Απάνθρωπη, αφιλόξενη και ξενοφοβική η Ελλάδα
Ετήσια έκθεση της Human Rights Watch κατακεραυνώνει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη
Toυ Ματθαίου Τσιμιτάκη
Η Ευρώπη της κρίσης δεν είναι ακριβώς παράδεισος δικαιωμάτων, όπως φαντάζονται πολλοί. Στην ετήσια έκθεση που δημοσίευσε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch, σχετικά με το καθεστώς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2012, ανά την υφήλιο, καταγράφεται χειροτέρευση του σεβασμού τους στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας, καθώς και της αντιτρομοκρατικής πολιτικής. Οπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην Ελλάδα και σε μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις εναντίον της από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.
Η οργάνωση εκτιμά ότι οι ξενοφοβικές επιθέσεις έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα, ενώ τονίζει τη μεταχείριση των μεταναστών από τις αρχές. «Οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, αντιμετώπισαν εμπόδια στην υποβολή αιτήματος ασύλου, κακές συνθήκες υποδοχής, συστηματική κράτηση και επαναπροωθήσεις με συνοπτικές διαδικασίες σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., ιδίως στην Ελλάδα», σημειώνει η έκθεση χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα για το θέμα της κράτησης οι αντιδράσεις αφορούν το ότι η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει άτομα με την αιτιολογία της «ευαισθησίας σε μολυσματικές ασθένειες λόγω εθνικής καταγωγής» ή των «κακών συνθηκών διαβίωσης που βρίσκονται κάτω από τα ανεκτά επίπεδα υγιεινής».
Η Human Rights Watch σημειώνει ακόμα τις συχνά απαράδεκτες συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που, σε συνδυασμό με την επέκταση των ορίων κράτησης από τρεις σε δεκαπέντε μήνες για μετανάστες χωρίς χαρτιά και από έξι σε 18 για τους αιτούντες άσυλο, προκαλεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Επιτροπή Βασανιστηρίων του ΟΗΕ και πολλές ΜΚΟ.
Στην έκθεση υπογραμμίζονται ακόμα οι ανησυχίες του διεθνούς προγράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, σχετικά με τη δημοσίευση των φωτογραφιών οροθετικών γυναικών, αλλά και της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία «ανησυχεί βαθύτατα για τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες στο κέντρο περίθαλψης παιδιών στα Λεχαινά».
H άλλοτε προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ευρώπη, παρουσιάζεται τώρα σαν «λοταρία που κληρώνει διαφορετικούς βαθμούς προστασίας τους από χώρα σε χώρα», αναφέρει η έκθεση χαρακτηριστικά και ως παράδειγμα φέρνει του Σύρους πρόσφυγες στους οποίους «η Γερμανία παρείχε προσωρινή προστασία, ενώ η Ελλάδα έθετε υπό κράτηση και ενίοτε προχωρούσε σε απελάσεις».