«Πέρασε» η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου
Με την ψήφο των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η ψήφιση του οποίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Φεβρουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί η διαβεβαίωση νωρίτερα εκ μέρους του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2013, καθώς και η επισήμανσή του ότι υπάρχουν θετικές αποκλίσεις από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου. «Μόνο τον Ιανουάριο, 2.500 Έλληνες πολίτες πήραν ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που τους χρωστούσαμε», σημείωσε, σημειώνοντας πάντως ότι «υπάρχει υστέρηση στα έσοδα και χρειάζεται προσοχή...
Νωρίτερα, κατά της αντιπολίτευσης είχε καταφερθεί στην ομιλία του ο εισηγητής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι με τη στάση της σαμποτάρει τις επενδύσεις, φέρνοντας ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Κρήτης και της Χαλκιδικής. «Όσες προσπάθειες και αν κάνει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα σωθεί αν δεν το θέλουν και οι ίδιοι οι Έλληνες», υπογράμμισε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ –χωρίς να τον κατονομάσει- ότι πιστεύει πως αν έρθει στην κυβέρνηση θα μπορέσει με ένα «μαγικό ραβδί» να βρει λεφτά. Κατηγόρησε ακόμα τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι καταψήφισαν τη δική τους προγραμματική ρύθμιση για μακροχρόνια μίσθωση βραχονησίδων.
Αντίθετα, η Νάντια Βαλαβάνη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως με το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο «εισάγεται συνεισφορά ασφαλισμένου στο νοσοκομείο, μέτρο που αφορά πάνω από τους μισούς στον ΟΑΕΕ και πάνω από το ένα τρίτο στο ΙΚΑ μακροχρόνια ανέργους, αλλά και εργαζόμενους με ελάχιστα μεροκάματα». Η ίδια μίλησε για πραγματικό «τσεκούρι» στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «εμπόριο αισιοδοξίας».
Για ανάγκη επανεξέτασης της στρατηγικής της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, καταφερόμενος κατά της πολιτικής συνεχών μειώσεων των μισθών υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Ως παραδείγματα δε, ανέφερε την Ισπανία και τη Βουλγαρία, όπου οι μισθοί είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί, αλλά δεν έφεραν ανάπτυξη. Ότι στόχος είναι να έχουμε υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα θετικής απόκλισης και το 70% της υπεραπόδοσης να διοχετευθεί σε μέτρα υπέρ των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν και της Ανάπτυξης, υποστήριξε η Ασημίνα Ξηροτύρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.
«Οι αριθμοί αυτοί που μας φέρνετε να τους ψηφίσουμε σε πέντε ώρες, είναι η καταδίκη και η οικονομική καταστροφή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών», παρατήρησε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ζητώντας εφόσον αλλάζει το μεσοπρόθεσμο να τροποποιηθεί και ο προϋπολογισμός.
Το ότι τα μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν επενδύσεις, αμφισβήτησε η Χρυσή Αυγή δια του Ηλία Παναγιώταρου. «Είναι επένδυση το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά το πήρε η εταιρεία Cosco που με συνθήκες γαλέρας κάποιοι δουλεύουν εκεί;» διερωτήθηκε.
Από την πλευρά του ΚΚΕ τέλος, κατά της «φιλολογίας περί λάθους του ΔΝΤ», καταφέρθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το 1,5 εκατ. άνεργοι είναι επειδή ήταν λάθος ο πολλαπλασιαστής; Για την ανεργία στην Ισπανία που είναι η ίδια, το λάθος έφταιγε;», αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής.
Πηγή: real