Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Πού βρίσκονται τα χαμένα δισ. της Ρωσίας
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

 Financial Times 


Σε σπάνια και αποκαλυπτική συνέντευξή του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μιλά για παράνομες εξόδους κεφαλαίων ύψους 49 δισ. δολ. τον χρόνο από τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από τα μισά, δηλώνει, τα ελέγχει «μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα ατόμων», τα οποία αρνήθηκε να κατονομάσει.

Ο Sergei Ignatiev, που πρόκειται να αποσυρθεί τον Ιούνιο μετά από 11 χρόνια στη θέση, σπανίως εκφράζεται ανοιχτά για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα πέραν των επιτοκίων. Όμως τώρα έβγαλε ένα βάρος από πάνω του με συνέντευξη στη μοσχοβίτικη εφημερίδα Vedomosti, όπου μιλάει για το χρήμα που βγαίνει από τη χώρα από την πίσω πόρτα, χρήμα που δηλώνει ότι αντιστοιχούσε στο 2,5% του ΑΕΠ πέρσι.
«Μπορεί να είναι πληρωμές για προμήθειες ναρκωτικών…, παράνομες εισαγωγές…, δωροδοκίες και λαδώματα γραφειοκρατών…, και για αποφυγή φόρων», είπε στην εφημερίδα, που ανήκει εν μέρει στους Financial Times.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει πρόσβαση σε ημερήσια δεδομένα παρακολούθησης όλων των πληρωμών στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα και ο κ. Ignatiev δήλωσε ότι το ποσό των 49 δισ. δολ. «προέκυψε κυρίως από την ανάλυση πληρωμών που έγιναν από ρωσικές οργανώσεις σε ξένους, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν καθόλου».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Πέρα από αυτό, η ανάλυσή μας δείχνει ότι πάνω από τις μισές από τις σκιώδεις αυτές επιχειρήσεις διενεργούν εταιρίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα μεταξύ τους μέσω πληρωμών. Δημιουργείται η εικόνα ότι ελέγχονται όλες από μια καλά οργανωμένη ομάδα ατόμων».
Ο κ. Ignatiev έδωσε μεγάλη έμφαση και «στην κυριαρχία των εταιριών του 24ώρου» όπως ονομάζονται στη Ρωσία, που λειτουργούν ως μεσάζοντες για μεταφορά χρήματος κι εξαφανίζονται πριν πληρώσουν τόκους. Εκτιμά ότι οι μισές από τα 3,9 εκατ. καταχωρισμένες εμπορικές επιχειρήσεις στη Ρωσία είναι ανενεργές και «περιμένουν να έρθει η ώρα τους».

Ένας οικονομολόγος από τη Μόσχα, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε ότι τα σχέδια που περιγράφει ο κ. Ignatiev είναι ακριβώς εκείνα τα οποία ερευνούν τώρα πολλές υπηρεσίες σε σχέση με την υπόθεση του δικηγόρου Sergei Magnitsky, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια κράτησής του στην αστυνομία το 2009, όταν προσπάθησε να ακολουθήσει τα βήματα μιας παράνομης φορολογικής απαλλαγής που ευνοούσε μια ομάδα τραπεζιτών και αστυνομικούς.

«Εκείνο που έψαχνε ο Magnitsky ήταν η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο οικονομολόγος.
Ο Igor Yurgens, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Dmitry Medvedev, σχολίασε ότι, αν όσα είπε ο κ. Ignatiev για «μια οργανωμένη ομάδα» είναι αλήθεια, τότε «μια τέτοια επιχείρηση δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς σοβαρή υποστήριξη από την εξουσία επιβολής του νόμου».
Ο κ. Ignatiev υπαινίχθηκε ότι είναι υποτονικές οι προσπάθειες των ρωσικών αρχών να πατάξουν το πρόβλημα, σχολιάζοντας: «Αν οι υπηρεσίες αυτές έβαζαν στα σοβαρά τις δυνάμεις τους, πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι και όσοι συμμετέχουν στις παράνομες επιχειρήσεις θα εντοπίζονταν».

Ο Sergei Aleksashenko, πρώην αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας την περίοδο 1995-98, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις εξόδου κεφαλαίων για τις οποίες μιλά ο κ. Ignatiev θα μπορούσαν να εντοπιστούν στα ημερήσια δεδομένα των εμπορικών τραπεζών. «Είναι εύκολο να τις βρεις αν τις αναζητήσεις», είπε.
Ωστόσο, τόνισε ότι η μεγάλη επιμέλεια στην τραπεζική εποπτεία είναι επικίνδυνη για την υγεία στη Ρωσία. Ο πρώην αντιπρόεδρος του κ. Ignatiev που ήταν υπεύθυνος για την τραπεζική εποπτεία, Andrei Kozlov, δολοφονήθηκε το 2006 όταν ξεκίνησε εκστρατεία εκκαθάρισης στο τραπεζικό σύστημα, αναστέλλοντας τις άδειες πολλών τραπεζών. Ο επικεφαλής ιδιωτικής τράπεζας που είχε κλείσει ο κ. Kozlov για ξέπλυμα χρήματος, καταδικάστηκε πριν από δύο χρόνια γιατί παρήγγειλε τη δολοφονία του.

Ο διάδοχος του κ. Kozlov, Gennady Melikyan, παραιτήθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους τον Σεπτέμβριο του 2011.

Γνωστοί του κ. Ignatiev θεωρούν ότι είναι αξιοσημείωτες οι δημόσιες αποκαλύψεις του, προσθέτοντας ότι η απόφασή του να ξαλαφρώσει σχετικά με το ζήτημα της υψηλού επιπέδου διαφθοράς πιθανόν να σχετίζεται με την επικείμενη έξοδό του.

«Συνήθως δεν κάνει δημόσια σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη νομισματική πολιτική», σχολίασε ο Sergei Guriev, πρύτανης της Νέας Οικονομικής Σχολής της Μόσχας, που συμμετέχει στο Δ.Σ. της κρατικής τράπεζας Sberbank, όπως και ο κ. Ignatiev.

«Είναι εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος με μεγάλη ακεραιότητα και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι πάντα απόλυτα ευθύς. Προφανώς, απλώς πιστεύει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν χρειάζεται να μιλούν πολύ δημοσίως».


Πηγή: euro2day

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πού βρίσκονται τα χαμένα δισ. της Ρωσίας"

Leave a reply