελεί ένα κοινό «μυστικό» που συμβάλλει στην επίτευξη της μακροζωίας. Όμως η Μεσογειακή διατροφή ανεβάζει πραγματικά το προσδόκιμο επιβίωσης;
Από μελέτες φαίνεται ότι η συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 6,8 χρόνια.
Όσο πιο μεγάλη είναι μάλιστα η συμμόρφωση, τόσο περισσότερο μειώνεται και ο κίνδυνος θανάτου. Έτσι, με μια μέτρια συμμόρφωση, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 42%, ενώ με μια ακριβή συμμόρφωση μειώνεται κατά 62%.Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν μια διατροφή ως Μεσογειακή;
Τα 8 βασικά σημεία της Μεσογειακής διατροφής είναι τα εξής:
- Αυξημένος λόγος κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προς κορεσμένων λιπαρών οξέων.
- Μέτρια κατανάλωση αιθανόλης.
- Αυξημένη κατανάλωση οσπρίων.
- Υψηλή κατανάλωση δημητριακών, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού.
- Υψηλή κατανάλωση φρούτων.
- Υψηλή κατανάλωση λαχανικών.
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος.
- Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Άτομα που ακολουθούν όσο το δυνατόν πιο πιστά τη Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου, του στήθους και του προστάτη. Επιπλέον έχουν αυξημένα επίπεδα β-καροτενίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνηςC, α-τοκοφερόλης και HDL-χοληστερόλης. Το σημαντικότερο στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής φαίνεται πως είναι η αντιοξειδωτική της δράση, αφού τα άτομα που ακολουθούν πιστά τη Μεσογειακή διατροφή έχουν επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας 11% μεγαλύτερα σε σχέση με τα άτομα που δεν είναι και τόσο πιστοί οπαδοί της, καθώς και μειωμένα επίπεδα οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης.
Όσον αφορά συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, φαίνεται ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιολάδου αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, ενώ το κόκκινο κρέας τη μειώνει. Από την άλλη πλευρά,ουδέτερη φαίνεται να είναι η επίδραση της κατανάλωσης δημητριακών, ακόμη κι αν πρόκειται για δημητριακά ολικής άλεσης. Στην Ελλάδα, σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα διάφορα βότανα που καταναλώνονται σε διάφορες περιοχές, όπως στην Κρήτη, τα πράσινα άγρια λαχανικά που περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά και τέλος το ελαιόλαδο, που εκτός από αντιοξειδωτικά, περιέχει και μια σειρά άλλων συστατικών που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία μας.
Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί, ότι η προστατευτική δράση της Μεσογειακής διατροφής απέναντι σε διάφορες ασθένειες δεν είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης κάποιου συγκεκριμένου φαγητού ή συστατικού, αλλά της ισορροπημένης κατανάλωσης ενός συνόλου συγκεκριμένων τροφίμων.
Τέλος, φαίνεται πως τα άτομα που ακολουθούν πιστά τη Μεσογειακή διατροφή, έχουν χαμηλότερη συστολική πίεση, χαμηλότερα τριγλυκερίδια, αυξημένα επίπεδα HDL-χοληστερόλης, έχουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα και ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις της υγείας τους όσον αφορά την διατροφή, σε σχέση με άτομα που δεν την ακολουθούν και τόσο πιστά. Ίσως λοιπόν εκτός από τη Μεσογειακή διατροφή αυτή καθ’αυτή και οι παραπάνω παράγοντες να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και την μακροζωία.
Συνοψίζοντας, η Μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην υγεία και μακραίνει τη ζωή. Και ειδικά αν συνδυαστεί με έναν υγιή τρόπο ζωής και σωματική δραστηριότητα τα οφέλη για την υγεία μας θα είναι πολλά.
Πηγή: mednutrition