Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Βρίσκοντας ξανά τον «γείτονά μας»
Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Ιδέες και πρόσωπα που δίνουν έμπνευση για δημιουργικό 2013
Βρίσκοντας ξανά τον «γείτονά μας»
Εθελοντής συγκεντρώνει σακούλες με ρούχα και παιχνίδια που προσέφεραν χιλιάδες Αθηναίοι στο Σύνταγμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων και του Mega την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012



Η χρονιά που εκπνέει αφήνει στην ελληνική κοινωνία μια γεύση πικρή, καθώς στο πέρασμά της την έφερε αντιμέτωπη με σκληρό αγώνα επιβίωσης που συχνά απείλησε να τη λυγίσει και να της στερήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Και αν οι Ελληνες δεν έχουν πάψει να ελπίζουν και να αγωνίζονται, ο καθένας με όσες δυνάμεις διαθέτει, για τον ίδιο και τους διπλανούς του, είναι γιατί υπάρχουν σύμμαχοι που είναι εκεί για να τους αγκαλιάσουν, να τους στηρίξουν, να τους εμπνεύσουν κίνητρα ώστε να προχωρήσουν μπροστά. Γιατί υπάρχουν ιδέες, «νέο αίμα» που δεν θέλει να το βάλει κάτω αλλά και πρωτοβουλίες που πήραν σάρκα και οστά και έδειξαν ότι οι «καλύτερες μέρες» μπορεί να μην είναι ουτοπία και άπιαστο όνειρο. Μπορεί να γίνουν και πραγματικότητα.


Κρατώντας τσάντες, κουτιά, ακόμη και βαλίτσες στα χέρια, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου οι Αθηναίοι μετέτρεψαν την πλατεία Συντάγματος σε μια πρωτοφανή αγκαλιά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας - πιο ηχηρά από ποτέ - ότι ξέρουν όχι μόνο να νοιάζονται, αλλά κυρίως να μοιράζονται. Γιατί η πλειονότητα των χιλιάδων πολιτών που κατέκλυσαν το Σύνταγμα όχι απλώς προσέφερε, αλλά μοιράστηκε το υστέρημά της με εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, κάνοντας στην άκρη κάθε εγωισμό, «βόλεμα» και μεμψιμοιρία.

«Τσουνάμι» στο Σύνταγμα
«Αυτό που συνέβη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας» δηλώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης, εκστατικός ακόμη από τη μεγαλειώδη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων και του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Για πολλές ώρες, κάθε κουτί που έφευγε για τις αποθήκες του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών το αντικαθιστούσαν τρία νέα πακέτα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν 97 δρομολόγια, τέσσερις μεγάλες αποθήκες και δεκάδες εθελοντές ώστε αυτά να φτάσουν πια το επόμενο μεσημέρι στον προορισμό τους.

Η ανταπόκριση ήταν τόσο έντονη ώστε κάθε πρόβλεψη των διοργανωτών ξεπεράστηκε και το όποιο επιχειρησιακό σχέδιο έμοιαζε μικρό μπροστά στο «τσουνάμι» των προσφορών. «Αυτό μας φορτώνει με μια μεγάλη ευθύνη. Σεβόμαστε το κάθε τι που έφεραν οι συμπολίτες μας, κάθε κουτί γάλα, κάθε παιδικό ποδήλατο ή καλοδιατηρημένο παλτό του πρέπει να πάει σε εκείνον που το έχει πραγματικά ανάγκη» επισημαίνει ο κ. Καμίνης, υπερήφανος καθώς σε καιρούς γενικευμένης καχυποψίας οι πολίτες της Αθήνας δείχνουν τόση εμπιστοσύνη στον δήμο τους.

Πυρήνες ανθρωπιάς σε όλη τη χώρα
Αυτή η μικρή «επανάσταση» που έλαβε χώρα στην καρδιά της Αθήνας αποτελεί μόλις την κορυφή ενός οικοδομήματος αλληλεγγύης, που εδώ και δύο χρόνια «ριζώνει» σε κάθε γωνιά της χώρας, χάρη σε καθημερινές πρωτοβουλίες συνανθρώπων μας. Η χριστουγεννιάτικη γιορτή της εθελοντικής ομάδας «WHYNOT», που εδώ κι ενάμιση χρόνο οργανώνει πολιτιστικές δράσεις σε ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης, δεν χάρισε στους επισκέπτες μόνο κέφι, χαρά, δημιουργία, αλλά τους έδωσε και μια ευκαιρία να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους συμπολίτες τους που δοκιμάζονται.

«Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη κι έτσι αναζητούμε, πέρα από τους φορείς που είχαμε ήδη ανακοινώσει, κι άλλους που θα μπορέσουμε να στηρίξουμε, χάρη στην προσφορά των 2.000 ανθρώπων που γιόρτασαν μαζί μας» λέει η δημοσιογράφος Δέσποινα Πολυχρονίδη, εκ των εμπνευστών της ομάδας. Η αισιοδοξία και η χαρά που εκπέμπουν οι παρέες των εθελοντών συσπειρώνουν γύρω τους όλο και περισσότερους ανθρώπους, με αποτέλεσμα το δίχτυ της προσφοράς συνεχώς να μεγαλώνει, όπως εξηγεί.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει φυσικά και η προβολή του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής από τα μέσα ενημέρωσης, ενός «εθελοντισμού περισσότερο φαντεζί», όπως διαπιστώνει η κυρία Πολυχρονίδη, διερωτώμενη εάν εκείνοι που προσφέρουν εδώ και πολλά χρόνια σε πεδία λιγότερο δημοφιλή σήμερα απολαμβάνουν την αντίστοιχη αναγνώριση.

Εθελοντισμός σημαίνει αλληλεγγύη
Οταν η κυρία Χαρίκλεια Καλτεζιώτη ξεκίνησε το 1998 να παίρνει μέρος σε αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε κάθε γωνιά του κόσμου, πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήριζαν τους εθελοντές τυχοδιώκτες και γραφικούς. Σήμερα, από τη θέση της υπεύθυνης εθελοντισμού της οργάνωσης διαπιστώνει ότι στις περιπτώσεις που γίνεται οργανωμένη και σοβαρή δουλειά η προσπάθεια πια αναγνωρίζεται.

Μέσα στην κρίση που βιώνουμε, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να μείνουμε όρθιοι και ότι «ο πόνος δεν έχει σύνορα, δεν έχει φυλή, ούτε χρώμα», όπως επισημαίνει. Για να αποδώσει όμως αυτή η τεράστια δυναμική που έχει δημιουργηθεί «θα πρέπει το ίδιο το κράτος να πλαισιώσει τις σοβαρές προσπάθειες, και με την ελληνική κοινωνία συμμέτοχη, ο εθελοντισμός μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά» τονίζει η κυρία Καλτεζιώτη.

Την ίδια στιγμή, αυτή ακριβώς η μεγάλη στροφή είναι που φέρνει στο φως μια νέα πρόκληση, όπως επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Λεούδης, ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ Κοζάνης», που δραστηριοποιείται στην πόλη ήδη από το 2007. «Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να αναρωτηθούμε γιατί υπάρχουμε. Να μη γίνεται η αλληλεγγύη αυτοσκοπός, γεγονός που οδηγεί το κράτος, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους να επαναπαύονται» τονίζει.

Αυτή η έκρηξη αλληλεγγύης τον ίδιο τον τρομάζει, γιατί θεωρεί ότι «καμιά κρίση δεν φέρνει ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας», όμως προτιμά να μην κρίνει τα κίνητρα κανενός, αλλά να δέχεται ό,τι μπορεί αυτός να προσφέρει. Οπως επισημαίνει, «το μεγαλύτερο κεκτημένο της εποχής είναι ότι αυτοί που βοηθούν βιώνουν στο πετσί τους την ίδια κρίση με εκείνους που έχουν την ανάγκη τους» και αυτό μπορεί να γίνει ένα μάθημα ζωής για όλους.

Ο καθένας συνεισφέρει όπως μπορεί
Δωρεάν φροντιστήριο για μαθητές   

Ο Φίλιππος Καλλιάρας, φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε πριν από έναν χρόνο να βάλει το δικό του λιθαράκι «στο μωσαϊκό της αλλαγής που συντελείται στη χώρα μας». Και μιας και η ανθρωπιά δεν μετρείται σε όρους υλικών αγαθών, εκείνος αποφάσισε να προσφέρει αυτό που μπορούσε, δηλαδή χρόνο, σε παιδιά μόλις δύο-τρία χρόνια μικρότερα από τον ίδιο.

Δημιουργώντας την κίνηση Open Course παρακίνησε φίλους, συμφοιτητές, αλλά και άνεργους απόφοιτους να προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά Γ' Λυκείου, θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απόρησαν για το τι προσπαθεί να πετύχει ή πώς τολμά να κάνει μαθήματα χωρίς εμπειρία.
«Δεν υποσχόμαστε εγγυημένη επιτυχία. Αυτά τα παιδιά όμως δεν θα είχαν δίπλα τους κανέναν ούτε καν για να μοιραστούν τις απορίες τους, μιας και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε φροντιστήριο» εξηγεί, ξεχωρίζοντας ως σημαντικότερο το γεγονός ότι έχουν δίπλα τους φίλους πρόθυμους να τα ακούσουν και να τους συμπαρασταθού



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Βρίσκοντας ξανά τον «γείτονά μας»"

Leave a reply