ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» - «Ολοι ή κανένας»
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ
«Ολοι ή κανένας. Δε μπορούμε να πάμε σε μεσοβέζικες καταστάσεις, σε κακές λύσεις και να αφήσουμε γκρίζες ζώνες και παραθυράκια που θα εκμεταλλεύεται ο κάθε επιτήδειος».
Αυτό είναι το πνεύμα στο Υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ώρες μετά τα όσα συμβαίνουν από το βράδυ της Δευτέρας μετά τη διαρροή του προσχεδίου νόμου που ρυθμίζει τη νομοθεσία περί ΟΠΑΠ αλλά ουσιαστικά και το διαδικτυακό στοίχημα. Ασκούνται τεράστιες παρασκηνιακές πιέσεις προς υπηρεσιακούς παράγοντες της κυβέρνησης αλλά και των δύο αρχών που έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπλεχτεί στην ιστορία και γίνονται διαρκώς διαβουλεύσεις.
Η ΕΕΕΠ, η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων από την μία και το ΤΑΪΠΕΔ από την άλλη, η αρχή για τις αποκρατικοποιήσεις στην οποία ανήκει το 33% του ΟΠΑΠ που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης είναι στο «κάδρο», δέχονται πυρά και προσπαθούν να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές, όπως και στο Υπουργείο Οικονομικών όπου καλούνται, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση και στείλουν το σχέδιο νόμου στη Βουλή για ψήφιση, να εξετάσουν και τη νομική διάσταση όλων των ενεργειών τους καθώς ένα λάθος μπορεί να τινάξει στον αέρα ακόμα και την αποκρατικοποίηση του οργανισμού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών δόθηκε εντολή να παγώσουν τα πάντα, σε ότι αφορά ακόμα και τη δίωξη εταιριών που θα προσφέρουν στοίχημα αυτές τις ημέρες και προσανατολίζονται σε μία συνολική λύση για τον κλάδο και όχι μεσοβέζικες καταστάσεις. Επιμένουν μάλιστα ότι η λύση θα δοθεί για όλους και όχι μόνο για τους 24.
Ο ΟΠΑΠ και το μονοπώλιο
Χωρίς ίχνος υπερβολής η αγορά του τζόγου είναι χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα. Το πρώτο είναι αυτό του ΟΠΑΠ που ζητούν να διατηρηθεί το μονοπωλιακό δικαίωμα του οργανισμού και στηρίζονται όχι μόνο στην επικείμενη αποκρατικοποίηση αλλά και στα 960 εκ ευρώ που πλήρωσαν τον Σεπτέμβριο του 2011 στο ελληνικό κράτος για να πάρουν την επέκταση του μονοπωλίου μέχρι το 2030.
Ατού του ΟΠΑΠ το γεγονός ότι στις τελευταίες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου εγκρίθηκε η επέκταση του μονοπωλίου στο έδαφος μέχρι το 2030 καθώς κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών στην Ελλάδα για να ρυθμίσει το διαδικτυακό στοίχημα και να προσαρμόσει το πλαίσιό της σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θεωρητικά δηλαδή αν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να «παίξει άμυνα» και να πάει σε καθυστέρηση. Οι τελευταίες αξιόπιστες πληροφορίες υποστηρίζουν πώς αυτό το σενάριο εξασθενεί.
Οι 24 με το μεταβατικό καθεστώς
Στο δεύτερο γκρουπ που χωρίζεται σε υπό-γκρουπ, λόγω διαφορετικών επιδιώξεων των 24 που μπήκαν στο μεταβατικό καθεστώς. Κάποιοι επιθυμούν να κλείσει άμεσα η αγορά, να παραμείνουν μόνο αυτοί και να φτιάξουν ένα μίνι ιδιωτικό μονοπώλιο - ολιγοπώλιο. Κάποιοι άλλοι θέλουν να ανοίξει η αγορά με πλαίσιο και κανόνες ενώ υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες.
Αυτοί που παίρνουν στοίχημα με ατζέντηδες και δεν έχουν καμία πρόθεση να πληρώσουν φόρους στο ελληνικό κράτος και αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν το έκτρωμα που έφτιαξε τον Δεκέμβριο του 2011 ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου για μεταβατικό καθεστώς, κατέθεσαν χαρτιά και πήραν ΑΦΜ και τώρα αναζητούν τρόπους να πουλήσουν αυτά τα χαρτιά και να επωφεληθούν. Στην ΕΕΕΠ έχουν ήδη γνώση για όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Κυρίως όμως στο Υπουργείο Οικονομικών και κατάλαβαν πολλά για τα λάθη που έγιναν τους προηγούμενους μήνες.
Οι μεγάλες εταιρίες
Τρίτος πυλώνας και πιθανόν ο πιο σημαντικός για την αγορά, την επιτυχή ή όχι αδειοδότηση, την είσπραξη φόρων και συνολικά όλα όσα έχουν να κάνουν με την προσπάθεια του κράτους να «ασπρίσει» το χρήμα και να μειώσει το μαύρο και παράνομο στοίχημα, είναι οι μεγάλες εταιρίες. Απείχαν όλες, πλην της Sportingbet, πέρυσι στη διαδικασία εξπρές του Υπουργείου Οικονομικών για την υπαγωγή στο μεταβατικό καθεστώς, εκδιώχθηκαν και τώρα και πιέζουν μέσω των θεσμικών τους οργάνων (RGA) για να πετύχουν το άνοιγμα της αγοράς με κανόνες. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι επιθυμούν να καταβάλουν φόρους και η ελληνική κυβέρνηση έχει μία πολύ καλή ευκαιρία να πάρει έσοδα, να εισπράξει άμεσα χρήματα και παράλληλα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να πέσει χρήμα και στη διαφημιστική αγορά.
Πηγή: sentragoal