Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι: ο νέος ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς
Σε καθαρή νίκη για τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, νυν γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, εξελίχθηκε ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για το χρίσμα του υποψηφίου της ιταλικής Κεντροαριστεράς στις εκλογές του 2013. Στην επινίκια ομιλία του, ο Μπερσάνι υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση της Ιταλίας και την υψηλή ανεργία, δηλώνοντας ότι οι Ιταλοί θα πρέπει να επιλέξουν με βάση «την αλήθεια και όχι παραμύθια».
Ο Μπερσάνι έχει πει επανειλημμένα ότι αν έρθει στην εξουσία θα επιμείνει στις δύσκολες δημοσιονομικές δεσμεύσεις που πραγματοποιούνται ήδη από τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, αλλά θα επιδιώξει να ελαφρύνει τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους φτωχούς και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη. Οι αγορές πάντως είναι δύσπιστες ως προς μια συμμαχία μεταξύ Μπερσάνι, ο οποίος είναι επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην κομμουνιστής, και του κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Μπερσάνι εξασφάλισε 60,8% έναντι 39,1% του Ματέο Ρέντσι, δημάρχου της Φλωρεντίας. Ο 61χρονος Μπερσάνι θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, πιθανότατα τον Μάρτιο, ενάντια σε έναν κεντροδεξιό υποψήφιο που θα διαδεχθεί τον Μόντι. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, όσον αφορά τη σημειολογία του θέματος, η αντιπαράθεση σημαδεύτηκε από τον αργομίλητο καθηγητή Μπερσάνι έναντι του Ρέντσι, ο οποίος έβγαινε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με ανοιχτά πουκάμισα και τζιν. Ο Ρέντσι αυτοχαρακτηρίζεται μεταρρυθμιστής ‘α λα Κένετι’, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο κεντροαριστερό κόμμα της Ιταλίας χρειάζεται μια μεγάλη αναδιοργάνωση. Είχε κατηγορήσει την παλαιότερη γενιά του Δημοκρατικού Κόμματος ότι δεν παρουσιάζει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, επιτρέποντας στον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κυβερνήσει για τόσο πολύ καιρό.
Παρά τη μεγάλη νίκη, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι ο Μπερσάνι θα πρέπει να αντιμετωπίσει περίπου το 40% του κόμματος, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι και ψήφισαν Ρέντσι. Ο αγαπημένος των επιχειρηματιών Μόντι έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά το επόμενο έτος μπορεί να επανέλθει εάν οι εκλογές δεν δώσουν καθαρή νίκη. Ένας άλλος πιθανός μελλοντικός ρόλος γι ‘αυτόν είναι αυτός του προέδρου της δημοκρατίας και εγγυητή ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας.
Όσο για την σκανδαλοχτυπημένη δεξιά του Μπερλουσκόνι, ακόμα προσπαθεί να μπει σε τάξη. Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα περιμένει να δει ποιος θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές της κεντροαριστεράς πριν αποφασίσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος. Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, αλλάζει συχνά γνώμη για το θέμα. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη του Μπερσάνι θα μπορούσε να κάνει τον Μπερλουσκόνι να επιστρέψει. Η κεντροδεξιά είναι διχασμένη στο αν θα πρέπει να κρατήσει επικεφαλής τον Φαμπρίτσιο Τσικίτο, εκπρόσωπο του κόμματος Λαός της Ελευθερίας, στην κάτω βουλή.
Reuters